Rumba - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rumba

Rumba

Rumba (2008.)

MK2 Productions/Continental film

77' komedija

Režija:           Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy

Uloge: Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy

Scenario:        Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy

Producent/i:   Dominique Abel, Charles Gillibert, Fiona Gordon, Marin Karmitz, Nathanaël Karmitz

Zemlja:          Francuska, Belgija

Linkovi: službena stranica

Rumba

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
1
0.00

Tragikomedija koja se fokusira na priču jednog ljubavnog para koji pokazuje kako se pomoću humora mogu prebroditi i najveće životne nevolje.

Dom i Fiona učitelji su u lokalnoj seoskoj školi te imaju jednu veliku zajedničku strast – latinoameričke plesove. Gotovo da nema natjecanja na kojem nisu bili, a njihov dnevni boravak krase brojni trofeji, medalje i nagrade. Jedne večeri, nakon slavodobitnog plesnog natjecanja, skrenu s ceste kako bi izbjegli samoubojicu i zabiju se autom u zid. Fiona izgubi nogu, a Dom pamćenje. Kroz svoje novostečene hendikepe, gomilu gegova i niz cirkusarija, par shvaća da u njihovoj tragičnoj situaciji sve vrvi od komedije. Oni tada umjesto samosažaljenja radije biraju vedrinu i humor te hrabro nastavljaju sa svojim životima.


'Rumba', trailer

Redateljsko-glumački trojac odgovoran za 'Rumbu' čine belgijanac Dominique Abel, kanađanka Fiona Gordon i francuz Bruno Romy. Svo troje imaju kazališno i cirkusko iskustvo, a upoznali su se devedesetih godina na kazališnoj turneji u Normandiji. Od tada su surađivali na nekoliko projekata za video, kazalište i film. Zajedno su napisali i režirali 'L'Iceberg', njihov prvi igrani film. Veliki su štovatelji komedija Chaplina, Keatona i Tatija, a sa svojim burlesknim showom već petnaest godina putuju po svijetu.

Kritika je prilično zadovoljna 'Rumbom', a najveći dio pohvala otpada na glumu i režiju. Toronto Star ovako komentira: 'Gotovo pa nijema belgijska farsa o oženjenom paru strastvenih plesača koji dožive nesreću, ali joj pristupe na neočekivano vedar, zabavan i interesantan način.' Jam! Movies tvrdi: 'Film ima svojih manjih nedostataka, ali kada se pogleda cjelokupna slika, pred vama stoji jedan osvježavajuće zabavan i neobičan naslov.' Eto tako pišu kritičari, a što se tiče nagrada, 'Rumba' ih je osvojila nekoliko. Spomenimo samo nagradu za najbolji film na minulom Zagreb Film Festivalu i nagradu kritike na posljednjem festivalu u Cannesu.

zl.m.