Utrka do Uklete planine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Utrka do Uklete planine

Utrka do Uklete planine

Race to Witch Mountain (2009.)

Walt Disney Pictures

98' avantura, fantastika, ZF

Režija:           Andy Fickman

Uloge: Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Carla Gugino, Ciaran Hinds, Alexander Ludwig, Tom Everett Scott, Christopher Marquette, Cheech Marin, Garry Marshall

Scenario:        Matt Lopez, Mark Bomback

Producent/i:   Andrew Gunn

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica

Utrka do Uklete planine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
9
0.00

Fantastična priča u kojoj mafijaši, američka vlada, pa čak i vanzemaljci pokušavaju spriječiti planove troje glavnih junaka.

Godinama kruže priče o tajnom mjestu usred pustinje Nevade, poznatom po neobjašnjivim fenomenima i neobičnim događajima. To mjesto zove se Ukleta planina, a kad se u taksiju lasvegaškog taksista Jacka Brune (The Rock) odjednom zatekne dvoje tinejdžera s nadnaravnim sposobnostima, on se ubrzo nađe usred jedne sasvim neobjašnjive avanture. Kroz zajedničku suradnju, Jack i njegovo dvoje mladih putnika otkrit će da jedini način da spase svijet leži u razotkrivanju tajne Uklete Planine. Tada započinje utrka do Uklete planine, a natječu se protiv vlade, mafijaša i vanzemaljaca.

Walt Disneyeva 'Utrka do Uklete planine' nastala je ponovnim spajanjem režisera Andyja Fickmana ('Plan igre') i glumca Dwaynea Johnsona, poznatijeg kao The Rock ('Ulovi Smarta'). Producent je Andrew Gunn ('Priče za laku noć'), a scenarij su napisali Matt Lopez ('Priče za lku noć') i Mark Bomback ('Umri muški 4.0') prema romanu 'Escape to Witch Mountain' autora Alexandera Keyja. Film je moderna verzija Keyjevog romana na kojem se temeljio Disneyev klasik iz 1975. godine, 'Escape to Witch Mountain', a čiji su likovi poslužili i kao inspiracija za nastavak filma naslovljen 'Return from Witch Mountain' iz 1978. godine.


'Utrka do Uklete planine', trailer

Usprkos naporima talentirane glumačke postave, 'Utrka do Uklete planine' i dalje je jedan loš remake kojemu nedostaje šarm i atmosfera orginala. Tako glasi konsenzus kritika na internet stranici Rotten Tomatoes, a ocjena kritičara zaustavila se na 40%, iako je situacija nešto bolja kod obične publike. Usprkos ovim podacima, film je u manje od mjesec dana prikazivanja zaradio više od 53 mijuna dolara na američkom box officeu.

Ovako komentiraju pojedini mediji – 'Skroman naslov s prosječnim glumcima i kakvim-takvim specijalnim efektima.' (New York Times), 'Nisu trebali dirati klasik. Iako su specijalni efekti i gluma poboljšani, sama priča nije.' (ReelViews) No, nije sve tako crno jer ima i onih kojima se film dopao – 'Ovo je jedna sasvim solidna obiteljska avantura koja će podjednako zadovoljiti apetite djece i odraslih.' (Minneapolis Star Tribune), 'Zahvaljujući Johnsonu film je dobio jednu sasvim novu dimenziju podigavši scenarij na razinu daleko iznad obične igre mačke i miša iz originala.' (Washington Post).

zl.m.