Equilibrium - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Equilibrium

Equilibrium

Equilibrium (2002.)

Dimension Films / UCD

107 min. ZF

Režija:           Kurt Wimmer

Uloge: Dominic Purcell, Christian Bale, Sean Bean, Christian Kahrmann, John Keogh

Scenario:        Kurt Wimmer

Producent/i:   Andrew Rona, Ninon Tantet, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Linkovi: imdb

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
49
0.00

terminator56 02.07.2008 Ocjena recenzije : 0.0

neočekivani biser

Dugo sam mislio hoću li posuditi ovaj film u vidoteci. Uvik bi neki drugi film uletio. Ali eto, jednog dana kad san pogledao sve što se dalo pogledati došao je na red EQ. Moram napomenuti da ga nisam dizao jer su ga svi uspoređivali sa Matrixom koji mi se nije svidio i mislio sam da je ovo još 100 puta gore. Ali, kako sam se prevario!
Po meni se ovdje radi o revolucionarnom filmu, izrazito inteligentne i rekao bi zastrašujuće radnje skupa sa majstorskom glumom od strane Balea i odličnom muzikom. Ovaj film definitivno tjera na razmišljanje. Samo mi je žao što je reklamna kampanja bila nikakva i propao je u kinima.
Matrix je mačji kašalj u usporedbi s ovim filmom, teška besmislica koju je bolje i negledati.

EQ je zbilj biser moderne filmske industrije

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

anamiek 26.11.2007 Ocjena recenzije : 0.0

equilibrium - ravnoteža ili ne

Film sam krenula pogledati iz čiste znatiželje. Dobar izbor glumaca, radnja filma nešto poznata, ali osvrti na film su bili dobri. Moram priznati da me je film ugodno iznenadio, sve do kraja. No, krenimo ispočetka. Film je zanimljiva mješavina Orwellove 1994 (veliki Brat te gleda) i Faranheita 451 (tamo se spaljuju knjige). No mješavina je simpatična. U ovakvim filmovima najviše me šokira kontrola osjećaja: to je ono što čovjeka čini ljudskim bićem. I ljubav i mržnja, i radost i tuga, oni jednostavno moraju postojati u ljudskoj duši, jer bez toga čovjek je samo prazna ljuštura. A takvom ljušturom je lako za upravljati. Srećom da ima ljudi koji ipak shvate: neki prije neki kasnije. Svećenik Partridge (Sean Bean) i u trenutku svog pogubljenja čita ljubavnu liriku Yeatsa. Ovo ubojstvo natjera Svećenika Prestona na razmišljanje. I baš pri samom kraju čini mi se da su malo pretjerali u prikazu borbe - sam protiv sviju. Scene koje u nekim trenucima podsjećaju na Matrix, dobro odrađene, ali pomalo neuvjerljive. Usprkos ovoj mojoj maloj zamjerci filmu, predlažem da ga ipak odgledate. Vrijedno je.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

ArcMihael 11.11.2007 Ocjena recenzije : 2.0

Kodeks Clerica(svećenika)

Kako ne komentirati ovaj film. Sviđa mi se zbog mnogo akcije, krvi, borilačkih vještina i mnogih zapleta i raspleta. Za ubiti vrijeme

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 06.07.2005 Ocjena recenzije : 3.2

Svijet bez emocija

Eto nakon što sam nedavno pogledao Batmana početak, po mom mišljenju najbolji Baleov film, odlučio sam se podsjetiti do sada po meni njegovog najboljeg filma uz naravno Amerikog psihu.Equilibrium ima znimljivu priču, iako je očito da je glavni uzor za priču bio Fahrenheit 451.No dok je u Fahrenheitu 451 bilo zabranjeno čitati knjige, u Equilibriumu su zabranjene bilo kakve umjetničke stvari(knjige, slike, pjesme)koje mogu izazvati bilo kakve osječaje, tj. emocije kod ljudi.Scenarij je djelo Kurta Wimmera koji je ujedno i režirao film, moglo bi se reči da mu je to debitantski film s obzirom da je režirao prije toga samo jedan B akcić iz 95-e One Tough Bastard.Režijski dio filma je odradio savršeno, iskazao se ako dobar redtelj koji je sposoban zadžati napetost do kraja.A da ne spominjwem režiju akcijskih sekvenci koje su savršene.Film ima specifičan mračni vizalni stil, dosta je ušminkan.Vizualno podsječa na Metropolis Fritza Langa.Naime taj prikaz grada i budućnosti u Equilibriumu je dosta sličan Metropolisu.Mnogi ga uspoređuju sa Matrixsom, ali ja jedinu sličnost sa Martixom vidim u izgledu likova, naime nose duge kožne kapute.Dok akcija i efekti nimalo ne podsječaju na Matrix, u ovom filmu nije korišten ni Bullettime efekt ili neki Fancy potezi i okreti kamerom.Osobno mi je čak i bolji od Matrixa, no to ja pak stvar ukusa.Christian Bale je odlično odradio svoju rolu, jer mu savršeno pristaje uloga čovjeka bez emocija, naime on ima nekakvo kameno i hladno lice, pa mu to savršeno stoji.nije ni čudno što je dobio ulogu Batmana, jer karakter lika iz Equilibrium ima neke sličnosti sa karakterom Batmana, hladan je i mračan.Taye Diggs mu pak savršeno parira u ulozi Grammatonskog Svećenika koji otkriva da ja Bale počeo osječati.U cjelini gledano ovo je jedan odličan SF sa zanimljivom pričom i još boljom izvedbom.Akcijski je savršen, a zanimljivo je da je posebno za potrebe filma izmišljena vještina Gun Kata koju koriste Grammatonski Svećenici u izvođenju pravde.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mozayca 23.08.2004 Ocjena recenzije : 4.0

Šalabahteri za Wimmera

Još jedan film s distopijskom problematikom omogućio je neupućenijim gledateljima pregršt uzbuđenja stiliziranim akcijskim scenama, te sumornom atmosferom projektirane budućnosti. Međutim, radnja filma poptpuno je neoriginalna, budući da se pretjerano doslovno poziva na klasične antiutopije "Vrli novi svijet" Aldousa Huxleya i "1984" Georgea Orwella. Također, redatelj je pronašao i inspiraciju datim žanrom vrsnijim primjercima na policama videoteke, a za estetizaciju filma pridonio je i uvid u privlačno stilizirane akcijske prizore Matrixa. Uzevši u obzir te elemente koji se prepoznaju u uvodnim sekvencama filma, efekt filma je predvidljiv i prilično mlak. Izuzev vizualne ukrašenosti i dobrim odabirom C. Balea za ulogu hladnog protagonista, prepunog humanih potencijala, "Equilibrium" je dobar podsjetnik, ako ne i hommage, svim prethodnim pokušajima vršenja analogije strahotne budućnosti i sadašnjeg društvenog sustava, u svrhu kritike potonjeg. Navodeći gledatelja na klasičnu ideju promišljanja o vlastitom postojanju unutar kolektiva, film ne omogućava daljnji snažniji utisak, kojim bi se svrstao u nezaboravne SF uratke.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

danny 03.06.2004 Ocjena recenzije : 1.0

atmosfera

film ima jako dobru ideju koja je djelomicno ostvarena kroz fantasticnu atmosferu, ali ipak se covjek ne moze oteti dojmu da nesto fali...mozda je malo previse pod utjecajem matrixa...ali svakako treba poledati film ako zbog niceg drugog onda zbog kamere...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

John Doe 07.05.2004 Ocjena recenzije : 2.0

SF kompilacija

Antiutopijske teme uvijek su intrigantne, ma koliko već varijacija pogledali ili pročitali. "Equilibrium", međutim, uz činjenicu da je u pitanju tipični stilizirani blockbuster (bar je sniman s tom namjerom; ne znam koliko je utržio) sa svim manjkavostima tog "žanra", kako ide prema (vrlo nemaštovitom) kraju, sve više nalikuje neprikrivenoj kompilaciji nekih ključnih naslova iz povijesti znanstvene fantastike - "Fahrenheit 451", "Blade Runner", "Matrix"...
Ali, bar se mora priznati da bi Christian Bale bio mnogo bolji izbor za ulogu Nea u "Matrixu" nego isprazni Keanu Reeves.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

drcypher 04.05.2004 Ocjena recenzije : 3.4

iznenađujuće ugodno

Ovaj film sam gledao nakon Matrixa, i kad sam čuo da se on fura na njega, pogledao sam samo iz znatiželje, bez predrasuda. Ostao sam ugodno zatečen!!!
Film je bio visoko iznad mojih očekivanja. Radnja solidna, glumci hladni (al takvi moraju i biti) akcija 1. klasa- gun kata! Dođe mi da odmah krenem u takvu školu! Film apsolutno nema veze s matrixom i to mu je najpozitivnija strana. Sve u svemu toplo preporučujem svim fanovima SF žanra.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

songoku 26.04.2004 Ocjena recenzije : 1.5

GUN KATAAAAAAA!

Naprosto se naježim kad vidim još jedan post-matrix hollywoodski film kao ovaj. No, moram priznati da me ovaj poprilično ugodno iznenadio. Neo-Nazi fašistički režim, junak koji barata pištoljem ko cigo palačinkom, Sean Bean koji OPET odapne, odrezivanje face katanom i dobra mjuza. Dovoljno za nezahtjevnog gledatelja, a zahtijevnije upućujem na puno bolji i inteligentniji film "Gattaca". Manje akcije, više ugođaja. Sve u svemu, nije loše ostvarenje. Sad znam zašto su Bale-a izabrali za novog Batmana. Svidio im se čovjek onako bezizražajan u crnom kožnjaku.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

beno 03.04.2004 Ocjena recenzije : 2.0

EQUILIBRIUM 451??

Dugo su me nagovarali da pogledam ovaj film govoreci mi da je rijec o vrlo kvalitetnoj Martix kopiji, a ja, kao veliki mrzitelj "sminkeraja" znanog kao Matrix, nisam htio niti cut'... Kada sam ga pogledao,uvidio sam da je rijec o (vise-manje) kvalitetnom filmu koji NEMA NIKAKVE VEZE S MATRIXOM (tj. svime sta ne volim kog M.) ali se nisam mogao oteti dojmu da zapravo ne gledam nista vise nego ukraseniju i moderniju kopiju Fahrenheit 451!!!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

matha 02.04.2004 Ocjena recenzije : 2.67

jako jako....

jako jako dobar film!! Originalan i nevjerojatan!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dinavus 08.03.2004 Ocjena recenzije : 3.5

Propusti u scenariju...

Kada je u pitanju SF, kao da nedostaje pravih ideja. Netko se dosjeti dobre teme i onda je jednostavno ne uspije do kraja odraditi kako treba. Ovo je jedan od takvih filmova, sa propustima u scenariju, ali ne toliko loš, u usporedbi s njemu sličnima, da ga se ne bi moglo pogledati. Jedino što se malo 'furaju' na Matrix... I to lošije...
Ocjena filma: 3

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

marko 07.03.2004 Ocjena recenzije : 1.0

Problematično

mislim, očito je da su htjeli zahajati "novi val" filmova, nadovezati se na matrix i sl.

well, nakon što se i matrix pogubio, ko je očekivao da će ovo imat smisla. ... pa eto nema.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

targetICQ 26.01.2004 Ocjena recenzije : 4.25

lood

"U prvim godina 21. stoljeća, izbio je 3. svjetski rat. Oni koji su preživjeli, znali su da čovječanstvo nikad ne bi preživjelo četvrti... Da se naše vlastite prevrtljive prirode više ne smiju riskirati. Tako smo napravili novu granu zakona. Grammatonski Svećenik, čija je jedina uloga da traži i eliminira prave izvore čovječje nehumanosti prema čovjeku. Njegova sposobnost da osjeća." Ovim riječima započinje 107-minutna borba čovjeka protiv onoga što čovjeka čini čovjekom. U futurističkom svijetu, čvrst je režim eliminirao ratove potiskivanjem osjećaja: knjige, glazba i umjetnička djela su zabranjena, a sam osjećaj je zločin koji se kažnjava smrću. Svećenik John Preston najviši je vladin agent odgovoran za uništavanje onih koji se protive zakonima. Ljudi moraju 2-3 puta dnevno piti Prozium, drogu koja im potiskuje osjećaje. Taj svijet prikazan je veoma hijerarhijskim, čvrstim i odlučnim. Vlada drži pod kontrolom sve ljude, prate svaki njihov korak, a svako odstupanje od zakona kažnjava se. Film prikazuje bližu budućnost, a glavna poanta koju je autor želio reći je ta da su osjećaji ti koji čine čovjeka slobodnim i potpunim. Neka kritika smatra ovaj film dostojim jednog Matrixa. Kako sam veliki fan Matrixa, mogu reći da je Equilibrium jako dobar film s dobrom tematikom, odličnim glumcima, zadovoljavajućim specijalnim efektima - dostojan Matrixa. Iako je po sam izgledu malo slabiji od velikana, priča je originalna i poučna. Glazba koja pravi radnju je fenomenalna, što zapravo i ne iznenađuje jer je autor izvrsni Klaus Badelt, skladatelj koji se proslavio u raznim filmovima kao što su Hannibal, The Pledge, Directors Cuts, Time Machine (2002), Invincible, K-19 (The Widowmaker), The Recruit itd., a zadnji film s njegovom glazbom je Pirates of Caribbean... Equilibrium je izvrstan film koji morate pogledati, ne zato jer ćete uživati u fenomenalnim efektima i u blizini budućnosti, nego zbog samog osjećaja kako su osjećaji nešto bez čega čovjek ne može živjeti, preživjeti i postojati. Obavezno pogledati! (već sam to rekao, ne? ;))

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: