Terminator: Spasenje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Terminator: Spasenje

Terminator: Spasenje

Terminator Salvation (2009.)

Columbia Pictures/Blitz

130' akcija, avantura, ZF

Režija:            McG

Uloge: Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin, Moon Bloodgood, Bryce Dallas Howard, Common, Jane Alexander, Helena Bonham Carter

Scenario:        John Brancato, Michael Ferris

Producent/i:   Moritz Borman, Derek Anderson, Victor Kubicek, Jeffrey Silver

Zemlja:          SAD / Njemačka / Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Terminator: Spasenje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.18
34
0.00

Sudnji dan konačno je došao – svijet leži u ruševinama, terminatori uništavaju preostalo čovječanstvo, a John Connor vodi pokret otpora.

Godina je 2018. Sudnji dan je došao i prošao, a sa sobom je donio i potpuno uništenje suvremene civilizacije. Vojska terminatora patrolira razorenim krajolikom, ubijajući ili sakupljajući ljude koji se skrivaju u opustjelim gradovima. No, male grupice preživjelih su se organizirale u pokret otpora, skrivajući se u podzemnim bunkerima i koristeći svaku priliku da napadnu daleko nadmoćnije strojeve. Terminatorima upravlja mreža umjetne inteligencije Skynet, koja je četrnaest godina ranije razvila svijest i u tren oka se okrenula protiv svojih stvoritelja.

Samo jedan čovjek je znao za predstojeći Sudnji dan. Jedan čovjek, čija je sudbina uvijek bila isprepletena sa opstankom ljudske vrste, a njegovo ime je John Connor (Christian Bale). Sada se svijet nalazi pred budućnošću na koju je Connor upozoravan cijeli svoj život. No, nešto potpuno neočekivano dalo mu je novu nadu da ljudska vrsta ima šanse pobijediti strojeve – pojava Marcusa Wrighta (Sam Worthington), stranca iz prošlosti koji se, prije buđenja u ovom čudnom novom svijetu, jedino sjeća da je bio osuđen na smrt.


'Terminator: Spasenje', trailer

'Terminator: Spasenje' režirao je Joseph McGinty Nichol, u filmskim krugovima poznatiji kao McG ('Charlijevi anđeli', 'Bili smo maršali'). Scenarij su napisali John D. Brancato ('Žena mačka') i Michael Ferris ('Terminator 3: Pobuna mašina'), a producentski tim čine imena koja su radila kako na prethodnim nastavcima ove planetarno popularne filmske franšize, tako i na ostalim svjetski poznatim naslovima, kao što su 'Aleksandar Veliki', 'World Trade Center', itd. Glumačku ekipu predvodi Christian Bale ('Vitez tame', 'Američki psiho') koji je, usprkos 'poteškoćama' na snimanju, odradio sjajan posao.

No, sudeći prema pisanju internet stranice Rotten Tomatoes, cjelokupan dojam o filmu i nije baš sjajan. Dapače, ocjena kritičara zaustavila se na neočekivano niskih 34% uspjeha, a konsenzus kritika glasi otprilike ovako: Film nudi sjajne specijalne efekte i mnogo akcije, ali mu nedostaje srca i šarma kojima obiluju njegovi prethodnici. Da bismo saznali zašto je to tako, okrećemo se pojedinim komentarima – 'Kako je jedna tako sjajna ideja mogla završiti u tako lošem izdanju?' (Toronto Star), 'Predvidljiv i plošan film koji je trebao provesti još puno vremena na 'uljepšavanju' prije nego što je ugledao svijetlo dana.' (USA Today).

Među onima kojima se film svidio je i Los Angeles Times koji piše: 'Ova akcijska poslastica obiluje specijalnim efektima i pirotehnikom, a priča i likovi su dovoljno interesantni da zadrže svoju publiku zainteresiranu.' S ovim mišljenjem se slaže i obična publika koja je filmu dodjelila znatno višu ocjenu (72%). Što se nas tiče, mi vjerujemo kako 'Terminator: Spasenje' neće imati apsolutno nikakvih problema u pronalaženju svoje publike i u hrvatskim kinima. Pitate se zašto? Pa da vidimo, ima 'Terminator' u naslovu, izvrsnog glavnog glumca, a tu je i zarada veća od 65 milijuna dolara na američkom box officeu u sedam dana prikazivanja.

zl.m.