Pravedno ubojstvo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pravedno ubojstvo

Pravedno ubojstvo

Righteous Kill (2008.)

Overture Films

101' krimi, drama, triler

Režija:           Jon Avnet

Uloge: Robert De Niro, Al Pacino, 50 Cent, Donnie Wahlberg, Carla Gugino

Scenario:        Russell Gerwitz

Producent/i:   Avi Lerner, Boaz Davidson, Lati Grobman, Randall Emmett, Rob Cowan

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Pravedno ubojstvo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.09
22
0.00

Robert De Niro i Al Pacino zajedno u krimi-trileru o dvojici detektiva koji prije mirovine moraju riješiti svoj posljednji slučaj.

Newyorkški detektivi Turk (Robert De Niro) i Rooster (Al Pacino) pred krajem su policijske karijere i samo je pitanje vremena kada će otići u zasluženu mirovinu. Partneri su već trideset godina te su s vremenom postali i najbolji prijatelji. No, kada dođe vrijeme da se povuku i iza sebe ostave lopove, ubojice i sve ostalo što nosi posao detektiva, ne mogu to učiniti. Prije nego što predaju svoje značke, ostao je još jedan zločin koji treba riješiti – okrutno ubojstvo zloglasnog svodnika koje je, čini se, povezano s jednim njihovim starim, riješenim slučajem. Kada iskusni detektivi dođu na mjesto zločina, odmah uoče detalje koji ovo ubojstvo blisko povezuju s onim za kojeg su mislili da je u njihovoj prošlosti.

Pored tijela ubijenog svodnika pronađena je pjesma od četiri stiha kojom ubojica poručuje detektivima da je ubojstvo koje je počinio pravedno. Nedugo nakon toga zareda se još nekoliko sličnih umorstava i uskoro svima postaje jasno da se radi o serijskom ubojici. No, zanimljiva je činjenica da pomno bira svoje žrtve – to su sve redom kriminalci koji su pomoću rupa u zakonu još uvijek na slobodi. On uzima pravdu u svoje ruke i nastavlja tamo gdje zakon staje – želi jednom zauvijek maknuti zločince s ulica grada koji nikad ne spava. Usporedno s brojem ubijenih raste i sumnja i savjest i glavama detektiva – jesu li prije mnogo godina stavili pogrešnog čovjeka iza rešetaka?


'Pravedno ubojstvo', trailer

'Pravedno ubojstvo' režirao je Jon Avnet koji je veći dio svoje karijere posvetio produciranju, ali se uspio dokazati i kao redatelj ('Nešto posve osobno', 'Pohane zelene rajčice'). Scenarija se uhvatio Russell Gewirtz ('Insider'), a ono što ovaj film zbilja čini posebnim su glavne uloge koje su odigrali dva velikana, oskarovci Robert De Niro i Al Pacino. Avnet se već upoznao s Pacinom, i to na snimanju trilera '88 minuta', a ovo mu je prva suradnja s De Nirom te je izjavio kako je bio pravi užitak snimati ovaj film i vidjeti u akciji ove 'dvije institucije američke kinematografije', kako ih on naziva.

Jako smose iznenadili kada smo vidjeli kritike za ovaj kriminalistički triler. Ocjena je neočekivano niska – 22%, a opće mišljenje glasi kako ga čak ni solidna gluma ne čini gledljivim zbog toga što su scenarij i režija katastrofalno loši. New Yorker ga naziva prenatrpanim, napornim i nedosljednim, a Dallas Morning News tvrdi: 'Podbacio je na svakom polju.'

Ipak, ono što nas je još više iznenadilo su komentari (a ima ih podosta) koji idu na račun Pacina i De Nira. Mnogi se slažu kako je njihova gluma 'isprana' i da je gotovo nevjerovatno koliko su izgubili na kvaliteti i karizmatičnosti. Ne vjerujete nam? Evo, ovako je napisao San Francisco Chronicle: 'Tužno je kada vidite da New Kid on the Block na sceni zasjeni Vita i Michaela Corleonea.' New Kid on the Block je u ovom slučaju 50 Cent ('Obogati se ili umri brzo') koji također ovdje glumi te uz Johna Leguizama ('Zemlja živih mrtvaca') i Donniea Wahlberga ('Slagalica strave 2') predstavlja mlađi dio glumačke ekipe koji je dobio puno pozitivnije kritike. Pitanje je samo hoće li to biti dovoljno kino-publici da svoj novac uloži baš u 'Pravedno ubojstvo'.

zl.m.