Povratne boce - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Povratne boce

Povratne boce

Vratné lahve (2008.)

Discovery film i video

100' komedija, drama

Režija:           Jan Sverák

Uloge: Zdenek Sverák, Tatiana Vilhelmová, Daniela Kolárová, Alena Vránová, Jirí Machácek

Scenario:        Zdenek Sverák

Producent/i:   Eric Abraham, Jan Sverák

Zemlja:          Češka / Velika Britanija

Linkovi:

Povratne boce

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.36
11
0.00

Simpatična komedija o čovjeku koji upoznaje najrazličitije ljude i sudbine radeći na šalteru za povratnu ambalažu.

Josef Tkaloun je umirovljeni nastavnik koji, ne bi li prikratio umirovljeničke dane i pobjegao od zahtjevne i također umirovljene supruge, prihvati posao na pultu za zaprimanje povratnih boca u lokalnom supermarketu. Uskoro se stvari zakompliciraju jer on nije baš idealan radnik, ali ne gubi posao jer se vrlo lako zbližava sa svojim suradnicima i mušterijama. Kao što smo rekli, oženjen je, ali i on i žena umorni su jedno od drugoga. Oboje varaju, iako nije sve tako crno-bijelo kao što se možda na prvi pogled čini. 'Prazne boce' su komedija tužno-gorkog okusa. Svi traže ljubav, romansu i razumijevanje, ali na krivim mjestima.


'Povratne boce', trailer

Film češkog oscarovca Jana Svìráka 'Povratne boce', nastao po scenariju njegova oca Zdeneka Svìráka po izlasku je pomeo sve rekorde u Češkoj i srušio dotadašnjeg rekordera i jednog od berlinskih favorita 'Služio sam engleskog kralja' Jirija Menzela s kino blagajni.

Povratne boce su treći dio 'životne' trilogije koji čine Svìrákova posveta djetinjstvu i četrdesetima 'Osnovna škola' iz 1991. i Oscarom nagrađeni film iz 1996. 'Kolja', te ujedno i posljednji film koji će sin-redatelj i otac-scenarist i glavni glumac snimiti zajedno. Redatelj je naglasio kako se, unatoč velikoj popularnosti na češkom box officeu ne radi o komediji, već o gorko slatkoj i osobnoj priči o starosti, suvišnim ljudima i osjećaju beskorisnosti.

zl.m.