Osmijeh Mona Lise - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Osmijeh Mona Lise

Osmijeh Mona Lise

Mona Lisa Smile (2003')

Revolution Studios i Columbia Pictures

117' komedija, drama, romansa

Režija:           Mike Newell

Uloge: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Maggie Gyllenhaal, Julia Stiles, Ginnifer Goodwin, Dominic West

Scenario:        Lawrence Konner, Mark Rosenthal

Producent/i:   Elaine Goldsmith-Thomas, Paul Schiff, Deborah Schindler

Linkovi:

službeni site
imdb

Osmijeh Mona Lise

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.52
29
0.00

Film govori o pronalaženju i prepoznavanju osobnosti i individualizma... ilitiga... pussy-power priča o položaju žena oko 1950-te. 

To razdoblje obilježeno je završetkom drugog svjetskog rata, pojavljivanjem TV-a i bujicom novih pogleda na svijet u umjetnosti, politici, ekonomiji ili znanosti, koje preplavljuju društvo. Naravno, u takvoj društvenoj atmosferi dovode se u pitanje stare vrijednosti, kako bi dale priliku novima da isplivaju na površinu.

Borac za redefinirani pogled na ženu u vrijeme kada je ona strogo definirana, pojavio se u obliku strastvene profesorice povijesti umjetnosti, Katherine Watson (Julia Roberts) koja dolazi predavati na prestižan i konzervativni ženski Wellesley College, ponosan na svoju reputacijom. Jedini problem je mjerilo te reputacije i priznanje koje zapravo dolazi od potencijalnih muževa njezinih studentica. Čak i one svoju vrijednost mjere upravo time za kojeg će se mužića udati.

"Diplomirala si pravo, što češ raditi dalje?....Pa udat ću se!...Dobro. I....; I biti ću udana?!". Njihov odgoj izgleda otprilike ovako: ujutro čitaju francusku književnost i raspravljaju o umjetnosti, a poslijepodne uče kako servirati čaj muževom šefu.

Na čelu s oscarovkom Juliom Roberts i  već poznatim mladim damama Kirsten Dunst, Juliom Stiles, Maggie Gyllenhaal te Marciom Gay Harden, u ovoj drami, koja će vas zasigurno dirnuti, svjedočimo o potrazi za individualizmom, osobnošću i hrabrošću u vrijeme kada se žena doista morala izboriti za prosvjećeniju budućnost u kojoj može uzimati u obzir sve snove koji bi se mogli ostvariti.

Glumicama je bilo najteže vratiti se u modele ponašanja vremena prije pola stoljeća. Ekipa je zaposlila stručnjakinju Lily Lodge kako bi uvježbale ne samo pokrete žena iz pedesetih nego i ples: tango, waltz, swing i rumbu. Uvježbavale su kako se pravilno držati, kako pravilno sjediti, kako pripaliti cigaretu, kako se služiti priborom za jelo, kako prekrižiti noge i ostale finese koje teško da bi nam u ovom stoljeću pale na pamet.

U jednoj od kritika pisalo je da je "Mona Lisa Smile" ženska verzija filma "Dead Poets Society" (1989), što ovoj romantičnoj drami može biti samo kompliment.