Tri majmuna - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tri majmuna

Tri majmuna

Üç maymun (2008.)

Zeitgeist Films/Continental film

109' drama

Režija:           Nuri Bilge Ceylan

Uloge: Yavuz Bingol, Hatice Aslan, Rifat Sungar, Ercan Kesal, Cafer Köse, Gürkan Aydin

Scenario:        Ebu Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal

Producent/i:   Zeynep Özbatur

Zemlja:          Turska / Francuska / Italija

Linkovi: službena stranica

Tri majmuna

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Kada sitne prevare prerastu u nastrane laži, jedna obitelj odluči zatvoriti oči pred istinom...

Priča je fokusirana na tri lika – bračni par i njihova sina – te prikazuje na koji način ova obitelj prolazi kroz život. Oni se jednostavno prave slijepi, gluhi i glupi kada god naiđu na neki problem i upravo je to ono što ih je održalo na okupu. Kako bi izbjegli suočiti se s nevoljama i odgovornostima, oni svijesno ignoriraju stvarnost, odbijajući ju gledati, slušati ili pričati o njoj. No, sve i ako glumite tri majmuna, hoće li stvarnost doista nestati?

Režiser ove impresivne drame je poznati turski redatelj Nuri Bilge Ceylan. Rođen je 1959. godine u Istambulu, a nakon što se proslavio kao umjetnički fotograf počeo ga je zanimati i film. Za debitantski cjelovečernji film 'Kasaba' nagrađen je nagradom Caligari na festivalu u Berlinu, gdje se natjecao i sljedećim filmom 'Svibanjski oblaci'. Njegov treći film 'Dalek' osvojio je Veliku nagradu žirija i nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Cannesu 2003. godine, a za 'Tri majmuna' Ceylan je osvojio nagradu za najboljeg režisera na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.


'Tri majmuna', trailer

Da nagrada nije 'pala' u krive ruke pokazuje i stanje na internet stranici Rotten Tomatoes. Kritičari su oduševljeni viđenim, a njihova visoka ocjena od 97% govori sama za sebe. Zanimljivo je da su ovoga puta obični gledatelji filmu dali mnogo manju ocjenu (54%), a negativni komentari se uglavnom koncentriraju na režiju za koju tvrde da je prenaporna te da je zbog toga film predugačak i pomalo dosadan.

To je bio glas naroda, a ovajko su napisali pojedini mediji – 'Nepredvidljiv, impresivan i odličan naslov.' (Los Angeles Times), 'Snažna i emotivna obiteljska drama koja preispituje esencijalne životne teme.' (Variety), 'Ceylan je napravio odličan posao. Njegov pristup je jedinstven te ćete upravo zbog njega razmišljati o filmu dugo nakon što ga pogledate.' (Globe and Mail), 'Potrebno je mnogo strpljenja da bi se moglo uživati u ovome briljantnom i prekrasnom filmu.' (Hollywood Reporter).

zl.m.