Pink Panther 2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pink Panther 2

Pink Panther 2

The Pink Panther 2 (2009.)

Columbia Pictures/Continental film

92' avantura, komedija, obiteljski

Režija:           Harald Zwart

Uloge: Steve Martin, Jean Reno, Alfred Molina, Emily Mortimer, Aishwarya Rai Bachchan, Andy Garcia, Lily Tomlin, John Cleese

Scenario:        Scott Neustadter, Michael H. Weber, Steve Martin

Producent/i:   Robert Simonds

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Pink Panther 2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.92
12
0.00

Neuništivi inspektor Clouseau ponovno se vratio na velike ekrane, a ovaj put biti će prisiljen na suradnju s najvećim svjetskim detektivskim umovima.

Inspektor Jacques Clouseau (Steve Martin) legendarni je francuski detektiv kojemu niti jedan slučaj nije pretežak. Ubojstva, otmice i raznorazne ucjene za njega ne predstavljaju nikakav izazov, ali, ipak, njegov 'talenat' najviše dolazi do izražaja kada se radi o krađi skupocjenih umjetnina. Prema tome, uopće ne čudi što je naš Clousaeu prije šest mjeseci, bez ičije pomoći pronašao ukradeni dijamant – neprocjenjivi Pink Panther – i time riješio slučaj. Sasvim je nebitna činjenica što je pritom napravio štetu u vrijednosti od nekoliko milijuna dolara, no možda upravo ovdje leži odgovor na pitanje zašto od tada radi kao obični prometni policajac. Na tu poziciju smjestio ga je njegov nadređeni, šef policije Dreyfus (John Cleese) koji ne podnosi Clouseaua i želi ga što dalje od sebe.

Svima je kristalno jasno da se ovdje radi o čistom traćenju vrhunskog policijskog talenta, ali to neće dugo potrajati. Vrlo brzo neprocjenjiva blaga i umjetnine počnu nestajati diljem svijeta. Čini se da nitko nije pošteđen jer misteriozni pljačkaš podjednako napada izloške u muzejima, kao i privatne zbirke. Uskoro se sazna da je za to odgovoran lukavi kradljivac Tornado te se u cilju njegova uhićenja formira tim detektiva iz cijelog svijeta. Radi se o najboljima od najboljih, ali ipak im nedostaje jedna ključna karika – Clousaeu. Nedugo nakon osnivanja ovog 'dream teama' Dreyfus dobija direktivu s 'vrha' da se inspektor Clousaeu pod hitno mora priključiti ostalima na slučaju 'Tornado'. To se i dogodi, a za to vrijeme Tornado ukrade i Pink Panther.


'Pink Panther 2', trailer

Nakon 'orginala' iz 1963. godine sa Peterom Sellersom u ulozi smotanog inspektora Clousaeua, 'Pink Panther' je vrlo brzo stekao status jednog od kultnih filmova dvadesetog stoljeća. Od tada je prošlo mnogo godina, ali izgleda da je ova zabavna priča o potrazi za famoznim dijamantom i dalje interesantna filmašima i publici. No, jedan od najtežih zadataka novog producentskog tima bio je pronaći dostojnu zamjenu legandarnom Sellersu. Izbor je pao na poznatog komičara, Stevea Martina ('Roditelji', 'Propovjednik dolazi') koji je svoj talenat za humor dokazao nebrojen broj puta. Svaka čast Martinu, ali činjenica je da je Sellers bio 'srce i duša' uspješnog serijala i da je kao takav jednostavno nezamjenjiv.

Možda upravo u tome leži tajna (ne)uspjeha 'Pink Panthera' iz 2006. godine i ovog njegovog starijeg brata. Već smo vam rekli tko igra glavnu ulogu u 'Pink Pantheru 2', a na popisu glumaca nalaze se i Andy Garcia, Jean Reno te Jeremy Irons. Režiserski posao odradio je nizozemski redatelj Harald Zwart koji ima dovoljno 'komičarskog' iskustva, uzevši u obzir naslove kao što su 'Što muškarci žele' i 'Agent Cody Banks'. Scenarij su napisali Scott Neustadter i Michael H. Weber, a pošto su oni još prilično 'zeleni' u svom poslu, pomagao im je Martin koji je ovako prokomentirao film: 'Obožavam glumiti Clouseaua. Ta uloga mi pruža zbilja mnogo mogućnosti. Morao sam malo obnoviti naglasak, ali osim toga bio sam na dobro poznatom i zabavnom terenu.'

A na kakvom terenu se nalazi 'Pink panther 2' saznat ćete uskoro. Komentari internet stranice Rotten Tomatoes otkrivaju da se radi o vrlo nestabilnom i klizavom 'zemljištu'. Ocjena od 13% govori sama za sebe, a kome to nije dovoljno, tu je i konsenzus kritika koji glasi otprilike ovako – film izgleda kao jedan veliki niz loših šala te je svojim katastrofalnim scenarijem i režijom uspio čak potkopati i svoje velike glumačke talente. S takvim mišljenjem slaže se većina kritičara, među kojima izdvajamo komentar Petera Traversa, novinara časopisa Rolling Stone, koji se pita: 'Zar nije bilo dovoljno loše prvi put?'

Naravno, bilo je i onih kojima se film dopao, a među njima je novinar Varietyja, Todd McCarthy, koji ovalo kaže: 'Svojoj publici servira dostatan broj neugodnih situacija i smiješnih grešaka u izgovoru.' Pa, eto, kome je to dovoljno, samo neka izvoli!

zl.m.