Koralina i tajna ogledala - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Koralina i tajna ogledala

Koralina i tajna ogledala

Coraline (2009.)

Focus Features/Continental film

100' avantura, animirani, obiteljski

Režija:           Henry Selick

Uloge: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Dawn French, Jennifer Saunders, Ian McShane

Scenario:        Henry Selick

Producent/i:   Bill Mechanic, Claire Jennings, Henry Selick

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Koralina i tajna ogledala

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.96
25
0.00

Animirana 3D obiteljska avantura koja nas podjeća da trebamo dobro paziti što poželimo, jer bi se to vrlo lako moglo i ostvariti.

Koralina Jones živahna je i radoznala jedanaestogodišnjakinja, uvijek spremna za pustolovinu. Nedavno je s roditeljima preselila iz Michigana u Oregon i budući da joj nedostaju njezini prijatelji, a njezini su roditelji zauzeti svojim poslovima, stalno pokušava pronaći nešto uzbudljivo u svojoj okolini. Upoznaje Wybieja Lovata, dječaka iz susjedstva svojih godina koji ju nervira, te posjećuje svoje stare susjede, ekscentrične britanske glumice. U njenom kvartu žive i dvije gospođice, Spink i Forcible, te ekscentrični Rus, gospodin Bobinski. Nakon ovih susreta, Koralina iskreno počne vjerovati kako njezin novi dom jednostavno ne može biti dosadniji.

No, vara se jer otkriva skrivena vrata u svojoj kući. Nakon što uđe kroz vrata i prođe kroz sablastan prolaz, otkriva paralelnu verziju svog života. Ta je paralelna realnost naizgled slična njezinom pravom životu, iako mnogo bolja. Odrasli koji tamo žive, uključujući i brižnu Drugu majku, čine se mnogo simpatičniji. Koralina je ondje u centru pažnje te počinje misliti da je taj Drugi svijet zapravo svijet kojem ona stvarno pripada. Međutim, kada shvati da je situacija mnogo opasnija, Koralina skupi svu svoju snalažljivost, odlučnosti i hrabrost kako bi se vratila kući i spasila svoju pravu obitelj.


'Koralina i tajna ogledala', trailer

Priča o Koralini Jones i njezinoj pustolovini u Drugom svijetu prošla je mnoge puteve – od oca do kćeri, od olovke na papir, od knjige do filma, od studijskog seta do 3D ekrana. Naime, sve je počelo kada je engleski pisac Neil Gaiman odlučio razveseliti svoju kćerkicu i napisati knjigu koja će zadovoljiti njenu bujnu maštu. Knjiga se pokazala kao veliki hit pa je producentska kuća Focus Features otkupila prava i 'posjela' Henryja Selicka ('Božićna pustolovina') na režisersku stolicute mu povjerila i izradu scenarija. Cjeli paket na kraju je omotan u privlačno 3D ruho i, sudeći prema komentarima publike, dobivena je pobjednička kombinacija.

Na internet stranici Rotten Tomatoes jasno je vidljivo kako su kritičari i obična publika u jednakoj mjeri zadovoljni odgledanim. Ocjena se zaustavila na visokih 88% uspjeha, a ovako pišu pojedini mediji – 'Film jednostavno pršti maštovitim i inventivnim idejama.' (New Yorker), 'Iskrena i očaravajuća priča omotana u pravu vizualnu poslasticu.' (Houston Chronicle), 'Orginalna i zanimljiva bajka koja bez ikakvih problema ulazi u konkurenciju za najbolje napravljeni 3D film ikad.' (Globe and Mail), 'Sofisticirana i interesantna priča koja će privući i odrasle.' (New York Post).

Kao i uvijek, ima i onih koji su pronašli zamjerke pa da vidimo što oni kažu – 'Priča je nepovezana i zrači pomalo crnim tonom koji bi lako mogao odbiti ciljanu publiku – djecu.' (USA Today), 'Mala djeca mogla bi se vrlo lako uplašiti, a starijima će se priča činiti blijeda i izlizana.' (Wall Street Journal). To je otprilike to što se tiče negativnih komentara, ali izgleda da oni nisu nikoga uplašili jer je 'Koralina i tajna ogledala' u nešto manje od dva mjeseca prikazivanja zaradila više od 75 milijuna dolara na američkom box officeu, a sve upućuje kako će i u hrvatskim kinima ostvariti dobru zaradu i zabaviti gledatelje.

zl.m.