Ponoćni vlak smrti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ponoćni vlak smrti

Ponoćni vlak smrti

The Midnight Meat Train (2008.)

Lionsgate Entertainment/Blitz

100' krimi, horor, triler

Režija:           Ryuhei Kitamura

Uloge: Bradley Cooper, Leslie Bibb, Vinnie Jones, Roger Bart

Scenario:        Jeff Buhler

Producent/i:   Tom Rosenberg, Gary Lucchesi, Richard S. Wright, Eric Reid, Jorge Saralegui, Clive Barker

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Ponoćni vlak smrti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.41
29
0.00

Vožnja podzemnom željeznicom nikada više neće biti ista – kondukter je manijakalni serijski ubojica, a sljedeća postaja je smrt.

Leon Kaufman je mladi newyorkški fotograf željan slave i brze zarade. On već godinama pokušava progurati negdje svoje fotografije, ali do sada nije imao većeg uspjeha. Već pomalo frustriran konstantnim poslovnim neuspjesima, počinje razmišljati o promjeni karijere, ali tada mu se pruži prilika koju je toliko dugo želio. Njegov najnoviji projekt – provokativnu, noćnu studiju o gradu i njegovim stanovnicima – zapazi ugledna galeristica i ponudi mu svoju pomoć u objavljivanju i distribuciji fotografija. Nakon toga, ona ga nagovori da se ohrabri i fotografira mračniju stranu života u gradu kako bi mu priredila izložbu u svojoj galeriji.

Leonova opsesivna potraga za crnim temama dovede ga na put serijskog ubojice Mahoganya, manijaka iz metroa koji vreba noćne putnike kako bi ih masakrirao na najstrašniji zamislivi način. Sa zabrinutom djevojkom Mayom na svojoj strani, Leonova neumorna fascinacija Mahoganyem uvlači ga sve dublje u tunele metroa i na kraju u bezdan čistog zla, u koji će, bez upozorenja, biti povučena i Maya.


'Ponoćni vlak smrti', trailer

Po istoimenoj kratkoj priči legendarnog majstora horora Clivea Barkera ('Gospodari Pakla', 'Kuga'), scenarij je adaptirao Jeff Buhler. Cijelu priču je izrežirao Ryuhei Kitamura, a na projektu su također radili brojni 'strašni' producenti. Ne, nisu ružni k'o noć i ne dolaze na set sa satarom i uzijem skrivenima u kutiji za ručak, nego su, baš kao i scenarist i režiser, do sada radili na brojnim spooky hororima i trilerima. Kada se ovome pridoda činjenica da nemilosrdnog serijskog ubojicu iz metroa glumi upravo Vinnie Jones ('Zdrpi i briši', 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške'), onda 'Ponoćni vlak smrti' zbilja ima dobre šanse kod kritičara i kod publike.

Internet stranica Rotten Tomatoes 'Ponoćni vlak smrti' ocijenila je s 55% te će oni inteligentniji iz ove ocijene zaključiti kako su kritičari podjeljeni. Ono oko čega se najviše lome koplja je orginalnost i scenarij samog filma. Variety ovako kaže: 'Ovo je jedan sasvim solidan horor koji podsjeća na neke od kultnih serijski-ubojica-trilera iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao npr. na 'The Hitchera'. Pozitivnu ocjenu filmu dao je i Brad Miska koji je na Bloodydisgusting.com napisao: 'Garantiram vam da će vas ovaj orginalni i napeti horor na kraju natjerati da cvilite, vrištite i molite za još.'.

Moramo još spomenuti i to da se većina kritičara složila kako se Jones odlično snašao u ulozi manijakalnog serijskog ubojice te da njegova vanjština zbilja odgovara ovoj ulozi. Ne znamo da li bi to baš trebao shvatiti kao kompliment, a on sam je ovako opisao 'Ponoćni vlak smrti': 'Iskreno, mislim da ovdje ima više prolivene krvi nego i u jednom hororu koji sam do sada gledao.' Kada se tome još pridoda izjava režisera – 'Ovo je najstrašniji, najkrvaviji film ikad snimljen' – sasvim je jasno kako je pred vama prava, sočna i krvava horor poslastica.

zl.m.