Gran Torino - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gran Torino

Gran Torino

Gran Torino (2008.)

Warner Bros. Pictures/Continental film

116' krimi, drama

Režija:           Clint Eastwood

Uloge: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christopher Carley, John Carroll Lynch

Scenario:        Nick Schenk

Producent/i:   Clint Eastwood, Robert Lorenz, Bill Gerber

Zemlja:          SAD / Australija

Linkovi: službena stranica

Gran Torino

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.64
84
0.00

Poučna i dirljiva drama koja nam pokazuje kako predrasude i ponižavanja ipak mogu prerasti u ljubav i prijateljstvo.

Walt Kowalski (Clint Eastwood) ogorčeni je stari udovac, pun predrasuda i prijezira za svijet oko sebe. On je i veteran Drugog svjetskog rata koji svoje novopridošle susjede – imigrante iz jugoistočne azije – gleda kao neprijatelje. Usprkos kulturološkim i političkim promjenama koje zahvaćaju njegovo susjedstvo u Detroitu, ali i cijeli svijet, najveći dio njegovog vokabulara i dalje čine rasne uvrede. Jedini razlog zbog kojeg nije odselio, kao i većina njegovih starih susjeda, je slijepi ponos. Ogorčen, zadrt i izoliran od ostatka svijeta, dane provodi radeći na svom 'ponosu i slavi' – legendarnom američkom automobilu, Fordu Gran Torino iz 1972. godine. No, sve se mijenja kada se Walt bolje upoznaje s Thaom, jednim od njegovih novopridošlih susjeda. On je tinejdžer koji je sa svojom majkom i sestrom doselio u SAD.

Očaran idejom o 'američkom snu', u planu je imao posao, obitelj, sreću i bogatstvo. Ali, stvarnost je puno drukčija – sprijateljio se s jednom od brojnih bandi te će proći inicijaciju ako ukrade Waltov Gran Torino. No, Walt, kao i svaki pravi američki vojnik, uvijek spava s jednim otvorenim okom. Čuvši neku neobičnu buku ispred svoje kuće, Walt izlazi naoružan i tako spriječi bandu i Thaoa. No, taj njegov postupak izazove neželjene posljedice – stječe status lokalnog heroja, a susjedi ga počnu otvoreno simpatizirati i davati mu darove. Posebno su mu zahvalne Thaova majka i sestra koje inzististiraju da Thao radi za njega kako bi mu se iskupio što ga je spasio od kriminala. Iako ispočetka ne želi imati ništa s tim ljudima, Walt nakon nekog vremena popusti i zaposli Thaoa, što će korijenito promijeniti njihove živote, ali i dodatno isprovocirati problematičnu bandu.


'Gran Torino', trailer

Alfa i omega 'Gran Torina' krije se u njegovom režiseru i glavnom liku, legendarnom Clintu Eastwoodu. Ovo je njegova prva uloga nakon 'Djevojke od milijun dolara' i pauze od četiri godine, iako u međuvremenu nije zapostavio režiju – 'Zamjena', 'Pisma s Iwo Jime'. A da nam je svima nedostajao na velikom platnu, jasno je iz sjajnih kritika koje idu na njegov račun te iz osvojenih nagrada – priznanje Američkog udruženja kritičara i uvrštavanje filma na popis deset najboljih filmova prošle godine u izboru Američkog filmskog instituta. Kratkih rukava nije ostao niti Eastwoodov mlađi kolega, debitant Bee Vanga koji si je ovom ulogom otvorio mnoga vrata. Scenarij je napisao Nick Schenk, a produkcijski tim, uz Eastwooda, čine Rober Lorenz, koji je radio na 'Zastavama naših očeva' te 'Mističnoj rijeci', i Bill Gerber ('Obiteljske veze')

Internet stranica Rotten Tomatoes 'Gran Torino' ocijenila je s visokih 80%, a kod običnih gledatelja ta je ocjena još i viša. Ovako kažu pojedinci – 'Film se na samom početku odvija i izgleda poznato, ali ubrzo prelazi tu točku i postaje mnogo ozbiljniji. Tek se tada počinje baviti pravim problemima, kao što su odgovornost, osveta i čast.' (Los Angeles Times), 'Progovara o dvije vrlo interesantne i važne teme. Prva govori o tome kako nikada nije kasno okrenuti novi list u životu i tako promijeniti svoju narav, a druga ističe važnost multikulturalnog i višerasnog poštovanja i tolerancije.' (Chicago Sun-Times), 'Eastwoodova gluma i režija konstantno balansiraju na granici između melodrame i komedije te upravo to predstavlja najveću vrijednost ovog filma.' (Philadelphia Inquirer).

zl.m.