Trinaest dana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Trinaest dana

Trinaest dana

Thirteen days (2000.)

New Line Cinema / Blitz film & video

147' drama, triler, politički

Režija:           Roger Donaldson

Uloge: Kevin Costner, Bruce Greenwood, Steven Culp

Scenario:        David Self

Producent/i:   Armyan Bernstein, Peter O. Almond

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Trinaest dana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Politička drama temeljena na hladnoratovskoj, kubanskoj nuklearnoj krizi 1962. bavi se postupcima predsjednika Kennedya i njegovih suradnika u toj napetoj situaciji.

Kubanska kriza bila je povijesni trenutak u kojem se čovječanstvo opasno približilo izbijanju nuklearnog rata, a počela je nakon što je sovjetski predsjednik Nikita Hruščov naložio instaliranje nuklearnih projektila na Kubu. Kennedy (Bruce Greenwood) je zatražio njihovo uklanjanje, na što su Sovjeti poslali još brodova s nuklearnim raketama put Kube. Narednih trinaest dana u listopadu 1962. godine svijet je bio na rubu katastrofe. Čovječanstvo je napeto iščekivalo riješenje diplomatskog i vojnog sukoba koji je prijetio apokaliptičnom nuklearnom razmjenom projektila između SAD-a i SSSR-a.

Film pripovijeda događanja iz perspektive Kennedyeva posebnog pomoćnika Kennetha P. O'Donnella (Kevin Costner).

Film je rađen po knjizi Ernesta R. Maya, kao i autentičnim audio snimkama iz Bijele kuće, memoarima, usmenim predajama i CIA dokumentima. Film je režirao Roger Donaldson koji je već ranije surađivao sa Costnerom na političkom trileru 'Bez izlaza'.