Gost - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gost

Gost

The Visitor (2007.)

Overture Films/Blitz

104' drama, romansa

Režija:           Thomas McCarthy

Uloge: Richard Jenkins, Oliver Bokelberg, Hiam Abbass, Maggie Moore

Scenario:        Thomas McCarthy

Producent/i:   Mary Jane Skalski, Michael London

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Gost

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
15
0.00

Može li se pomalo izgubljeni profesor sprijateljiti s dvoje potpunih neznanaca i pritom pronaći ljubav i sreću?

Walter Vale (Richard Jenkins) postariji je fakultetski profesor koji je nedavno postao udovac. Nakon tog nemilog događaja on jednostavno više nije isti – povukao se u neki svoj svijet, izgubio je strast za pisanjem i predavanjem, a novonastalu prazninu u svom životu neuspješno pokušava ispuniti učenjem sviranja klavira. Svaki njegov dan isti je kao i prethodni, sve dok ga fakultet ne pošalje na konferenciju na Manhattan. Po povratku u svoj newyorkški stan nemalo se iznenadi kada u svom dnevnom boravku ugleda dvoje potpunih stranaca. Uskoro sazna da se radi o mladom ljubavnom paru kojega čine sirijac Tarek i senegalka Zainab. Nakon početne pomutnje, trojac sazna da je ovaj mladi par žrtva prevare i pošto nemaju nikakavog drugog izbora, Walter im dopušta da na neko vrijeme ostanu u njegovom stanu.

Dirnut njegovom dobrotom, Tarek, koji je inače vrlo nadaren muzičar, inzistira da ga nauči svirati afrički bubanj. Nakon prvobitnog nećkanja, Walter pristaje te uskoro shvaća da je ritam ovo živahnog i razigranog instrumenta upravo ono što mu je trebalo u životu. Vrlo brzo pronalazi svoj put iz depresije te otkriva neke nove stvari kao što su lokalni jazz klubovi i razne skupine bubnjara koji po cijeli dan sviraju u Central Parku. Usporedno s time razvija se i prijateljstvo između Waltera i Tareka, a razlike u godinama, kulturi i karakteru jednostavno nestaju. No, tada Tareka zaustavi policija i uhite ga zbog toga što sa sobom nema nikakave dokumente. Kada Walter sazna da će njegov novi prijatelj biti deportiran, u njemu se budi nešto za što je mislio da je odavno izgubljeno – strast i želja za borbom kako bi spasio Tareka.


'Gost', trailer

Okosnica ove romantične drame upravo je njegov glavni like, profesor Vale, kojega igra sjajni Richard Jenkins kojeg većina prepoznaje iz televizijske serije 'Dva metra pod zemljom'. Ovaj karakterni glumac već je dugi niz godina 'na sceni' i iako slovi kao izvrstan i zahvalan glumac s kojim je užitak raditi, nikada nije glumio u blockbusterima (barem ne neku od glavnijih uloga). Specijalizirao se za filmove koji ne dobiju puno medijske pažnje i uglavnom prođu 'ispod radara' šire publike, ali kao što je to vidljivo i u 'Gostu', itekako imaju mnogo toga za ponuditi ('Sjeverna zemlja', 'Magični ključ'). No, ne bi bilo fer pripisati njemu sve zasluge jer ovdje veliki dio kolača također ide režiseru i scenaristu Thomasu McCarthyju koji je nakon duge glumačke karijere odlučio stati 'iza kamere'.

Na kritičarskoj Internet stranici Rotten Tomatoes ovo su komentari za McCarthyjevu dramu, koju su ocijenili s 91% - 'Film govori o obnovi ljudskog duha kroz ljubav i prijateljstvo. Zbilja sjajno obrađena tema s još boljom glumom.' (Wall Street Journal), 'Prikazane su naše svakodnevne muke – paranojoa, zabluda, slomljeno srce – ali ono što odvaja ovaj naslov od mase sličnih je upravo realističnost likova koji reagiraju kao pravi, stvarni ljudi.' (Boston Globe).

Ipak, najviše pohvala ide na račun glavnog glumca, a mi ćemo izdvojiti ovu Chicago Readera: 'Richard Jenkins glumi ulogu života i s punim pravom našao se na oskarovskom popisu najboljih glumaca.' Obična publika u jednakoj je mjeri zadovoljna viđenim, a nakon svega ovoga čisto sumnjamo da će se 'Gost' uspjeti provući 'ispod radara' hrvatske publike.

zl.m.