Kriminalci na godišnjem - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kriminalci na godišnjem

Kriminalci na godišnjem

In Bruges (2008.)

Focus Features/Discovery

107' komedija, krimi, drama

Režija:           Martin McDonagh

Uloge: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clemence Posey

Scenario:        Martin McDonagh

Producent/i:   Graham Broadbent, Peter Czernin

Zemlja:          Velika Britanija, Belgija

Linkovi: službena stranica

Kriminalci na godišnjem

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.07
43
0.00

Ljeto polako dolazi do svog vrhunca i više nikome nije do posla. Pa zašto bi plaćeni ubojice Ray i Ken bili išta drukčiji od nas?

Bruges, najbolje očuvani srednjovjekovni grad u cijeloj Belgiji, vrlo je atraktivna destinacija za turiste iz cijelog svijeta. No, za dvojicu irskih plaćenih ubojica, Raya (Colin Farrell) i Kena (Brendan Gleeson), mogao bi vrlo lako postati njihova posljednja destinacija. Naime, oni rade za opasnog i okrutnog mafijaškog bossa iz Londona, Harryja (Ralph Fiennes), i nakon što jedan od njihovih 'poslova' krene ukrivo, Harry ih šalje na višetjedni odmor u Bruges. Sve se to događa neposredno prije Božića, a po dolasku na destinaciju ubojice se ponašaju kao pravi turisti. Grad je prepun gotičke arhitekture, kanala i slikovitih ulica, što je starijem Kenu privlačno i interesantno te on ovdje pronalazi svoj mir.

S druge strane, imamo i Raya kojemu je sve to dosadno i kojega još uvijek progoni posao koji je pošao u krivo. Ali, stvari se uskoro mijenjaju za njega kada upozna Chloë, djevojku slobodna duha koja prodaje drogu na ulicama Brugesa. I kako dani za Raya i Kena prolaze u iščekivanju Harryjeva poziva, koji će ih vratiti u svakodnevicu okrutnoga posla kojim se bave, njihovo belgijsko iskustvo postaje vrlo kompleksno i složeno dok bolje upoznavaju lokalno stanovništvo i turiste. U cijelu se priču umiješaju i patuljasti američki producent Jimmy, nizozemske prostitutke te još mnogo interesantnih i neobičnih likova. Nedugo nakon toga, dolazi i iščekivani Harryjev poziv te opuštajući odmor pretvara u bitku za goli život, prijateljstvo, odanost i ljubav.


'Kriminalci na godišnjem', trailer

'Kriminalce na godišnjem' osmislio je i režirao engleski redatelj Martin McDonagh, koji je do sada snimio samo jedan film. Radi se o kratkoj crnoj komediji 'Six Shooter', koja ima mnogo toga zajedničkog s 'Kriminalcima' – i ovdje su glavni likovi Irci te je jedan stariji, iskusniji, a drugi je mlad, napet i nervozan. Na svom drugom filmu McDonagh je uspio okupiti impresivnu i talentiranu glumačku ekipu. U glavnim ulogama imamo Colina Farrella ('Poroci Miamija', 'Aleksandar Veliki'), hollywoodskog hotshota broj jedan, i Brendana Gleesona, old school glumca koji je glumio u 'Bandama New Yorka', 'Kraljevstvu nebeskom', 'Studengori' i još mnogim filmovima. Naravno da ovdje moramo spomenuti i Ralpha Fiennesa, koji je igrao glavnu ulogu u klasiku 'Engleski pacijent' te je bio izvrstan i u 'Schindlerovoj listi'.

Kao što vidite, casting teško da je mogao biti bolji, tako da uspjeh 'Kriminalaca na godišnjem' nadalje ovisi isključivo o kvaliteti scenarija i vještini režisera. Sudeći prema pisanju internet stranice Rotten Tomatoes, film je položio i taj ispit jer ocjena profesionalaca glasi 80%, a publika je skoro pa savršeno zadovoljna odgledanim (93%). Detroit News kaže ovako: 'Jako je teško izmiješati humor, pa makar on bio i crn, sa stvarnom tragedijom, ali McDonagh je to savršeno napravio.', Arizona Republic tvrdi da je najjači adut ovog filma dijalog te da sve u usporedbi s njime pada u drugi plan, a Los Angeles Times je napisao: 'Ovaj film se uspješno poigrava sa već dobro poznatim klišejem, ali ga uspijeva zaobići u potpunosti, što gledateljima nudi originalnost i dobru zabavu.'

zl.m.