Zrcala - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zrcala

Zrcala

Mirrors (2008.)

20th Century Fox/Continental film

110' horor, triler

Režija:           Alexandre Aja

Uloge: Kiefer Sutherland, Paula Patton, Cameron Boyce, Erica Gluck, Amy Smart, Mary Beth Peil, John Shrapnel, Jason Flemyng, Tim Ahern, Julian Glover, Josh Cole, Ezra Buzzington, Ioana Abur, Aida Doina, Darren Kent

Scenario:        Alexandre Aja, Gregory Levasseur

Producent/i:   Alexandra Milchan, Marc Sternberg, Gregory Levasseur

Zemlja:          SAD / Rumunjska

Linkovi: službena stranica

Zrcala

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.55
40
0.00

Jeziva priča o problematičnom bivšem policajcu koji mora spasiti svoju obitelj od nezamislivog zla koje putem ogledala ulazi u njihove živote.

Ben Carson imao je boljih dana. Prošlo je nešto manje od godinu dana otkako je ovaj hirovit detektiv suspendiran iz newyorkške policije zbog slučajnog ubojstva policajca na tajnom zadatku. Ta nesreća ga je koštala ne samo posla, već je pokrenula i lavinu zloupotrebe alkohola i bijesa kojima je otuđio svoju ženu i djecu te završio na kauču svoje sestre u Queensu. U namjeri da sredi svoj život i vrati se obitelji, Carson uzima posao noćnog čuvara izgorjelih ruševina robne kuće Mayflower. Nekadašnji simbol bogatstva i raskoši sada trune u tami poput starog gusarskog broda, uništena u golemom požaru koji je oduzeo brojne nevine živote.

No, ono što Ben ne zna je da je ta zgrada nekada bila psihijatrijska bolnica u kojoj se liječila shizofrenija te da je zatvorena zbog masovnog ubojstva počinjenog 1952. godine. Dok obilazi jezive pougljenjene ruševine robne kuće, počinje primjećivati nešto zlokobno u vezi ukrašenih ogledala koja krase zidove. U golemim staklima odražavaju se prizori užasa koji ga zapanjuju. Osim što prikazuju grozne prizore iz prošlosti, čini se da ogledala također manipuliraju stvarnošću. Kada Carson ugleda vlastiti odraz u patnji, istovremeno osjeti fizičke posljedice svoje izlomljene vizije.

Odjednom se bivši policajac nađe sukobljen kako sa svojim osobnim demonima i s onima koji su oteli njegove odraze, mučeći ga grčevima, spontanim krvarenjem i gušenjem. Kada Carson počne istraživati tajanstveni nestanak drugog čuvara robne kuće i moguću povezanost tog nestanka sa njegovim stravičnim vizijama, on otkriva da zlobna sila koristi ogledala kao način da terorizira njega i njegovu obitelj. Ben sada mora staviti sve na kocku i saznati kakava se mračna tajna krije iza ogledala kako bi zaštitio svoju obitelj i spasio svoj život.


'Ogledala', trailer

Francuski režiser Alexandre Aja ('Krvava romansa') zbilja je veliki zaljubljenik u horore pa mu je za oko zapeo korejski 'Geoul sokeuro' čiju je priču preradio uz pomoć prijatelja i suradnika Grégoryja Levasseura, s kojim je već surađivao u hororcu 'Brda imaju oči'. Što se uloga tiče, ona glavna je dopala Kiefera Sutherlanda ('Opasni oglas', 'Iza crvenih vrata') koji se proslavio ulogom Jacka Bauera u dinamičnoj akcijskoj seriji '24', a ostatak glumačke ekipe čine redom mladi i kvalitetni američki glumci.

Ako malo intenzivnije pratite naše vijesti i najave filmova, vjerovatno ste primjetili da niti jedan remake azijskog horora koji dolazi u naša kina nije dobio pozitivne kritike. Ne znamo koja je tajna neuspjeha, ali niti 'Zrcala' nisu uspjela izbjeći strašnu i zlu kletvu internet stranice Rotten Tomatoes. Što se tiče profesionalaca, zbilja se treba potruditi da se nađe pozitivan komentar – 'Ne znamo kako jedan horor može biti tako dosadan i nezanimljiv' (Toronto Star), 'Talenat glumaca i samog režisera ne uspjeva isplivati na površinu zbog jako lošeg scenarija.' (Globe and Mail). No, iako prosječna ocjena glasi samo 15%, ovaj horor je puno bolje prihvaćen od strane običnih gledatelja (57%), a na vama je da odlučite tko je u pravu – kritika ili publika.

zl.m.