Čuvari - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čuvari

Čuvari

Watchmen (2009.)

Warner Bros. Pictures/Blitz

162' akcija, fantastika, ZF

Režija:           Zack Snyder

Uloge: Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Jeffrey Dean Morgan, Patrick Wilson

Scenario:        David Hayter, Alex Tse

Producent/i:   Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Deborah Snyder

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Čuvari

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.04
54
0.00

FranM 16.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

Fantastičan film!

Najbolji Zack Snyderov film dosada! Nemam niti jednu zamjerku! Izvrsni glumci i efekti! Sve je fantastično!
Samo jednu stvar ne razumijem. Ne razumijem što to u ovom filmu nije toliko za djecu. Ja imam 9 godina i pogledao sam ga. Ako svi oni transformersi i plavi marsovci nisu za djecu onda što je? Mislim, ima nekoliko ,,onakvih scena" ali ne dovoljno da dvanaestogodišnjem dečku u nekim djelovima filma stavljamo ruku na oči! Nije ovo slagarica strave! Zack Snyder je genijalan režiser ali ne radi dječje filmove!
Film je fantastičan A TVRDNJA DA FILM NIJE ZA SVAKOGA NIJE TOČNA! ocjena:5+

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dylandog13 14.11.2011 Ocjena recenzije : 3.0

jako dobar

u moru nesuvislo-dosadnih filmova koji ustupaju prednost specijalnim efektima (pogotovo kad se radi o tipicnim super junacima)konacno sam pogledao film koji me ugodno iznenadio,da ne ulazim u nekakvo prepricavanje radnje -svakako pogledati!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 14.11.2011 Ocjena recenzije : 5.0

Sat sudnjeg dana

Smeštena u alternativnu prošlost, 1985. godinu, radnja prati grupu kostimiranih superheroja, koji su povukli iz borbe protiv kriminala, voljom američke administracije.No sudbina sveta zavisi od balansa moći dveju istinskih supersila:SSSR i USA.Sat sudnjeg dana je odavno postavljen 'u pet do dvanaest'.Kada bude ubijen Eddie Blake poznatiji kao Comedian (Jeffrey Dean Morgan), njegov pajtos (koji je ostao u sećanju mnogim kriminalcima) maskirani osvetnik Rorschach (Jackie Earle Haley) kreće u potragu kako bi otkrio ko stoji iza zavere čiji je cilj diskreditovanje i likvidacija svih superheroja.Na ovoj misiji uskoro mu se pridružuju Nite Owl 2 (Patrick Wilson) i seksipilna Silk Spectre II (Malin Akerman).Međutim, naši heroji otkrivaju zaveru širokih razmera koja preti da ugrozi budućnost celokupnog čovečanstva.A da bi to sprečili potrebna im je pomoć najmoćnijeg - Doctor Manhattana (Billy Crudup), nekadašnjeg fizičara, Dr. Jona Ostermana koji je nakon nesreće u vojnoj bazi nastradao, da bi ubrzo vaskrsao kao humanoidno plavo superbiće koje je praktično nemoguće uništiti...Zack Snyder se latio režiserske palice da ekranizuje serijal stripova objavljenih u periodu 1986.-1987. godine, od strane dvojice saradnika:Alan Moore, pisac i Dave Gibbons, grafički ilustrator.Za adaptaciju scenarija pobrinuli su se David Hayter & Alex Tse.Stvarajući turobnu, stripovsku atmosferu, Snyder uspeva da nam predstavi sudbine grupe superheroja, koji su odbačeni od društva bez obzira na njihove velike, nemerljive zasluge u hvatanju mnogih prestupnika.Akcione scene su odrađene solidno (CGI efekti su na nivou, posebno valja istaći scene sa Marsa), a kostimi su zaista maštoviti (posebno kod ženskih članica ove grupe, gde kostim više otkriva nego što skriva), kao i scenografija (npr. scena u zatvoru).Vizuelno ceo film izgleda odlično.Celokupna glumačka ekipa je dala značajan doprinos u oživljavanju likova iz stripa (na kastingu su morali da demonstriraju veru u ovakve superheroje i spremnost da beskompromisno poveruju u sadržaj stripovske priče).Imajući u vidu i budžet od $130,000,000 uložen u produkciju, jasno je da se radi o ozbiljnom filmskom projektu, koji je naišao na prijem publike (doduše u granicama ispod očekivanja), pa je inkasirano tek nešto više od $185,000,000 od prodatih ulaznica širom sveta. Može se izreći konstatacija da film ima mnogo više dobrih, no loših strana (recimo neke kliše situacije iz kojih stripovi objektivno teško da mogu da izađu i možda malo razvučena radnja, jer integralna verzija traje 162 minuta). Stoga film zavređuje pažnju svih istinskih ljubitelja žanra, jer prepoznatljiv filmski rukopis gosn Snydera je prisutan praktično u svakoj sekvenci ovog filmskog spektakla.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Azrail 08.10.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Sačuvati se

Umjesto revizije, tu je atentat na žanr, ali čini mi se i na zeitgeist jednog vremena gdje je pripovjest imala većeg značaja. Onoga što me je držalo dva sata i četrdeset minuta - scene izrazito stilizovanog nasilja i ironično-ozbiljni spinovi na historijske događaje u alternativnom univerzumu - na žalost nije bilo dovoljno, tako da sam na kraju ostao sa osjećajem otečene pretenzije, koju obično mogu trpiti samo kad dolazi od mene.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

kovant 23.08.2011 Ocjena recenzije : 0.0

za 5!!!

najbolji film po stripu uz Nolanovog Batmana :)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zoidberg 17.06.2011 Ocjena recenzije : 0.0

odličan!!!

evo pogledo ga i drugi put i film mi je jednostavno jeben, film je netipičan herojski, nema pretjerano pozitivno dobrog lika tipa spidermana i batmana, film je prečudan, glazba odlična i šta oš više...jedina zamjerka razvodnjenom kraju al svejedno petica..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

hrvach 10.02.2010 Ocjena recenzije : 2.5

Predobro

Film me oduševio jer je drugačiji od svih ostalih filmova toga tipa. Radnja filma se ne bazira na običnom prepucavanju heroja i na nekim specijalnim efektima, već je sve rađeno radi dobre priče i odlične karakterizacije likova. Stvarno svaka čast

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

mareva 14.11.2009 Ocjena recenzije : 0.0

predugačak

Jedina mana je duljina, inače obzirom da volim filmove bazirane na stripu, ovaj je najbolji do sada.
Intrigantan, nesuzdržan, napokon nešto što nije sprdnja kao Hulk i oni Batmani s guvernerom Kalifornije. Iziskuje minimum da bi se pratilo radnju tako da se uopće ne mora biti upoznat s stripom da bi se skužio film.
Likovi su predobro odrađeni, istina je da ima kiča, ali kič je u filmu samo dodatan plus.
Dosta impresivan uradak.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

tequillaHR 09.09.2009 Ocjena recenzije : 1.0

odlican film

transformers za odrasle.....odlican film...kad bi barem svi filmovi o super herojima bili ovakvi....nekako, super herojske moci su u drugom planu.,....svakako pogledajte

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

violeta 29.08.2009 Ocjena recenzije : 1.0

čuvari

nije me oduševio

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 25.08.2009 Ocjena recenzije : 3.75

Čuvari (necega)

Imam ga,gledao ga,ali se slabo sjecam.Tezak,jer moras stalno obracati paznju na "dubokoumne" hebade.Podsjeca me na Sin city,vazda nesto prolijece,desava se o cemu treba mnogo da kontam.Bolje da gledam Prohujalo sa vihorom.Znam da je strasno odradjen (vid mi usporedbe),znam da je osmisljen kako treba,i jeste nane mi mrtve,ali meni nesto tezak...tezak..ili sam ja konj.Ali treba ga vidjeti jer ima mnogo toga sto vecina ES EF filmova nece nikad imati.Dajem mu ocjenu 4 jer se ne sjecam bas svega...sto li??

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

call09 24.08.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Čuvari:

Vrlo kvalitetan film s malo lošijom radnjom,ali odličnim efektima..vidio sam da ima podjeljena
mišljenja za ovaj film,ali meni je oke.. ocjena 4

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Det._Harry_Callahan 19.08.2009 Ocjena recenzije : 3.67

Blade Runner ove generacije

Definitivno jedan od najboljih filmova 2009, apsolutni trijumf i djelo koje Zacka Snydera baca u teško dostižnu ekipu vrhunskih vizionara (Jackson, Cameron, Fincher, Del Toro i ostali).
Razvikani strip genija Alana Moorea teško je vjerno adaptirati na film što zbog danas nezanimljive teme i settinga što zbog obima sadržaja, ali ipak Hollywood se nije mogao štediti na nečem tako važnom za modernu pop-kulturu pa su igrali na sve ili ništa, uložili su riskantan novac, angažirali riskantne filmaše i obećali fanovima da barem neće biti razočarani, jer rade film samo za njih. Oni koji su čitali predložak primjetit će da se Snyderova ekipa dosta trudila na scenariju, naravno morali su dosta toga žrtvovati, ali prolaznu ocjenu za njihovo djelo dobit će jer su uspjeli barem istaknuti detalje tog neuvrštenog materijala pa nitko ne bi trebao biti nezadovoljan. Vrlo kompleksno, inteligentno, poetično, očaravajuće, pretpotopno (kao da nagovještava neki ili nečiji kraj), ali zbog toga i jako teško djelo za one koji nisu upoznati s onim što tematski pokriva, neupućeni poznavatelji (američke) povjesti i kulture ostat će zbunjeni, dok će prosječna iskompleksirana publika štošta zamjerati (trajanje, nasilje, sex, plavi penis i njegovu veličinu...). Ovaj film govori sve što ostali superherojski spektakli ne dotaknu ni u tri nastavka. Audiovizualna strana je za uživanje, tehnički dosezi zaslužuju Oscara a ekstremno emotivna partitura Tylera Batesa nadahnuta steampunkom pomalo nespretno nadopunjuje se kultnim glazbenim evergreenima iz prošlih vremena. Gluma je vrhunska, Haley je za Oscara (nije nemoguće, obzirom na Ledgerov uspjeh), Wilson je vrlo uvjerljiv, a iako bih mogao tu i tamo nešto prigovoriti za Crudupa, Goodea, Morgana i sexy Ackerman ipak im dajem prolaz jer nisu velike zvijezde.
Film je bio dočekan mlako na blagajnama, ali sad kada je svima dostupan dobio je čvrst kultni status. Pogledajte ga sad jedan kišni petak navečer kada ste neopterećeni.
9 / 10

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nobles 15.07.2009 Ocjena recenzije : 0.0

nisam ništa očekivao, stvarno sam išao u kino sa znatiželjom, jedino me to vodilo. napomenut ću odmah da nisam čitao kultni strip i neću komentirati iz tog pogleda. iskreno, meni je film jako dobar. dugačak da, ali nisam toliko to prmijetio. film je osvježenje u kategoriji. iznenađujuče je nasilan i "prljav" :), špica je jedna od najboljih koje sam vidio u zadnje vrijeme, a gledam dosta filmova, možda i previše. ne znam zašto se fanovi žale, al oni će se uvijek žaliti tako da nebudem u to ulazio :). film nije tipičan superhero, ima svega što ne biste očekivali, i da, nikako nije za djecu.....

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

CityKino 04.07.2009 Ocjena recenzije : 5.0

Najava jedno, očekivao drugo, dobio treće...

Kao što su mnogi govorili, ovo je jedan od filmova o kojem se definitivno treba informirati prije gledanja jer vam negine mučenje praćenja radnje baš kao u mojem slučaju... Dakle film samo površinski nalikuje na x-mena, fantastične četvorke... no srećom miljama je daleko od komercijale.
Zajedničko sa spomenutim i sličnim mu filmovima ima samo u "moralnoj temi" spašavanja svijeta, tipa ubi 100 da bi spasio 1000.

Sa ovom tematikom prestaje komercijala i definitivno prelazi u onu vrstu "alternativnih" filmova koje malo tko zna cijeniti. Film je izrazito mračan, nasilan i vizualno skoro pa savršen, ubiti po meni nimalo nalik na ostale obrade popularnih stripova. Likovi su vrlo dobro razrađeni i na njihovo "formiranje" je potrošeno podosta vremena.

Nisam čitao strip pa ne znam dali su se držali originalne priče ali evo recimo nije mi se svidjela ta klišejasta tematika spašavanja svijeta, koja je doduše ovdje srečom baš zbog alternativnog, artističkog izražaja podignuta na višu razinu od onih viđenih u komercijalnim obradama. Nadalje iako su likovi savršeno obrađeni, nije mi se svidjela "tolika" fokusacija na njih a manje na poantu filma, što je neminovno donjelo do toga da film traje nenormalnih 2:35h što je definitivno previše.
Zbog toga je film izrazito dinamičan, ali u negativnom smislu, pa ima dosta oscilacija u kvaliteti od izvrsnog do prosječnog, što ustvari i nije čudno kada se toliko toga želi prikazati u 2:35h što je stvarno previše, previše je.... Radije bi da su sa dinamikom filma išli usmjeru kakav ima film SinCity (koji baduvej ovdje služio samo kao primjer režije)

Te silne oscilacije, nerealno vremensko trajanje i otežano pračenje radnje u početku, pomalo su mi ubile film pa je ocjena i moj dojam takav kakav je.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

boss89 13.04.2009 Ocjena recenzije : 3.0

Izuzetno dobar

Doista upečatljiv film, naravno koji se nece svidjeti mnogima u prvoj cinjenici sto mnogi ocekuju bas neku klasicnu pricu o super junacima, sto ovaj film nikako nije....
druga stvar za tu grupaciju ljudi je sto film traje gotovo 3 sata pa onom ko se ne uzivi u radnju u prvih sat vremena je cisto mucenje sjediti preostala dva sata u kinu...
Film je izuzetno dinamican,zanimljiv,likovi su izanalizirani u potpunosti,vizualni efekti odlicni....
sve u svemu, odlican uradak koji se nece svidjeti svakome(znam to jer trojici mojih prijatelaj se nije nimalo svidio dok smo gledali u kinu,dok sam ja bio odusevljen).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Triumpho 04.04.2009 Ocjena recenzije : 2.5

Odlično, ali nije za svakoga

Da odmah sve razjasnimo na početku. OVO NIJE JEBENI FILM O SUPER JUNACIMA TIPA SPIDERMAN, SUPERMAN, X-MEN, FANTASTIČNA ČETVORKA ITD. ! Ako već ne znate o čemu se radi, dajte se malo informirajte, s obzirom na današnju tehnologiju to zaista nije problem. Film je krvav, nasilan i brutalan i nije jedan od onih koji će se svima dopasti. Ipak, riječ je sjajnom uratku. Niti u jednom trenutku nije dosadan, višeslojna radnja odlično je izvedena i niti u jednom se trenutku nećete pogubiti u moru likova. Cjelokupna noir atmosfera prožeta je inteligentnim crnim humorom i sjajnim specijalnim efektima. Profili likova su detaljno razrađeni, a međusobni se odnosi između njih sjajno nadopunjuju. Nisam čitao strip ali nisam imao nikakvih problema s radnjom, tako da je totalna glupost reći da će nepoznavanje literarnog orginala predstavljati ikakav problem. Mnogi kažu kako film nije za djecu. Ma dajte, molim vas. Današnja djeca ne da su otupila na nasilje, nego ga nažalost prihvaćaju kao nešto normalno i neizbježno, tako da je bolje da ne budemo licemjerni. Film je za svakog tko ga shvaća i uživa u nečem malo drugačijem. P.S. Glazbena je podloga izvanredna i pridonosi atmosferi u velikoj mjeri, što vam postaje jasno na samom početku dok sjetno svira Dylanova ''Times They Are Changing''.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dussper 26.03.2009 Ocjena recenzije : 3.0

Priča

Ovo je jedan od onih filmova koji zaslužuju malo informiranja prije odlaska u kino kako gledatelj ne bi otišao s jednim – velikim očekivanjem, a vratio se s drugim – još većim razočarenjem, jer nije ono što se u prvi mah očekuje. Niti je svaki crtić za djecu, niti je svaki film o super-junacima lagana razbibriga uz koju se može žderati. Podrazumijeva se i sljedeće: ne čitati budalaste „Cinestarove“ najave.

Film je impresivan, ne samo vizualno, iako je to savršeno odrađeno – o tzv. specijalnim efektima ne bih jer se u današnje vrijeme podrazumijeva ništa manje od perfekcije ( osim ako govorimo o domaćem filmu ). Ono što me se dojmilo jest priča koja se krije ispod svega i koja se otkriva polako, dajući smisao ovoj pokretnoj slikovnici za odrasle. U početku ništa nisam shvaćao ( jer nisam čitao strip, mea culpa! ), ali gomila flashbackova zapravo čini slagalicu koja je tek na kraju sasvim jasna. Bit ove priče, unatoč svom šarenilu, jest moralna dvojba i ona je sasvim jasno prezentirana u završnici, kada shvatimo da je zapravo bila prisutna cijelo vrijeme, i u sastavnim dijelovima slagalice! Nisam niti očekivao “spajdermena 12,13,14”, ali nisam se nadao ni ovako fino prikazanoj dubini.

Nasilje u ovom filmu nije samo radi nasilja, ono se mora vidjeti jer je tuča bez nasilja kao seks bez Leonarda Cohena!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Myriam 25.03.2009 Ocjena recenzije : 1.0

ČUVARI :X-MENSKI MUMBO-JUMBO

Moj 12-godišnjak,zaluđen super-herojima + ja pregledasmo web-stranicu,pogledasmo trailer,veseli pođosmo u kino...Požalila sam već nakon par minuta, i ovaj film , kao ni zadnji Batman nije za djecu.Toliko nasilja, rijeke krvi, bedastoća, čak i sexa... Nije film ni za odrasle, mladi u kinu su ili umirali od smijeha ili se sprdali.
Umjesto super-heroja, banda anti-heroja.
Od filma su mogli napraviti nekoliko : krimić, SF, politički + rock'n'rol homage 50-tima...obzirom da traje preeedugo, gotovo 3 sata, i pravi je x-menski mumbo-jumbo žanrova, likova, vremena, ideja.Prepotentan i kičast, nasilan, pretenciozan, i na kraju glup do boli.
Još sam na sebe ljuta, jer nisam znala što nas čeka, pa sam branila sinu da gleda mnoge scene. Sama sam kriva, no još više Cinestar,jer roditelje ne upozori, da ovo nije dječji film. U kino je bilo još puno dečkića poput mog,no očito ni ti roditelji nisu imali pojma što će im djeca vidjeti.
Jedva sam izdržala do kraja, a najgore dojmove su mi ostavile sljedeće scene :a) Dr. Manhattan u Vijetnamu ; b)Comedian u Vijetnamu ; c)tigar i faraonska ikonografija (kakav kič!) , i d)karikaturalna maska Nixona.
A nasilju , krvi, igranju ''bogova'' Dr. Manhattana i glavnog negativca, i sveopćem džumbusu bih dala 1. No, da su , velim , film skratili, ostavili SF momente, i ne gubili se na sve strane, bio bi dobar film. Ovako, za mene, zbog samo nešto dobrih momenata, jedva 2 !

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

maxo 24.03.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Drugačji od drugih

napokon film kojem super junak ne spasi cijeli svijet i još ostane ljep:)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: