Glad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Glad

Glad

Hunger (2008.)

IFC Films/Continental film

96' drama, povijesni, politički

Režija:           Steve McQueen

Uloge: Michael Fassbender, Stuart Graham, Helena Bereen, Larry Cowan, Liam Cunningham, Dennis McCambridge, Liam McMahon, Laine Megaw, Brian Milligan, Rory Mullen, Lalor Roddy

Scenario:        Steve McQueen, Enda Walsh

Producent/i:   Laura Hastings-Smith, Robin Gutch

Zemlja:          Velika Britanija / Irska

Linkovi: službena stranica

Glad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
4
0.00

Priča prati posljednjih šest mjeseci života IRA-inog člana Bobbyja Sandsa koji je štrajkom glađu želio promijeniti političku situaciju tadašnje Irske.

1981. godina, zatvor Mase u Sjevernoj Irskoj. Zatvorenici iz ozloglašenog bloka H protestiraju jer ne žele nositi standardne zatvorske uniforme i žele da im se prizna status političkih zatvorenika. Kako prosvjed ne daje nikave rezultate, jedan od zatočenih članova IRA-e, Bobby Sands (Michael Fassbender), odlučuje promijeniti smjer prosvjeda te počinje štrajk glađu, odbijajući jesti sve dok irske vlasti ne priznaju IRA-u kao legitimnu političku organizaciju.


'Glad', trailer

Scenarij za 'Glad' napisali su Enda Walsh i Steve McQueen, dok je McQueen istovremeno sjedio i na režiserskoj stolici. Pošto je 'Glad' za ovog engleskog filmaša njegov prvi izlet u filmske vode, posebno je zanimljiva činjenica da je film oduševio kritičare i publiku, ali o tome ćemo malo kasnije. Vratimo se sada na sam film i glavnu ulogu koju je odigrao izvrsni Michael Fassbender ('300'). Ovaj njemački glumac zaradio je mnoštvo pohvala za svoj portret Bobbyja Sandsa, a koliko je uložio u ulogu govori činjenica da se podvrgnuo dijeti za koju mu je bio potreban konstantni medicinski nadzor.

Rekli smo vam da je film oduševio svoje gledatelji i nismo lagali. Da je stvarno tako možete provjeriti i na internet stranici Rotten Tomatoes, gdje 'Glad' slovi kao beskompromisan, potresan, poticajan i emotivan naslov koji na jedan poseban način progovara o problemima svoga vremena. Iz toga proizlazi visoka ocjena od 89%, a ovako pišu pojedini mediji – 'Jedan od najboljih redateljskih debija u posljednjih nekoliko godina. Hipnotičkih 96 minuta koje nikako ne smijete propustiti.' (New York Magazine), 'Nevjerovatno emotivna drama koja nije za one slaba srca.' (New York Daily News).

zl.m.