Pariz - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pariz

Pariz

Paris (2008.)

Sequelme Meut/Continental Film

130' komedija, drama, romansa

Režija:           Cédric Klapisch

Uloge: Juliette Binoche, Romain Duris, Fabrice Luchini, Albert Dupontel, François Cluzet

Scenario:        Cédric Klapisch

Producent/i:   Cédric Klapisch

Zemlja:          Francuska

Linkovi:

Pariz

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
3
0.00

Profesionalni plesač Pierre pati od teške bolesti srca i dok čeka transplantaciju preispituje svoj život promatrajući potpune strance.

Ovo je priča o jednom Parižanu koji je teško bolestan i mogao bi umrijeti. On čeka transplantaciju srca, ali pošto je njegovo stanje jako ozbiljno, niti novo srce mu ne garantira oporavak i novu priliku za život. Sada mu preostaje ništa nego čekati te Pierre iz čiste dosade počne sa svoga balkona promatrati ljude – obične, svakodnevne prolaznike. Zahvaljujući stanju u kojem se nalazi, Pierre primjeti da se njegov pogled na život promijenio. Ne samo da njegova moguća i skora smrt daje novi smisao njegovom životu, već je stekao dojam da je tako i sa životima drugih ljudi.

Pierre je promatrajući prolaznike stekao dojam da je cijeli grad povezan nekom tajnom i nevidljivom vezom te se i on osjeća dijelom tog 'tajnog društva'. Obični prodavači na tržnici, žena koja radi u obližnjoj pekari, beskućnici, arhitekt, manekenka – svi oni međusobno su povezani, a Pierre kao da se nalazi u samom epicentru njihovih svakodnevnih života i sudbina. No, tada mu u posjetu dođe njegova sestra Élise (Juliette Binoche), samohrana majka s troje djece, koja će se od sada brinuti za njega. Ipak, Pierre ne dopušta da ga to odvuče od njegove 'voajerske' karijere te nastavlja promatrati kako Pariz pulsira i pleše pred njegovim očima.


'Pariz', trailer

'Pariz' je u potpunosti osmislio i kreirao francuski režiser Cédric Klapisch. Čovjeku svaka čast jer ne samo da je, uz režiju naravno, napisao i scenarij, već je i sam samcat producirao film. Svoju filmsku karijeru započeo je 1986. Godine, a prvi njegov dugometražni film ugledao je svijetlo dana 1992. godine, a radi se o komediji 'Riens du tout'. Njegov rad je prilično popularan u rodnoj mu grudi, a internacionalna publika imala ga je prilike upoznati tek nedavno, i to zahvaljujući sjajnim naslovima – romantičnim komedijama/dramama 'Španjolski apartman' i 'Ruske lutkice'.

A kako je sve to skupa ispalo u očima kritičara? Prosječno, mogli bismo reći jer ocjena na internet stranici Rotten Tomatoes kaže 64%, a zanimljivo je da su obični gledatelji ovoga puta  filmu dali manju ocjenu (50%). Kritika ima svakakvih, a mi ćemo vam prezentirati one za koje mislimo da najbolje opisuju stvari – 'Klapisch je jednostavno ubacio previše likova u scenarij, što nam ne daje dovoljno vremena da ih bolje upoznamo' (Sun Online), 'Ovo je film koji ima svoje mane, ali i dalje uspjeva biti human i topao.' (Channel 4 Film), 'Iako je režija pomalo traljava, odlična glumačka postava spašava cijelu stvar.' (Independent).

zl.m.