Uspomene jednog bjegunca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Uspomene jednog bjegunca

Uspomene jednog bjegunca

Fugitive Pieces (2008.)

Samuel Goldwyn Films/VTI

104' drama

Režija:           Jeremy Podeswa

Uloge: Stephen Dillane, Rade Šerbedžija, Rosamund Pike, Ayelet Zurer, Robbie Kay

Scenario:        Jeremy Podeswa

Producent/i:   Robert Lantos

Zemlja:          Kanada / Grčka

Linkovi: službena stranica

Uspomene jednog bjegunca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
2
0.00

Novi film kanadskog režisera Jeremyja Podeswae sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi.

Film je snimljen prema Orange nagradom ovjenčanom romanu kanadske pjesnikinje Anne Michaels, a govori o čovjeku koji nastoji prevladati traume iz djetinjstva u vrijeme Drugog svjetskog rata, zbog kojeg je morao bježati iz Poljske u Grčku. Grčkog arheologa Athosa, koji dječaku spašava život i vodi ga u novu domovinu, glumi Rade Šerbedžija, a ostatak multinacionalne glumačke ekipe u ovom filmu o useljenicima čine Englezi Stephen Dillane ('Sati') i Rosamund Pike ('Ponos i predrasude'), Izraelka Ayelet Zurer ('Munchen'), i Kanađanka bugarskog porijekla Nina Dobrev ('Away from Her').

Zanimljivo je da je upravo ovaj film odabran da otvori prošlogodišnji, trideset i dMedia Indexrugi filmski festival u Torontu te je to bila i njegova svjetska premjera. Ništa čudno, reći ćete vi jer Podeswa je Kanađanin pa malo patriotizma nikome nikad nije naškodilo. No, na programu festivalu su također bili i filmovi dokazanih kanadskih režisera, kao što su David Cronenberg ('Povijest nasilja', 'Ruska obećanja'), Denys Arcand ('Barbarske invazije'), ili pak François Girard ('Svila'), a čast otvaranja je dopala upravo Podeswa. On se do sada bavio uglavnom režiranjem popularnih televizijskih serija ('Reži me', 'Dva metra ispod zemlje'), a što se tiče kvalitete ovog njegovog posljednjeg filma, kritike su jako dobre.


'Uspomene jednog bjegunca', trailer

'Uspomene jednog bjegunca' su na internet stranici Rotten Tomatoes dogurale do vrlo dobrih 70%, a opće mišljenje glasi kako je ovo film dirljive priče i snažnih glumačkih ostvarenja. Ugledni strani mediji ovako su komentirali odgledano – 'Ova poetska drama o sjećanju, krivnji i grižnjoj savjesti otvara jedan zbilja velik bunar emocija.' (Hollywood Reporter), 'Iako je priča puna muke i patnje, nakon što je odgledate, osjećat ćete se zadovoljno i smireno.' (New York Times), 'Film nosi jednu snažnu i važnu poruku – život nas može izlječiti, ako mu mi to dopustimo.' (Chicago Sun-Times).

Puno pohvala ide i na račun glume Rade Šerbedžije, koji je na prošlogodišnjem Rimskom filmskom festivalu dobio nagradu za najbolju mušku ulogu, i to upravo iz ovog filma. U obrazloženju žirija Festivala stoji da su počašćeni što mogu dodijeliti ovu nagradu izuzetnom glumcu: 'Njegov lik pokazuje veliku ljudskost prema jednom dječaku usprkos tome što dovodi u pitanje vlastiti život. Rade je svoju rolu odigrao s velikim senzibilitetom i vjerodostojnošću, koja njegov lik stavlja u centar filma.' Ova nagrada vrhunac je Šerbedžijina četrdesetogodišnjeg rada na filmu. Naime, njegov prvi film, 'Iluzija' Krste Papića, snimljen je 1967. godine.

zl.m.