Granice - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Granice

Granice

Frontiere(s) (2008.)

Cartel Productions

108' drama, horor, triler

Režija:           Xavier Gens

Uloge: Karina Testa, Samuel Le Bihan, Estelle Lefebure, Aurélien Wiik, David Saracino, Chems Dhamani, Maud Forget, Amélie Daure, Rosine Favey, Adel Bencherif, Joel Le François i Patrick Ligardes

Scenario:        Xavier Gens

Producent/i:   Laurent Tolleron

Zemlja:          Francuska / Švicarska

Linkovi: službena stranica

Granice

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.42
26
0.00

Ekstremno brutalni horor koji grupu mladih lopova stavlja na milost i nemilost neo-naci zadrtih kanibala.

Da Francuzi znaju što rade kada su u pitanju napeti i interesantni trileri, dokazali su filmovima kao što su 'Očeva tajna' (2007), 'Stazom smrti' (2004) i 'Pištolj 73' (2008). No, posljednjih nekoliko godina posebno im je interesantan žanr gore horora. Gore doslovno znači 'gusta krv koja ističe iz teške rane', a kada je vidite napisanu uz naslov nekog filma onda se pripremite na scene teškog nasilja – iznutrice, hektolitri krvi, sjekire, noževi, bodljikava žica, itd. Što se tiče francuske kinematografije, sve je započelo 2003. godine sa 'Krvavom romansom', a nakon toga su uslijedili 'Oni' (2006), 'Carski rez' (2007) i sada su tu 'Granice'. Što se ovih filmova tiče, svaki sljedeći je dobio bolje kritike od prethodnika pa je sasvim jasno kako su se Francuzi ufurali i u ovaj žanr i da možemo očekivati mnogo od njih.

Evo i radnje 'Granica': U Francuskoj se spremaju politički izbori i sučeljavaju se kandidati konzervativne i ekstremne desničarske stranke, što izaziva velike ulične nerede. Takvih je nereda u Parizu najviše u četvrtima zvanim les banlieues. To su kvartovi iz predgrađa u kojima žive siromašniji građanski slojevi, a ulice su prepune droge, kriminala i buntovne mladeži. Banda sitnih lopova koristi kaos koji je nastao u središtima gradova kako bi odradila pljačku kojom bi platila putovanje preko oceana i abortus jedne od članica bande. No, pljačka krene u krivo, jedan član bande biva ubijen, a ostali se podijele u parove i krenu prema zabačenom hostelu koji je smješten duboko u šumi, u staroj industrijskoj pustopoljini.

Ono što se na prvi pogled ne vidi jest da su ti isti vlasnici ujedno i neo-nacistički kanibali, koji očajnički teže novom svjetskom poretku, čiji će vođe proizaći iz njihove vlastite bande arijevske braće. Oni će učiniti sve što je potrebno da bi svoju fašističku zamisao sproveli u stvarnost, a mladi posjetitelji njihova obiteljskog hostela predstavljaju im samo razonodu i ukusan obrok. Da stvari budu bolje, članovi te male grupe nadmoćnih bijelaca nisu imali drugog izbora nego se pariti međusobno, što je rezultiralo retardacijom, perverznošću i atmosferom jezovite morbidnosti u hostelu. Našim lopovima nakon nekog vremena postane jasno što se sve događa, a neo-naci kanibalima posebno je interesantna trudna djevojka jer bi pomoću njenog djeteta mogli prekinuti obiteljsku tradiciju incesta. Uskoro se hostel pretvara u opasan i smrtonosan labirint u kojem su šanse za preživljavanje minimalne.


'Granice', trailer

Xaviera Gensa ('Hitman – Agent 47') francuski mediji ovako opisuju: 'Marljivi radnik koji strastveno pristupa svojem poslu i misiji mijenjanja izgleda francuske kinematografije.' On sam kaže da se odlučio snimiti ovakav film upravo zato jer nitko do sada nije imao hrabrosti napraviti tako nešto te nadodaje: 'Ovaj film predstavlja šamar u lice dosadne, konsenzualne francuske kinematografije.' Sigurni smo da će 'Granice' ošamariti filmske čistunce i uzburkati mnoge konvencionalne  krugove, ali smo također sigurni da će steći mnogo obožavatelja jer neodoljivo podsjeća na horor klasike kao što su 'Teksaški masakr motornom pilom', ili pak 'Pogrešno skretanje'.

Kritičari s internet stranice Rotten Tomatoes i više su nego zadovoljni s 'Granicama' (65%). Kažu da iako ovaj ultra nasilni gore horor nailazi na nekoliko problema u prenošenju poruke gledateljima i dalje donosi krvavu zabavu. ESplatter tvrdi: 'Usprkos primitivnom nasilju 'Granice' su i dalje prilično dubok i inteligentan film s jasnom političkom porukom.', a Bloody Disgusting tvrdi: 'Ovaj film neće biti tako lako zaboravljen. On vas uvodi u novu eru horora.' Variety ga naziva 'dosadnim', a Slant Magazine i Horror.com također osporavaju njegovu kvalitetu i vrijednost.

No, za razliku od profesionalaca, publika je jednoglasna – oduševljeni su odgledanim te kažu kako je Gens (koji je napisao i scenarij) napravio odličan posao, a čak je uspio i osmisliti nekoliko zbilja impresivnih i inovativnih scena sakaćenja i ubijanja. Ako je horor vaš omiljeni žanr, onda ovo nikako ne smijete propustiti.

zl.m.