Zubi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zubi

Zubi

Teeth (2008.)

Roadside Attractions / Discovery film

88' komedija, horor

Režija:           Mitchell Lichtenstein

Uloge: Jess Weixler, John Hensley, Josh Pais, Hale Appleman, Ashley Springer, Vivienne Benesch, Lenny Von Dohlen, Nicole Swahn, Julia Garro, Adam Wagner

Scenario:        Mitchell Lichtenstein

Producent/i:   Mitchell Lichtenstein, Joyce M. Pierpoline

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Zubi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.87
23
0.00

Netipična horor komedija koja u centar pažnje stavlja djevojku koja zubima dijeli pravdu. E, da, zubi su u njezinoj vagini.

Naravno, ima Dawn ima zube i u ustima, ali njih koristi na konvencionalan način. Ona je naizgled samo još jedna od mnogih tinejdžerica tek na pragu upoznavanja svoga tijela i seksualnosti. Po svemu sudeći, prava mala dobrica - ne samo da želi čekati brak i pravoga muškarca, već je i predsjednica lokalne grupe djevica i djevaca koja se zalaže upravo za spomenute vrijednosti. Ona mlađim naraštajima prenosi svoja uvjerenja, a kada dođe kući (iznad koje su pozicionirana dva nuklearna reaktora) mora trpiti svoga polubrata Brada koji ne propušta niti jednu priliku kako bi je ismijavao zbog toga što radi. Ali, stvari se mijenjaju kada u njenu grupu dođe novi član – Tobey.

Tobeyeva pojava u njoj budi neke strane i čudne osjećaje koje do sada nije imala prilike iskusiti. Njih dvoje se s vremenom poprilično zbliže i baš kada Dawn pomisli kako je Tobey onaj pravi, on je siluje. Tada njena tajna izlazi na vidjelo na najkrvaviji mogući način. Recimo samo da Tobey neće više silovati nikoga, a naša Dawn se sad pokušava pomiriti s činjenicom da ima još jedan set zuba, ali i rastuću želju za istraživanjem svoje seksualnosti. Kako vrijeme prolazi, sve više muškaraca s lošim namjerama ostaje bez svog 'alata', a Dawn jednostavno ne zna što da napravi.


'Zubi', trailer

Vagina dentata latinski je naziv za 'zubatu vaginu' - mit kojim su se od davnih vremena zastrašivali promiskuitetni muškarci. U stvarnosti, vagina dentata je strašno rijetka pojava - pogađa jednu od 12 milijuna žena. Slučajeva je možda i više, ali se žene s ovom čudnom pojavom obično srame obratiti liječniku. Zanimljivo je da se zubi osim u vagini mogu naći i u drugim dijelovima tijela. Za one koji zaista žele znati više o vagini dentati tu je britanska stranica www.vagident.co.uk

'Zubi' su dugometražni režiserski debut Mitchella Lichtensteina (do sada je snimio samo jednu kratku dramu – 'Resurrection') za koji je napisao i scenarij. On je do sada radio uglavnom kao glumac i to većinom na televizijskim serijama ('Zakon i red', 'Poroci Miamija'), a evo sada je napravio i 'Zube' – jedan uistinu poseban horor s netipičnom radnjom i zbilja zabavnim i humorističnim scenama. U cijeloj priči osjeća se i utjecaj feminizma jer je djevojka koja dijeli pravdu svojom zubatom vaginom vjerovatno najveća feministička heroina koja će ikada postojati (pa makar i samo na filmu).

Iako priča zvuči kao izvrstan materijal za super-trash film, činjenica je da će 'Zube' publika pamtiti ipak malo duže nego prošlogodišnjeg pobjednika Big Brothera. Na internet stranici Rotten Tomatoes film je dobio visokih 80%, a opće mišljenje glasi kako je ovo pametan, orginalan i nevjerojatno smiješan film. Zanimljivo je da je publika nešto manje zadovoljna, ali evo što kažu utjecajni strani mediji – 'ovaj film će svaki muškarac gledati prekriženih nogu s bolim izrazom na licu' (Village People), 'solidan previjenac koji vas natjera da željno čekate režiserov sljedeći projekt' (Hollywood reporter), 'jako zabavan i inteligentno napravljen film koji ipak sadrži nekoliko krvavih scena koje nadmašuju 'Hostel' ili 'Slagalicu strave''.

zl.m.