Dječak u prugastoj pidžami - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dječak u prugastoj pidžami

Dječak u prugastoj pidžami

The Boy in the Striped Pajamas (2008.)

Miramax Films/Continental film

94' drama, triler, ratni

Režija:           Mark Herman

Uloge: David Thewlis, Vera Farmiga, Rupert Friend, Asa Butterfield, Jack Scalon

Scenario:        Mark Herman

Producent/i:   David Heyman

Zemlja:          SAD / Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Dječak u prugastoj pidžami

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.84
31
0.00

Snažna i emotivna ratna drama koja Drugi svjetski rat i nacističke horore promatra kroz perspektivu osmogodišnjeg dječaka.

Berlin, 1940. Osmogodišnji Bruno vraća se iz igre sa svojim vršnjacima, da bi zatekao dom sav u pripremama. Njegov otac, nacistički oficir, upravo je dobio promaknuće, a njegova majka planira zabavu. Bruno ne vidi neki razlog za veselje jer se očev novi posao nalazi izvan Berlina i cijela obitelj sada mora preseliti na periferiju, što znači da će morati napustiti dom i prijatelje koje voli. Njegov strah od usamljenosti uskoro biva opravdan, nakon što se obitelj useli u svoju groznu, izoliranu novu kuću.

Bruno se teško miri s novim životom, i ubrzo mu postaje dosadno. Nema niti jednog djeteta s kojim bi se mogao igrati, a majka mu brani da istražuje područje oko kuće. Njegova starija sestra Gretel više ne želi razgovarati s njime jer je suviše zauzeta pospremanjem lutaka i razgovorima s očevim podređenikom, zgodnim, mladim i pomalo zloslutnim poručnikom Kotlerom. Brunu tada počinje intrigirati neobična farma koju može vidjeti s prozora svoje spavaće sobe, čiji stanovnici svi od reda nose prugaste pidžame.

Kad god svoje roditelje upita nešto vezano za 'farmu', oni mu odgovaraju da ga se to ne tiče i da se ni pod koju cijenu ne približava tom području. No, gledatelji znaju ono čega Bruno nije svjestan – ta je 'farma' zapravo koncentracioni logor. Ni njegova majka toga nije svjesna. Ona je uvjerena da žive u blizini nekog radnog logora, jer se njezin suprug zakleo da nikad neće otkriti pravu namjenu tog kampa, tvornice smrti osmišljene u sklopu 'Konačnog rješenja', sistematičnog uništenja židovskog naroda.


'Dječak u prugastoj pidžami', trailer

Film je adaptacija John Boyneovog nagrađivanog romana 'Dječak u prugastoj pidžami' kojeg je u filmski scenarij pretočio i režirao Mark Herman, čiji filmski uratci uključuju naslove 'Brassed Off', 'Romansa u Vermontu', itd. Na čelu producentskog tima našao se David Heyman, dokazani engleski producent koji je imao prilike raditi na serijalu 'Harry Potter', blockbusteru 'Ja sam legenda' i još mnogim poznatim filmovima. Originalnu glazbu za film napisao je Oskarovac James Horner ('Titanic'), a glumačku postavu čine redom dobri i kvalitetni glumci.

'Dječak u prugastoj pidžami' na internet stranici Rotten Tomatoes ocjenjen je s solidnih 65% uspjeha, a konsenzus kritika kaže kako je ovo jedan dirljiv i potresan film koji holokaust prikazuje na neobičan i interesantan način. Naravno, ima i onih koji misle drukčije – 'Prva polovica filma je sjajna, ali nakon toga stvari postaju nepovratno loše.' (Wall Street Journal), 'Još jedan pokušaj da se prikaže jedan od najtužnijih trenutaka ljudske povijesti koji se nikada ne smije zaboraviti, niti iskorištavati u svrhu filmske zabave.' (Washington Post).

Iako je bilo podosta negativnih komentara vezanih iz ovu ratnu dramu, ipak su u većini oni kojima se film svidio – 'Sama premisa i nije baš previše logična, ali snaga i emocije koje donose priča i glumačke izvedbe su i više nego dovoljan razlog za pogledati ovaj film.' (Rolling Stone), 'Prekrasno konstruirana drama ispričana na klasičan 'old school' način koji svojoj publici nudi jasne, snažne i nezaboravne poruke.' (USA Today), 'Iako je ispričan kroz dječiju perpektivu, film je i dalje potresan i provokativan kao i svi ostali iz žanra, vjerovatno još i više.' (Arizona Republic).

zl.m.