Američki predsjednik - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Američki predsjednik

Američki predsjednik

The American President (1995.)

Castle Rock Entertaiment

114' komedija, drama, romansa

Režija:           Rob Reiner

Uloge: Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen, Michael J. Fox, Richard Dreyfuss, Samantha Mathis, David Paymer, Anna Deavere Smith

Scenario:        Aaron Sorkin

Producent/i:   Charles Newirth, Rob Reiner

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Američki predsjednik

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Michael Douglas je Andrew Shepherd, predsjednik na vrhu popularnosti čija je supruga preminula od raka.

U jeku političke borbe zaljubit će se u Sidney Wade (Annette Bening), ambicioznu lobisticu za pitanje zaštite okoliša. No, zapreke neobičnoj romansi su gotovo nepremostive: predsjednik gubi podršku javnosti, a do novih izbora preostaje samo nekoliko mjeseci. Njegov beskrupulozni protukandidat Bob Rumson (Richard Dreyfuss) ne preza ni od niskih udaraca, tako da Shepherd mora ugrozit sav ugled da bi zadržao Sidney.

'Javnost ne želi u predsjedniku vidjeti običnog čovjeka, nego svemoguću očinsku figuru, ali on ima iste potrebe kao i svaki od nas' rekao je redatelj Rob Reiner ('Misery', 'Kad je Harry sreo Sally') objašnjavajući svoju ideju za ovaj film. Zanimljivo je i pojavljivanje Martina Sheena, koji ovdje glumi šefa predsjedničkog stožera, a koji je kasnije 'napredovao' do samog predsjednika u seriji 'Zapadno krilo'. A i kreator navedene serije je Aaron Sorkin scenarist filma.