Iskupljenje u Shawsanku - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Iskupljenje u Shawsanku

Iskupljenje u Shawsanku

The Shawshank Redemption (1994.)

CastleRock Entertainment / Blitz film i video

142 min. drama

Režija:           Frank Darabont

Uloge: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler

Scenario:        Frank Darabont

Producent/i:   Niki Marvin

Linkovi: imdb

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.85
146
0.00

Zanimacija1 06.06.2015 Ocjena recenzije : 0.0

Remek djelo

Po mome mišljenju, najbolji film svih vremena. Pogledao sam ga, mislim, 6 puta i svaki puta me oduševi, jednostavno savršenstvo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kapucino 17.02.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Ne bez razloga prvi na imbdu

Ovaj film je toliko dobar da se ponekad zapitaš kako je u njemu ispalo sve savršeno , gledati ga kad barem jednom godišnje , Govori o nadi a nada je ponekad sve o životu .

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

filmfan 14.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

najbolji...

najbolji film ikad

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bugi1 02.11.2011 Ocjena recenzije : 0.0

5

Što reći, teško da postoji bolji film od ovoga.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Marek Hemmann 27.10.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Uz Kuma najbolji film svih vremena

Naslov sve govori.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

winona 28.07.2011 Ocjena recenzije : 0.0

ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU

JEDAN OD NAJBOLJIH FILMOVA SVIH VREMENA.REMEK DJELO,STVARNO DOBAR FILM.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tuzan 12.06.2011 Ocjena recenzije : 0.0

stvar opće kulture........

"...nada je dobra stvar...možda najbolja. I dobre stvari ne umiru!!!!!!!!"
Nemam riječi...............................BRAVO!!!

p.S. ZANIMLJIVO ZA RAZMIŠLJANJE, FILM NEMA NIJEDNOG OSCARA, KAKVA JE TO KONKURENCIJA BILA TE FAMOZNE 1994??????????????

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

adriana_m 09.06.2011 Ocjena recenzije : 5.0

P O G L E D A J T E

još niste?

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

maxy00 08.06.2011 Ocjena recenzije : 0.0

super film

film je predobar... sva ta radnja, sve ima smisla i kraj je super

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

joco 02.06.2011 Ocjena recenzije : 0.0

5+

Tko nije gledao mora pogledati...teško je naći prave riječi jednostavno morate pogledati.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jack 10.05.2011 Ocjena recenzije : 4.0

The Shawshank Redemption


Rijetki su filmovi u povijesti uspijevali prikazati trijumf ljudskog duha na način na koji je to uspjelo THE SHAWSHANK REDEMPTIONU.Prica je na samom startu filma jednostavna i djeluje kao klisej,ali ono kasnije sto dolazi je zaista nevjerovatno.Prica je izuzetno zanimljiva i napeta tako da sve vrijeme dok gledamo film pitamo se kako ce se i zavrsiti.Prepun emocija i iznenadjenja ja mislim da niko ko je gledao film nece nikada zaboraviti taj velicanstveni kraj filma gdje smo svi mi koji smo ga gledali vjerujem ostali u cudu i mnogo nakon toga smo razmisljali o ovom velikom filmu.Gluma je izvanredna TIM ROBBINS je odigrao jednu veliku ulogu koja je i zasluzivala oskara.Predivno nam je prikazao taj nevjerovatni lik Andya Dufrensa sa kojim smo se saosjecali tokom citavog filma.Njega je pratila i jedna nesreca mislim TIMA ROBBINSA jer je iste godine za tog oskara i bio nominovan veliki TOM HENKS u jednoj od njegovih najvecih uloga karijera Foresta Gumpa kojeg je i TOM HENKS i osvojio.Za Morgana Freemana nemam ni rijeci ovo je odradio spektakularno jedan zaista zahtjevan lik covjeka koji je u zatvoru proveo viliki broj godina dakle iskusnog sto se tice zatvorskog zivota i mudrog.Podsjetio me je na Freemanov jos jedan veliki lik Somerseta iz filma SEDAM.Rezija je odlicna nema mislim tu neki velicanstvenih reziserskih resenja ala Kjubrik ali ipak reziser nam je ispricao ovu dirljivu pricu ispricao zaista dobro inace poznat po jos jednom zatvorskom filmu kojeg se mnogi sjecamo ZELENA MILJA.Taj tezak zivot u zatvoru je odlicno predstavljen na filmu zatvor u kojem ljudi vecinom gube integritet mjesto bolno i puno patnje.Tu do izrazaja dolazi jos jedna velika vrlina glavnog lika koju vrlo malo ljudi ima on je jedini u tom haosu nazivanom zatvor uspio da sacuva svoj integritet i da sebi i drugima znatno poboljsa zivot u njemu.Jedina zamjerka filmu mi je jedna banalna greska to je da glavni junaci i nakon 20 godina izgledaju ne promjenjeno 20 godina je priznat ce te veliki period da se covjek fizicki ne promjeni,to naravno ne mijenja uticaj i kvalitet ovog velikog klasika sedme umjetnosti.Nada će te osloboditi. Snažan će čovjek spasiti sebe, a veliki čovjek spasit će drugoga.



Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

theMarioSisko 03.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Sve što je lijepo, rijetko je!

Ako smo prije nego što smo gledali ovaj film pratili Zakon braće i slične serije koje opisuju život u zatvoru, nakon gledanja ovog filma će nam prisjesti svaka minuta provedena uz TV ili računalo gledajući te serije. Ako smo film gledali prije nego su počele te serije, onda će nam vjerojatno sve to biti bezveze. Slikovito rečeno. :) Ocjena na IMDb-u govori dovoljno. 9.2/10, što film okarakterizira kao najbolji svih vremena. Teško je naći film svih vremena, ali ovaj bi bio u konkurenciji za takvog! Ocjena 5!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lincoln_osiris(RDJ) 02.01.2011 Ocjena recenzije : 0.0

NEMA te riječi koja bi opisala kvalitetu ovog filma!

Riječi su suvišne...JEDAN OD 3 NAJBOLJA FILMA SVIH VREMENA!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nika44 08.11.2010 Ocjena recenzije : 0.0

Najbolji

Za informaciju korisnicima, ovo i je najbolji film svih vremena po nekim filmskim portalima!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sineretve 08.11.2010 Ocjena recenzije : 5.0

Iskupljenje u Shawsanku

Pisanje recenzije za ovaj film je bespotrebno... ovo remek - djelo ulazi u najuži krug najboljih filmova svih vremena i smatram ga obaveznim dijelom osobne videoteke svakog filmofila!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mr blond 19.06.2010 Ocjena recenzije : 0.0

NEVJEROVATNO

kakva filmcina.
Standardna prica o nevinom zatvoreniku i gnjusnom zivotu u zatvoru te zlim zatvorskim čuvarima i upraviteljima pretvorena u dirljivo,orginalno remek djelo.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dufresne 23.03.2010 Ocjena recenzije : 1.0

najbolji svih vremena

najbolji svih vremena

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

filmofiljka 20.08.2009 Ocjena recenzije : 1.0

film sa dušom

kad gledam ovakve filmove onda se opet oboružam ogromnom količinom optimizma koji mi konstantno opada u ovakvom brzom i bezdušnom svijetu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

stanislas waw 09.08.2009 Ocjena recenzije : 4.33

NADLJUDSKA BORBA ZA PRAVDU

Film ''Iskupljenje u Shawshanku'' donosi tipičnu zatvorsku priču o nedužnom zatvoreniku, ali tu prestaje svaka neoriginalnost i sličnost s dosadašnjim filmovima na istu temu. Duh Kingove priče vjerno je prenesen na filmsko platno i vjerojatno nikoga nije ostavio bez daha. Unatoč nekim estetskim nedostatcima poput prikaza života i raspoloženja zatvorenika unutar hladnih zidova Shawshanka koji čekaju smrt, te relativne vremenske plošnosti (likovi se fizički i moralno ne mijenjaju), film obiluje fenomenalnim dijalozima i zapletima. Likovi nadograđuju ono što su pred njima ostavili njihovi prethodnici (Red nasljeđuje Brooksov izlazak na slobodu, ali ga nadograđuje tako što pronalazi razlog za život). Film, na kraju krajeva nudi moralnu zadovoljštinu Andyjevim bijegom na slobodu i raspadom zatvorske uprave, a Andyjevo prijateljstvo i život s Redom u Zihuateneju daju konačni oblik poruke koju redatelj priča: treba nastaviti živjeti novi život na moru bez sjećanja.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dale 01.08.2009 Ocjena recenzije : 3.33

shawshank

kao i zelena milja koja je uslijedila nakon shawshanka, film u kojem vrstan redatelj kao darabont dirigira glumcima veličine morgana freemana i tima robbinsa ne može po defaultu biti lošiji od vrlo dobrog.

čak se i kratka naivnost, te gdjekad sitna predvidljivost filma izvrsno uklapaju su u cijeli taj pitomi, nadahnuti doživljaj kao njegov esencijalni dio.
robbins je odličan, a freeman čak više imponira kao glas u pozadini nego lik u filmu. a odradio je jednu od najboljih uloga karijere.
dodatno im pomažu upečatljivi i inteligentni, a opet tako jednostavni dijalozi kao i vrlo interesantni detalji poput ženskog postera, čekića, biblije, natpisa na upraviteljevom zidu i dr.

režija je na razini što najviše pomaže vjernosti prikaza zatvorskog života, koji pritom odiše s točno toliko patetike da bi se uspješno istaknuo kao potporanj razvoja nade i snage ljudskog karaktera kao teme filma, a ne se izdigao iznad nje.
upravo zbog toga cijeli film na kraju dobiva etiketu uspjeha i mnoštvo zasluženih nominacija, a gola jačina same kingove priče i popratno glumačko-redateljsko umijeće da se ona vjerno predoći stvara od Shawshanka jedan od najomiljenijih filmova svih vremena.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: