Underworld: Pobuna Likana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Underworld: Pobuna Likana

Underworld: Pobuna Likana

Underworld: Rise of the Lycans (2009.)

Screen Gems/Blitz

92' akcija, fantastika, triler

Režija:           Patrick Tatopoulos

Uloge: Michael Sheen, Bill Nighy, Rhona Mitra, Steven Mackintosh, Kevin Grevioux

Scenario:        Danny McBride, Dirk Blackman, Howard McCain

Producent/i:   Tom Rosenberg, Gary Lucchesi, Len Wiseman, Richard Wright

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Underworld: Pobuna Likana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.29
17
0.00

Niti Underworld nije uspio izbjeći svjetsku krizu – recesija, inflacija, gospodarski krah, a najnovije vijesti nagovještavaju i pobunu Likana.

Svi dobro znaju da su vampiri i vukodlaci zakleti neprijatelji, a ta međusobna netrepeljivost' (čitaj: kada se sretnu na ulici, ili u supermarketu, lete noževi, kandže, očnjaci i kolčevi) traje tisućama godinama. No, ono što malo ljudi zna je da su ove dvije inače simpatične i druželjubive vrste vodile jedan od najkrvavijih, najnemilosrdnijih i najopasnijih ratova koji je započeo još u Mračnom dobu. Danas je situacija mnogo mirnija, iako se mrtvi svakodnevno broje i na jednoj i na drugoj strani. No, bitno je da se nikakve veće vojne akcije i ofenzive ne poduzimaju pa je body count relativno malen. Sve do sada.

Kako i sam naslov kaže, Likani su se pobunili i eto problema. Prvo da razjasnimo tko su uopće Likani. To je jedna posebno opasna, krvoločna i ratoborna vrsta vukodlaka kojoj je dosta silnog 'natezanja' i premišljanja te žele jednom zauvijek istrijebiti vampire i vladati Underworldom. Cijela priča kulminira na drevnim ulicama Budimpešte, gdje sukob doživljava neočekivani preokret. Prokleta romansa između Luciana, vukodlaka koji robuje vampirima, i Sonje, vampirice i kćerke 'old school' vampira Viktora, pokreće seriju nezamislivih događaja koji zapečaćuju tragičnu sudbinu svih onih koji ih slijede.


'Underworld: Pobuna Likana', trailer

Nakon dva iznimno uspješna naslova, 'Underworld' i 'Underworld 2', s Kate Beckinsale u glavnoj ulozi i Lenom Wisemanom ('Umri muški 4.0') kao redateljem, u naša kina dolazi i treći nastavak ovog akcijsko-fantastičnog horror serijala. Točnije rečeno, radi se o prequelu (prednastavku po hrvaški) sa ponešto izmijenjenom glumačkom postavom. Ovaj put u glavnim su ulogama Rhona Mitra ('Reži me', 'Pravda za sve') u ulozi Sonje i Michael Sheen ('Underworld', 'Underworld 2') u ulozi Luciana. Režije se prihvatio Patrick Tatopoulos kojemu je ovo prvi značajniji projekt, dok se Wiseman ovoga puta našao u ulozi glavnog producenta.

Što se kritika tiče, 'Underworld: Pobuna Likana' nije baš ostavio značajniji trag u svjetskoj kinematografiji. Zanimljivo je da je producentski tim ovako opisao film: 'Epska priča o vječnoj dorbi dobra i zla koja će  gledatelje zakovati za stolice.', a konsenzus kritika internet stranice Rotten Tomatoes ovako kaže: 'Iako su glumci dali sve od sebe, ovo je i dalje jedan dosadan i prožvakan naslov.' Tu je ocjenica od 36%, a zanimljivo je da je 'Pobuna Likana' najbolje ocjenjeni nastavak 'Underworld' serijala.

No, nije sve tako crno. Upravo naprotiv. Istini za volju, 'Underworld' filmovi nikada nisu bili u milosti profesionalnih kritičara, ali zato imaju svoju vjernu vojsku fanova koji su poput Likana – spremni na bespoštednu borbu kako bi spasili ono do čega im je stalo. Njihova ocjena znatno je viša od one profesionalne (81%), a o njihovoj brojnosti svjedoče i podaci s box officea. 'Likani' su u pet dana diljem svijeta zaradili više od 20 milijuna dolara, što nam daje za pravo očekivati toplu dobrodošlicu i u hrvatskim kinima.

zl.m.