Nema predaje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nema predaje

Nema predaje

Never Back Down (2008.)

Summit Entertainment

110' akcija, drama, sportski

Režija:           Jeff Wadlow

Uloge: Sean Faris, Djimon Hounsou, Cam Gigandet, Amber Heard, Evan Peters, Wyatt Smith

Scenario:        Chris Hauty

Producent/i:   Craig Baumgarten, David Zelon

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Nema predaje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.79
24
0.00

Jake Tyler je novi momak u gradu i naravno da odmah upada u nevolje. Zamjerio se glavnom faci, ali nema veze - naučit će on MMA.

MMA znači Mixed Martial Arts, što bi mi Hrvati nazvali 'mješane borilačke vještine' (MBV). To je novi oblik borbene tehnike koja se temelji na snazi, disciplini i vještini borca, a jedino oružje koje se smije koristiti je vlastito tijelo. Također, to je mješavina svih poznatih borilačkih vještina – kung fua, karatea, thai boxinga, kickboxinga... – te se uvelike zasniva na improvizaciji samog borca.

Jake Tyler je temperamentni dečko nagle naravi koji dopušta da ga kroz život vode njegove šake i želja za borbom. On i njegova obitelj nedavno su doselili u Orlando na Floridi kako bi podržali njegovog mlađeg brata u profesionalnoj teniskoj karijeri. Jake je u svome rodnom gradu bio glavna zvijezda nogometne momčadi i uvijek u centru pažnje, a sada je obični outsider s lošom reputacijom. No, dobro je poznato da cure teško odoljevaju lošim momcima pa ni ne čudi da ga je njegova seksi, megapopularna školska kolegica Baja pozvala na 'totalno cool party' na kojem će bit svi totalno cool ljudi.

I tako Jake po prvi puta u životu nije razmišljao šakama (i ubio dragog Boga u Baji) nego je razmislio glavom (i to onom donjom) i prihvatio poziv. No, nije party daleko odmakao, a naš se heroj već našao u problemu. Sjećate se 'glavne face' iz uvoda? E pa njegovo ime je Ryan McCarthy i on živi za fajt. Da stvari budu bolje, Baja je njegova djevojka pa mu uopće nije bilo teško isprovocirati dinamitnog Jacka.

I umjesto da pošalje Ryana i Baju u tri rodna kraja i posveti svu svoju snagu, vještinu i disciplinu ispijanju neograničenih količina pive i čagici s drugim trebicama, on kreće u fajt. Ryan ga slaže na pod u rekordnom roku, a za desert mu servira i ogromnu masnicu nasred face. Ah, silnog li poniženja za sirotog Jacka! No, uskoro i on saznaje za MBV i upoznaje svog budućeg mentora, Jeana Roqua. Roqua je spreman pomoći Jakeu, ali se ovaj mora naučiti savladati i disciplinirati, što je do sada za njega bilo nemoguće.


'Nema predaje', trailer

Stvarno se ne sjećamo kada smo zadnji puta imali prilike pogledati jedan ovakav čistokrvi borilački film u našim kinima. Vjerojatno ste shvatili da priča i nije baš najorginalnija, ali ona ovdje nije toliko ni bitna. Ovdje je u prvom planu fajt i sve ono što ide s time – mišićava muška tijela, krv, zubi po podu, itd. Moramo priznati da borbe izgledaju jako dobro te su koreografirane na jedan poseban i interesantan način. Osim toga, tu je i MBV koji je prikazan u svome punome sjaju zahvaljujući odlično pozicioniranim kamerama koje gledatelju omogućavaju praćenje svakog pokreta boraca. Na tome možemo biti zahvalni režiseru Jeffu Wadlowu ('Lažljivci umiru prvi') kojemu je ovo prvi ovakav film.

Kritičari internet stranice Rotten Tomatoes nisu baš bili blagonakloni ovom borilačkom filmu (15%), što je i bilo nekako za očekivati, ali moramo vas obavijestiti da je publika daleko zadovoljnija s 'Nema predaje'. Opće mišljenje profesionalaca glasi kako ovaj film, iako ima svoje trenutke, spada u tipične borilačke filmove i vjerno slijedi svaki klišej. Boston Globe, Chicago Tribune i New York Post osporavaju bilo kakvu vrijednost ovoga filma, ali mu mnogi kritičari (iako su napisali negativne recenzije) predviđaju uspjeh.

Nama je posebno bila zanimljiva kritika Varietyja'Ljudsko tijelo ne može podnjeti ono što ovaj film tvrdi da može. Možemo se jedino nadati da vjerovatni uspjeh ovog filma neće uzrokovati povećanje želje za tučom, polugama i gušenjima među školarcima.' Prema tome, oprez!

zl.m.