Razred - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Razred

Razred

Entre les murs (2008.)

Haut et Court, Canal+, Memento Films Production/Continental film

128' drama

Režija:           Laurent Cantet

Uloge: François Bégaudeau, Nassim Amrabt, Laura Baquela, Cherif Bounaïdja Rachedi, Juliette Demaille

Scenario:        François Bégaudeau

Producent/i:   Carole Scotta, Caroline Benjo, Barbara Letellier, Simon Amal

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

Razred

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
8
0.00

Izgleda da je François savršeni učitelj kakvog bi mnogi poželjeli imati dok traje njihova srednjoškolska edukacija.

Zabavan je i ima odličan smisao za humor, dobro poznaje predmet koji predaje i uvijek je spreman isprobati nešto novo kako bi privukao pažnju svojih učenika. U njegovoj učionici uvijek se vode najzanimljivije i najžustrije rasprave među učenicima najrazličitijih kultura, vjera i podrijetla. No, sama činjenica da je François stariji od svoje 'publike' i da kao profesor predstavlja određeni autoritet, često ga stavlja na metu učenika koji ga žele isprovocirati, ili nadmudriti. Radeći posao prema svojim načelima i uvjerenjima, François se vrlo brzo nađe 'između dvioje vatre'.

Na jednoj strani su njegove kolege, ostali profesori koji svoj posao doživljavaju upravo tako, kao čisti posao, a na drugoj su učenici kojima žarko želi pomoći i naučiti ih nešto. Bezbroj puta je na sastancima učiteljskog vijeća znao ulaziti u besmislene diskusije, uvjeravajući kolege kako se moraju više angažirati oko 'onih zbog kojih ova škola i postoji'. S druge strane, tu su učenici koje se trudi razumijeti i s kojima je uvijek spreman na kompromis, ali izgleda da oni baš i ne cijene previše te njegove napore. François se zbog nesporazuma uskoro nađe u svađi sa đacima i, kako se školska godina bliži kraju, tenzije rastu, sve dok se François ne nađe u situaciji kakvu nije mogao niti zamisliti.


'Razred', trailer

Zanimljivo je da je glumac koji tumači glavnu ulogu, François Bégaudeau, zbilja profesor koji radi u jednoj francuskoj školi. Nakon nekoliko godina radnog staža napisao je knjigu 'Razred' u kojoj opisuje svoja učiteljska iskustva i prema tom tekstu nastao je scenarij za film. Još jedna zanimljivost je da je Bégaudeau sam adaptirao scanarij za veliko platno. Ovo je njegov prvi izlet u filmske vode, a kada su ga upitali je li mu dosadio život učitelja i želi li postati filmska zvijezda, ovako je odgovorio: 'Ja ću uvijek biti učitelj jer to je ono što volim raditi, a što se filmske zvijezde tiče, nemam tako visoka očekivanja. Jedini razlog zbog kojeg sam pristao na ekranizaciju knjige je taj što je film mnogo jači i dopadljiviji medij od teksta.'

Ne znamo baš da li će se nakon ovoga Bégaudeau vratiti 'u školske klupe' jer sudeći prema komentarima struke, publike i kritike, 'Razred' je jedan zbilja kvalitetan film. Režirao ga je Laurent Cantet ('Ljudski potencijali') koji je nahvalio Bégaudeaua i kao glumca i kao scenarista. No, pohvale ovdje ne staju jer je 'Razred' na minulom festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu za najbolji film te je bio francuski predstavnik na Oscarima u konkurenciji za najbolji strani film. Kome sve ovo nije dovoljno, tu su nezaobilazne kritike.

'Razred' na internet stranici Rotten Tomatoes slovi kao energičan i svjež spoj dokumentarca i drame koji vjerno prikazuje francusku sadašnjost i budućnost kroz interakciju jednog profesora i njegovih učenika. Ocjena je visokih 96%, a ovako kažu pojedinci – 'Jedan od najboljih filmova koji se bave problematikom profesor-učenik. Uči nas da svaki glas ima smisla i da je svačije mišljenje bitno.' (Chicago Tribune), 'Sve se odvija tako prirodno. Imate osjećaj kao da scenarij ni ne postoji, iako je film prepun dijaloga.' (Dallas Morning News), 'Ne poznaje klišeje.' (USA Today), 'Film koji jednako pršti energiijom, životom, strašću te strahovima i frustracijama.' (Chicago Sun-Times).

zl.m.