2 dana u Parizu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      2 dana u Parizu

2 dana u Parizu

2 Days in Paris (2008.)

Samuel Goldwyn Films

96' komedija, drama, romansa

Režija:           Julie Delpy

Uloge: Julie Delpy, Adam Goldberg, Daniel Brühl, Albert Delpy, Adan Jodorowsky

Scenario:        Julie Delpy

Producent/i:   Christophe Mazodier, Thierry Potok

Zemlja:          Francuska / Njemačka

Linkovi: službena stranica

2 dana u Parizu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.60
15
0.00

Kada ste mladi i zaljubljeni, Pariz je idealno mjesto za vas. No, ovaj grad ljubavi i romanse može također biti i koban za vašu vezu.

Marion i Jack su francusko-američki par, već pune dvije godine u sretnoj vezi. Upravo su proveli dva prekrasna tjedna u Veneciji i na povratku u SAD odlučili su ostati dva dana u Parizu. To je grad u kojemu je Marion odrasla i u kojemu žive njeni roditelji. Pošto je njena veza s Jackom već duže vrijeme ozbiljna i stabilna, vrijeme je da ga upozna sa svojom familijom pa tako ona iznajmljuje stan iznad onoga u kojemu žive njeni roditelji. Naizgled idealna kombinacija jer ovako oni imaju svoju privatnost, ali i sve povlastice koje pruža život s roditeljima – peglanje, kuhanje, skuhani ručak, itd.

Zvuči kao savršeni odmor, ali Jack uskoro shvaća da nije sve baš tako sjajno i krasno. Pošto se Jack boji terorističkih napada, izbjegavaju putovati podzemnom željeznicom. Umjesto toga, gradom putuju ili taksijem, što ih dovodi do niza svađa s nervoznim pariškim taksistima, ili pješke, što pak Jacku pruža prekrasan uvid u to koliko muškaraca poznaje Marion. On uskoro shvaća da je Marion imala zbilja puno dečkiju i, da stvar bude bolja, sa velikom većinom ostala je u prijateljskim odnosima.

Kako Jack ne zna niti jednu riječ francuskog, svaki razgovor između Marion i njenih muških prijatelja shvaća kao bezobrazan flert koji se odvija upravo ispred njegovih očiju. Uskoro postaje paranoičan, a ne pomaže mu ni činjenica da su Marionini roditelji dvoje nestašnih i ekscentričnih staraca koji nemaju nimalo poštovanja prema njihovoj privatnosti. Ono što je trebao biti prekrasan i romantičan odmor u Parizu pretvorio se u jedan veliki dvodnevni test koji će pokazati mogu li Jack i Marion preživjeti i ovu prepreku te jesu li zbilja stvoreni jedno za drugo.


'2 dana u Parizu', trailer

Julie Delpy ('Slomljeno cvijeće', 'Prije sumraka') zbilja se potrudila oko '2 dana u Parizu' jer ne samo da je odigrala glavnu žensku ulogu, već je i napisala scenarij te se primila režiserske palice. Uspjela je čak i srediti uloge svojim stvarnim roditeljima (koji glume Marionine roditelje), a za svog filmskog partnera odabrala je Adma Goldberga ('Zodijak', 'Déja Vu') koji se pokazao kao solidan izbor.

Kemiju među njima osjetili su i kritičari i publika internet stranice Rotten Tomatoes jer se ovakve pohvale zbilja ne viđaju svaki dan. '2 dana u Parizu' zaustavio se na 87% na svome putu ka vrhu, a ovo su samo neke od kritika – 'impresivna, zabavna i urbana komedija režirana na tako jedan orginalan način, da se iskreno nadamo da ćemo uskoro opet imati priliku vidjeti nešto tako' (Film.com), 'film je odlično prikazao što se događa sa ljubavnim parom kada se nađe u novoj i nepoznatoj situaciji' (Ebert & Roeper), 'odličan posao ispred i iza kamere' (Globe and Mail).

'2 dana u Parizu' sadrži sve elemente i probleme koji se javljaju u jednoj normalnoj ljubavnoj vezi – bivši partneri, upoznavanje roditelja, ljubomora i sl. Vrlo ćete se lako poistovijetiti i prepoznati u likovima i to je prava vrijednost ovoga filma. Preporučamo pogledati.

zl.m.