International - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      International

International

The International (2009.)

Columbia Pictures/Blitz film i video

118' akcija, krimi, triler

Režija:           Tom Tykwer

Uloge: Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Brían F. O'Byrne

Scenario:        Eric Singer

Producent/i:   Charles Roven, Richard Suckle, Lloyd Phillips

Zemlja:          SAD / Njemačka / Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

International

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
16
0.00

Hoće li Interpolov istražitelj i državna odvjetnica uspjeti privesti pravdi jednu od najjačih svjetskih banki?

Interpolov istražitelj Louis Salinger (Clive Owen) radi na jednom jako riskantnom i kompliciranom slučaju. Radi se o istrazi koja traje već dvije godine, a sumnjiči jednu od najvećih svjetskih banki, poznati International, za niz ilegalnih radnji. U prvom planu to je financiranje i potpomaganje raznih ratova u zemljana Trećeg svijeta, a na popisu optužba nalaze se ubojstva, mito, korupcija, itd. Iako Interpol nema nikakvih konkretnih dokaza protiv Internationala, motiv za nastavak istrage Salinger pronalazi u činjenici da je svaki agent koji je 'kopao' malo dublje završio ubijen, ili na popisu nestalih. Također je svjestan da je cijeli taj slučaj prevelik za njega samoga pa udružuje snage s državnom odvjetnicom Eleanor Whitman (Naomi Watts).

Njih dvoje uskoro saznaju da je banka International prvi izbor mnogih kriminalnih i špijunskih organizacija koje tim putem peru enormne količine 'prljavog' novca. Sljedeći trag upravo tog novca, Salinger i Whitman kreću na uzbudljivu potjeru za pravdom diljem svijeta – Berlin, Milan, New York, Istanbul. Na tom putovanju dođu do vrijednih informacija koje ukazuju da banka nizom ilegalnih poteza pomaže destabilizirati vlade zemalja Trećeg svijeta, kako bi novoizabrani čelnici tih država bili u izravnom dugu Internationala. No, izgleda da je to samo vrh ledene sante, a kada konačno počnu prikupljati neke konkretne dokaze, javljaju se novi problemi. Njihovi šefovi žele obustaviti tu istragu pod svaku cijenu, no to ih samo dodatno motivira jer ispada da se lanac korupcije i zločina penje do najviših političkih položaja u zemlji.


'International', trailer

'International' je režirao sjajni njemački redatelj Tom Tykwer koji je do ovoga projekta došao zahvaljujući svojim prijašnjim uspjesima, povijesnim trilerom 'Parfem – Povijest jednog ubojice' i dramom 'Vrata neba'. 'Odlučio sam snimiti ovaj film zato jer smatram da je ova globalna kriza koja potresa cijeli svijet nastala zahvaljujući upravo velikim, beskrupuloznim bankama koje su počele iskorištavati ljude tjerajući ih da žive i troše više nego što si mogu priuštiti.' kaže Tykwer. No, nije samo on zaslužan za 'International'. Tu je i debitant Eric Singer, koji je napisao scenarij, a glavne uloge dodjeljene su Cliveu Owenu i Naomi Watts.

Inače, film je inspiriran stvarnim događajima koji su se zbili u osamdesetim i ranim devedestim godinama prošlog stoljeća, kada je na svijetlo dana izišao skandal vezan uz BCCI banku. 

Ako je suditi prema onome što piše na internet stranici Rotten Tomatoes, 'International' je jedan solidan naslov koji nažalost nije iskoristio sav svoj potencijal. Ocjena glasi 59%, a zanimljivo je da su ovoga puta šira publika i kritika u istoj mjeri zadovoljni odgledanim. Oni koji kude film u prvi plan stavljaju neuvjerljiv i prenategnut scenarij te neke manje zamjerke glede režije.

Ipak, većini se film svidio, a ovako su napisali pojedini mediji – 'Iako ovo nije Tykwerov vrhunac, i dalje je jedan dopadljiv i fokusiran film.' (Houston Chronicle), 'Film neće biti zabilježe u filmskoj povijesti kao jedan od najboljih akcijskih trilera, ali je zato savršen za vrijeme i situaciju u kojima živimo.' (San Francisco Chronicle), 'Uz 'International' ćete se vrlo lako opustiti i uživiti u intrigantnu radnju koja u prvi plan stavlja sjajne glumačke izvedbe.' (Newark Star-Ledger).

zl.m.