Marley i ja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Marley i ja

Marley i ja

Marley & Me (2008.)

20th Century Fox/Continental film

115' komedija, drama, obiteljski

Režija:           David Frankel

Uloge: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Eric Dane, Kathleen Turner

Scenario:        Scott Frank, Donald Roos

Producent/i:   Karen Rosenfelt, Gil Netter

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Marley i ja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.80
41
0.00

markoboban 21.09.2010 Ocjena recenzije : 5.0

Pas kao ravnopravni član porodice

John Grogan je napisao knjigu 'Marley&Me', koja je postala bestseler, a koju su kasnije (režiser David Frankel u saradnji sa scenaristima Scott Frankom i Don Roosom) ekranizovali u filmsku komediju.Istoimeni film je ostvario solidnu zaradu na blagajnama svetskih bioskopa.Priča je fokusirana na novopečeni bračni par John i Jenny Grogan (Owen Wilson i Jennifer Aniston) koji odlučuju da napuste Michigan i pređu u toplije krajeve,na Floridu,gradeći paralelno karijere u dve različite novinske kuće.Ubrzo shvataju da monotonija počinje da vlada njihovim brakom,te se odlučuju na usvajanje psa,jer još uvek nisu spremni na proširenje porodice (deca će doći kasnije).Zlatni labrador Marley,vremenom od malog nestašnog štenca pa do velikog 'mangupa' postaje nezamenljivi član porodice,neko kome se svi nestašluci praštaju (a ima ih bogami 'mali milion'-posebno izdvajam scenu kada se vozi u automobilu,a on se iskrada kroz prozor pa su mu prednje šape na asfaltu,a zadnje u automobilu,a okolo je nastao pravi saobraćajni kolaps zahvaljujući njemu,baš urnebesno).Kroz 13 godina njegovog života u porodici Grogan,pratimo uspone i padove,poslovne uspehe i neuspehe,izazove sa kojima se mladi bračni par suočava u bračnom životu.Sebastian (Eric Dane) kolega Johna Grogana, je plejboj bez nekih većih obaveza (uglavnom je u dilemi da li će izaći sa crnkom ili plavušom,ide sa žurke na žurku i tračari),ali kada dođe kući njega niko ne čeka.Iako mu John u početku zavidi na takvom načinu života,kasnije shvata da je njegov način život puno uzbudljiviji,sadržajniji (treba neko da počisti nered koji Marley ostavlja za sobom) i da njega neko uvek čeka kad se vrati sa posla-Jenny i Marley.Pas je omiljeni kućni ljubimac, jer ne razmišlja o prošlosti,niti o budućnosti,njemu je bitna sadšnjost,uživa u momentu kada ugleda svoje gazde (ukućane),uvek u stanju da nas oraspoloži,skrene nam 'teške misli koje nas muče' negde u stranu i time nam pokaže da treba da se radujemo životu svakog trenutka (ma koliko bio težak i komplikovan).Produkcija je odlično odrađena,pa su tako 22 različita labradora prodefilovala tokom snimanja filma,kako bi što vernije dočarali lik Marleya,Takođe, s ciljem da se radnja filma što realnije prikaže,snimano je na dosta lokacija:Florida,California,Pennsylvania,pa čak i Irska.Mnogo je uloženo,ali se sve to isplatilo,kako finansijski tako i umetnički.Ako dodamo da su Owen i Jennifer jako dobro odigrali mladi bračni par u njihovoj 'stalnoj borbi' sa ovakvom napasti,pardon sa kućnim ljubimcem,bez sumnje može se zaključiti da je ovo komedija iako pomalo sa stereotipnim scenarijem,definitvno film za ne propustiti (čak i za one koji još uvek nemajuneku životinjicu u kući).

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Lora Vukas 01.07.2010 Ocjena recenzije : 0.0

kad sam gledala film

Suze su mi išle na oči

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Sinja 08.01.2010 Ocjena recenzije : 5.0

Krasan film

Ovo je lijepa , topla priča o braku, porodici i čovjekovom najboljem prijatelju. Više drama nego komedija.

Razuvjerit ću one koji kažu da ovaj film može dirnuti samo one koji imaju ljubimce. Ta tvrdnja uopšte ne stoji ili ti niđe veze. Ja nemam psa, a ugušila sam se u suzama i jecajima.

Moram se dokopati te knjige!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

andrej 28.06.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Tužan kraj!!

film je u nekim trenucima bio poprilično dosadan i razvučen ali nisam očekivao npr da će bit toliko djece u obitelji mislim nisu htjeli niti jedno dijete i onda odjednom troje djece heh...to je bilo fora...a usto mala djeca su preslatka...mislio sam da će bit riječ opet o klasičnim pričama gdje su psi dakle pas će pobjeći pa ga neće moći naći i zaljubit će se u ženku i bla bla,ali tog anije bilo i to bi bio plus...kraj je neočekivan pomislio sam da će se marley izvući lai naprotiv...ovo bi više po meni bila drama...dakle ovo je jedna topla priča kada želite kupit psa a niste baš sigurni...moj savjet vam je POGLEDAJTE OVJA FILM PA SE JAVITE...heh...bio bi dosta dobar samo da nije tako dosadan i razvučen u pojedinim trenucima(a i one scene s poslom su malo dosadne)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

blocky 27.04.2009 Ocjena recenzije : 0.0

šmrc

jednostavno prekrasno i jako dirljivo. vlasnik psa će zaboravit na sve mane filma čim pogleda kraj. plakat ćete, vjerujte mi

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Freak of nature 26.04.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Marley

Gledala sam ovaj film sa svojom najboljom prijateljicom koja ima psa. Ja ga osobno nemam, ali me jako dirnuo kraj, mozete mislit kako je nju...
Jedna od rijetkih komedija koja me ustvari i uspjela iskreno nasmijati, a i rasplakati... Dobra kombinacija humora i tuge, a i glumacke ekipe, od Jennifer i Owena i pogotova psa.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

xena_051 14.04.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Dog movie?

Osobno sam veliki poklonik i ljubitelj pasa - dog person - i iako je ovaj film vrlo simpatičan, duhovit i mjestimice dirljiv, ni izbliza ne opisuje vjerodostojno istinski odnos psa i čovjeka (gospodara, uvjetno rečeno), sve emocije, komunikaciju i suživot. Svaki vlasnik psa složit će se da je taj odnos mnogo kompleksniji.
Jennifer Anniston je korektna u ovoj ulozi, iako mi se čini da ju u zadnje vrijeme gledamo u skoro svim filmovima (nadam se da neće dobiti ulogu Bond djevojke!!!), a Owen Wilson je, kao i uvijek, mlak...
No dobro, ako vam treba razbibriga i volite pse, idite pogledati Marleyja, stvarno.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

bad_blue_girl_14 10.04.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Marley & me

čula sam svašta o ovom filmu: da je predivan, da je patetičan...meni je film odličan. složila bih se jedino sa tim da će u njemu istinski uživati jedino oni koji imaju kućnog ljubimca. :) kraj je jako dirljivo napravljen, jednostavno se mora pustiti suza ako ste ljubitelj životinja. svaka čast svim psima u ovom filmu, zbog njih dajem peticu. owen wilson je kao i uvijek ok, a jennifer prosječna.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

hea 07.04.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Dirljivo..

Svi koji vole pse, voljet će i ovaj film.. Po meni film jako dobro prikazuje odnos psa i čovjeka, njihovu bliskost i ljubav koja s godinama raste... Zaista dokaz da su psi čovjekovi najbolji prijatelji.. Film u kojem sam se smijala na početku, a plakala na kraju..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lkj 05.04.2009 Ocjena recenzije : 0.0

poučno

odličan film, obuhvaća mnoge teme i dubinski ih razrađuje, jennifer je predivna :)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nika44 28.03.2009 Ocjena recenzije : 0.0

najbolji prijatelj

Vlasike pasa dirnuti će do suza, ostali će se možda pitati u čemu je štos.Imala sam psa i dirnuo me film ,jer je sve prikazano prilično točno;ne samo pas i njegov život nego i ostalo; brak, djeca, odricanje karijere i.t.d.Možda je knjiga bolja ali dok ne saznam dala bih filmu 3,5.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: