Jednom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Jednom

Jednom

Once (2006.)

Fox Searchlight Pictures / Blitz film & video

86' drama, glazbeni, romansa

Režija:           John Carney

Uloge: Glen Hansard, Marketa Irglova, Bill Hodnett, Danuse Ktrestova

Scenario:        John Carney

Producent/i:   Martina Niland

Zemlja:          Irska

Linkovi: imdb

Jednom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.82
11
0.00

Irska glazbena romansa, kilometrima udaljena od tradicionalne Hollywoodske ideje mjuzikla gdje ljudi spontano povedu pjesmu.

Glen Hansard (frontman indie-rock benda The Frames) glumi bezimenog uličnog glazbenika koji svira za sitniš kad upoznaje djevojku (Marketa Irglova), doseljenicu iz Češke. Oni se odmah zbliže preko zajedničke ljubavi prema glazbi (on je gitarist, a ona svira klavir). Oboje imaju tajne iz prošlosti i probleme koji ih progone. Njegove pjesme su pune boli iz prošlih neuspješnih veza, a ona je mlada majka koja je ostavila supruga u svojoj zemlji. Film dalje prati razvoj njihovog odnosa kroz glazbu i pjesmu.

'Jednom' je jednostavna, simpatična drama koja se ne oslanja na uobičajenu narativnu strukturu i zaplet. Umjesto toga korištenjem digitalne kamere iz ruke, usklađuje svoj vizualni stil sa svojim intimnim raspoloženjem. Svaki trenutak djeluje kao da je preslikan iz stvarnog života, a priča je istovremeno poznata i svježa. Vođen više glazbom nego dijalogom, soundtrack je ispunjen nježnim indie rockom pjevanim od strane glavnih glumaca, glazbenika i u stvarnom životu.

Redatelj John Carney je svirao bas u Hansardovom bendu prije nego se počeo baviti filmom. Njegova strast prema muzici jasno je vidljiva u ovom modernom mjuziklu koji pogađa svaku notu savršeno.