Grom 3D - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Grom 3D

Grom 3D

Bolt 3D (2008.)

Walt Disney Pictures/Continental film

96' avantura, animirani, komedija

Režija:           Chris Williams, Byron Howard

Uloge: John Travolta, Miley Cyrus, Susie Essman, Mark Walton, Diedrich Bader, Malcolm McDowell, Nick Swardson

Scenario:        Dan Fogelman, Chris Williams

Producent/i:   Clark Spencer

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica

Grom 3D

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.13
23
0.00

Grom je suvremeni četveronožni junak sa mnoštvom supermoći. Barem je tako u njegovom televizijskom showu, ali tada prisilno upoznaje stvarni svijet.

Za ovog super-psa svaki je dan prepun avantura, opasnosti i intrige – barem dok je pod svjetlom kamera. On je odrastao na filmskom setu te je s vremenom počeo i vjerovati da je sve ono što se odvija u njegovom izmišljenom televizijskom showu istinito te da je on zbilja genetski programiran kako bi imao posebne moći, uključujući nevjerojatnu snagu, laserski vid i snažan super-lavež. No, kada zvijezda televizijske hit serije greškom bude transportirana iz svog holivudskog studija u New York, za njega započinje najveća avantura do sada.

Njegova najnovija misija je putovanje kroz čitavu Ameriku, kroz stvarni svijet, kako bi se vratio svojoj vlasnici, glumici Penny. U trenutku kad surova stvarnost po prvi put pod upitnik stavlja njegove zablude, Grom otkriva da je njegov čitav dotadašnji život bio jedna velika laž. Ili možda nije? Naoružan tek vlastitim tlapnjama da su njegove nevjerojatne vještine i moći stvarne, uz pomoć dvoje neobičnih suputnika, ofucane i napuštene kućne mačke Mittens i televizijom opsjednutog hrčka po imenu Rhino, Bolt otkriva da mu nisu potrebne natprirodne moći da postane stvarni junak.


'Grom', trailer

'Grom' je nastao u svjetski najpoznatijoj produkcijskoj kući, barem kada se radi o animaciji – Walt Disney Pictures. Oni su tijekom svog dugogodišnjeg rada izdali nebrojeno mnogo naslova koji su uvijek uspjeli oduševiti djecu, ali i one starije. Spomenimo samo 'Ljepoticu i zvijer', 'Kralja lavova', 'Tarzana', 'WALL*E-ja', itd. Svi ovi snimirani klasici nastali su na dobrom starom geslu Walta Disneya: 'Svaki smijeh mora biti popraćen i kojom suzom.' Na krilima ove ponosne tradicije, ali u sasvim novom 3D ruhu, stiže nam i 'Grom'.

Iako je Walt Disney Pictures već eksperimentirao s 3D tehnologijom na animiranim filmovima 'Chicken Little' i 'Meet the Robinsons', 'Grom' je nešto sasvim drugo. U spomenutim prethodnicima 3D tehnologija je primjenjena tek u postprodukcijskoj fazi, nakon što su filmovi kompletirani, a 'Grom' je od samog početka osmišljen i stvaran pomoću ove nove i dopadljive tehnologije. Iskusni producenti su u cijelu priču ubacili još jedan faktor koji će se, vjerujemo, svidjeti mnogima – svakoj sceni se pristupilo individualno tako da kada ona vrvi akcijom, 3D efekti su na svome maksimumu, a kada se odvija nešto emocionalno, oni su prigušeni i jedva vidljivi.

Ovaj film je, uz sve ovo navedeno, ujedno i režiserski debut Chrisa Williamsa, Disneyevog veterana koji već četrnaest godina radi na razvoju scenarija, te Byrona Howarda koji u ovome prestižnome filmskom studiju radi još od 1994. godine, a sudjelovao je u izradi mnogih naslova, gdje ipak treba izdvojiti animirane 'Mulan' i 'Lilo & Stitch'. Chris Williams i Dan Fogelman ('Auti') zaslužni su za scenarij, a vjerovatno najjača karika ove animirane poslastice krije se u produkcijskom odjelu. Ovdje je glavnu riječ vodio John Lasseter, svojevrsna legenda i višestruki oskarovac ('Priča igračaka', 'Život buba') koji je cijelu svoju karijeru posvetio i proveo u Disneyu.

'Grom' je u potpunosti opravdao svoju reputaciju i uspio je u onome što je cijela njegova filmska ekipa priželjkivala – svidio se kritičarima i običnoj publici, i to u jednakoj mjeri (85%). Opće mišljenje glasi kako je ovo ugodna i zanimljiva animirana priča koja uspjeva nadići svoj pomalo neinventivan scenarij pomoću svojih zanimljivih likova i odličnih vizualnih efekata. Zaista, pohvala ima mnogo, a ovaj komentar novina USA Today, prema našem mišljenju, najbolje opisuje stvari: 'Ovaj zabavan i emocionalan film će bez ikakvih poteškoća šarmirati gledatelje bez obzira na njihovu dob.' Kada se svim pohvalama doda i činjenica da je u mjesec dana prikazivanja u Americi zaradio skoro 100 milijuna dolara, stvari su sasvim jasne – pred vama je pravi kino-hit.

zl.m.