Tragači - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tragači

Tragači

The Searchers (1956.)
119' vestern

Režija:           John Ford

Uloge: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond, Natalie Wood, John Qualen, Olive Carey, Henry Brandon

Scenario:        Frank S. Nugent

Producent/i:   Merian C. Cooper, C. V. Whitney

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Tragači

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.25
4
0.00

Ethan Edwards (John Wayne), povratnik iz Građanskog rata, vraća se u rodni Texas na ranč svojega brata, nadajući se smirenju u krugu ljudi koje voli.

Međutim, pleme Komanča napadne i razori farmu te ubije članove njegove obitelji i otme dvije kćeri, Debby (Natalie Wood) i Lucy. S preživjelim nećakom Martinom (Jeffrey Hunter), koji je polu-Indijanac, i dečkom starije Lucy, Ethan kreće u potragu za nećakinjama. Nakon što otkriju da je Lucy ubijena, ubijen je i njezin dečko pa Ethan i Martin sami nastavljaju potragu za curicom, koja ih vodi do indijanskog poglavice Scara (Henry Brandon). Kako potraga traje, Martinu se počinje činiti da ujaka sve više ispunjava izrazita mržnja prema Indijancima, našto posumnja planira li Ethan uopće spasiti dijete ili mu je na umu čista osveta...

John Ford je redatelj s rekordnim brojem osvojenih Oscara za režiju - čak četiri ('Potkazivač', 'Plodovi gnjeva', 'Kako je bila zelena moja dolina', 'Miran čovjek'). Iako film 'Tragači' nije bio ni nominiran za spomenutu nagradu, njegov je ugled godinama rastao, tako da ga je ugledni filmski časopis Sight and Sound 1982. i 1992. godine uvrstio među deset najboljih filmova svih vremena.

Naime, radi se o kompleksnom, čak netipičnom vesternu koji se može opisati i kao klasična odiseja Divljim zapadom, no i kao vrlo slojevit prikaz čovjekovih motiva za osvetu te za rasnu nesnošljivost koju film kritički razmatra, iako je uvijena u romantični okvir putovanja. Film stavlja težište na psihološki razvoj glavnoga junaka, borca protiv Indijanaca, nošenoga netrpeljivošću i osvetoljubivošću kao i na njegov složeni odnos s ostalim likovima, od kojih svaki nosi u sebi nešto tragično.

Uz neponovljivoga Johna Waynea, na glumačkom popisu nalaze se Fordov drugi omiljeni glumac Ward Bond, Vera Miles, te sestre Wood, Lana kao mlađa, a Natalie kao nekoliko godina starija oteta djevojčica.