Elitna postrojba - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Elitna postrojba

Elitna postrojba

Tropa de Elite (2008.)

IFC Films/Discovery film

115' akcija, krimi, drama

Režija:           Jose Padilha

Uloge: Wagner Moura, Caio Junqueira, André Ramiro

Scenario:        Jose Padilha, Braulio Mantovani, Rodrigo Pimentel

Producent/i:   José Padilha, Braulio Mantovani, Marcos Prado

Zemlja:          Brazil

Linkovi: službena stranica

Elitna postrojba

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.39
28
0.00

Priča o elitnoj policijskoj postrojbi koja djeluje u jednom od najopasnijih i najnemilosrdnijih gradova na svijetu – Rio de Janeiru.

Radnja je smještena u 1997. godinu. Sveti Otac upravo je najavio svoj posjet Rio de Janeiru, a u gradu vlada bezakonje, kriminal i kaos. Gusta mreža korupcije prodrijela je i u najtanje pukotine društva pa ni ne čudi da u favelama caruju narko dileri, a policija ne čini ništa konkretno po tom pitanju. Elitna postrojba za specijalne operacije, BOPE ('Lubanje'), mora 'očistiti' grad za dolazak Pape, premda njeni pripadnici ni sami nisu sigurni jesi li dobri ili zli momci.

U isto vrijeme, kapetan BOPE-a, Nascimento, je u krizi. Postat će otac pa želi sigurnije radno mjesto, no prije toga mora obučiti dostojnog nasljednika. No, to nije jedina promjena s kojom će se elitna postrojba morati suočiti jer stižu i dva nova regruta, Neto i Matias. Oni su prijatelji iz djetinjstva i zajedno su jaki, ali svaki sam teško da može opstati na ulicama, gdje samo odabrani preživljavaju.


'Elitna postrojba', trailer

Prvi dugometražni igrani film dokumentarista Joséa Padilhe ('Bus 174', 'Garapa') o brutalnoj i korumpiranoj policiji u Rio de Janeiru uzburkao je duhove Brazila još i prije ulaska u montažu. Naime, nekoliko članova filmske ekipe otele su ulične bande, a kad je film završen, prvo je kopija filma ukradena i preprodavana za pet dolara na ulicama Rija (procjenjuje se da je film prije premijere tako odgledalo jedanaest milijuna ljudi), a potom je zabranu distribucije sudskim putem tražila policija.

Na ovome filmu radio je i Bráulio Mantovani i to kao scenarist. On je bio nominiran za Oscara za scenarij drugog velikog brazilskog hita, Meirellesovog 'Božjeg grada', a 'Elitnu postrojbu' napisao je prema istoimenoj knjizi sociologa Luiza Eduarda Soaresa i dvojice insajdera, pripadnika stvarnih 'Lubanja'. Osim Zlatnog medvjeda (o čemu smo već pisali), ovaj najgledaniji i najnagrađivaniji film u Brazilu 2007, osvojio je još osamnaest drugih nagrada.

Iako je šira publika oduševljena 'Elitnom postrojbom', profesionalni kritičari su ipak nešto suzdržaniji. Film je uspio podijeliti kritičare pa tako imamo dvije krajnosti – jedni ga nazivaju remekdjelom, a oni drugi u njemu vide hrpu pogrešaka. Inače, ocjena glasi 52%, a ovako kažu pojedinci na internet stranici Rotten Tomatoes – 'Ovo je jedan bezobrazno ružan, neugodan i nedorečen napad na potencijalnu publiku.' (Manohla Dargis, New York Times), 'Podsjeća na stare urbane trilere tipa 'Francuska veza', gdje samo radikali umiju unijeti reda u totalni kaos.' (David Edelstein, New York Magazine).

zl.m.