Tajna (Un secret) - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tajna (Un secret)

Tajna (Un secret)

Un secret (2008.)

UGC

105' drama

Režija:           Claude Miller

Uloge: Cécile De France, Patrick Bruel, Ludivine Sagnier, Julie Depardieu, Mathieu Amalric

Scenario:        Claude Miller, Bill Murray

Producent/i:   Yves Marmion

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

Tajna (Un secret)

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Drama snimljena prema romanu Phillipea Grimberta, a govori o kompleksnim odnosima među članovima jedne naizgled obične obitelji.

U crno-bijeloj 1985. godini, Francois je uznemireni Parižanin, koji dobiva obavijest da mu je nestao otac. Događaj ga vraća u 1955. godinu, kad je bio stidljivo i boležljivo dijete, zaplašeno upadljivo snažnim roditeljskim figurama – plivačkom šampionkom Taniom i gimnastičarem Maximeom. Dok se oboje roditelja naprežu iskazati razumijevanje i prihvatiti sina onakvog kakav jest, Francoisu je jasno da predstavlja razočaranje, pogotovo za oca.

Dječakova najbolja prijateljica je Louise, koja vodi salon masaže preko puta obiteljske trgovine odjeće. Francois ima i izmišljenog brata koji je sve što on nije – neustrašivi sportaš, miljenik roditelja, sretno i zadovoljno dijete. Jednoga dana na tavanu Francois otkriva igračku koja zagonetno uznemiruje njegove roditelje. Uskoro od svoje prijateljice Louise saznaje dugo čuvanu tajnu – nekada je imao polu-brata, a roditelji mu se nisu susreli pod romantičnim okolnostima kako je on zamišljao, nego uslijed strašne tragedije i krivice.


'Tajna', francuski trailer

Claude Miller cijenjeni je francuski scenarist i režiser, a kritičari su 'Tajnu' opisali kao njegovo najbolje djelo u posljednjih deset godina. Miller se filmom počeo baviti vrlo mlad, dok je još bio u vojsci. Neki od njegovih najboljih filmova su 'Zimovanje', 'Betty Fisher i druge priče' i 'La Petite Lili', a koliko je njegov rad cijenjen govore činjenice da je čest i poželjan gost mnogih filmskih festivala (2002. godine bio je i u žiriju Canneskog festivala) te da je voditelj najprestižnije francuske filmske škole La Fémis.

Kada za jedan film režisera ovakvog kalibra kritičari tvrde da je njegovo najbolje djelo u posljednjih deset godina, onda znate da vas 'Tajna' neće iznevjeriti. Variety ovako kaže: 'Miller je u top formi. Vješta režija i interesantan scenarij dozvoljavaju gledateljima da se vrlo lako užive u radnju prepunu emocija.'

zl.m.