Rocknroll brod - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Rocknroll brod

Rocknroll brod

The Boat That Rocked (2009.)

Working Title Films/Continental film

129' komedija, glazbeni, romansa

Režija:           Richard Curtis

Uloge: Bill Nighy, Philip Seymour Hoffman, Kenneth Branagh, Tom Sturridge, January Jones, Rhys Ifans, Nick Frost, Chris O’Dowd, Tom Wisdom, Gemma Arterton

Scenario:        Richard Curtis

Producent/i:   Hilary Bevan Jones, Tim Bevan, Richard Curtis

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

službena stranica
imdb

Rocknroll brod

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.18
17
0.00

Plovi, plovi, plovi mala barka i ljulja se u ritmu valova... radio valova koji sviraju najilegalniji rock'n'roll u Britaniji!

1966. Carl (Tom Sturridge) je upravo izbačen iz škole, a njegova majka ga želi usmjeriti na pravi put pa ga šalje u posjetu djedu Quentinu (Bill Nighy). Quentin je šef Radio Rocka, piratske radio postaje koja s mora pušta rock hitove i tako remeti vladine planove. BBC ima monopol i pušta samo 2 sata rocka tjedno, a piratski radio - čitava 24 sata.

Buntovničke DJ-eve predvodi američki zaljubljenik u glazbu Grof (Philip Seymour Hoffman), a tu su još i ironični Dave (Nick Frost), zaljubljeni Simon (Chris O’Dowd), enigmatični i šutljivi Ponoćni Mark (Tom Wisdom), 'najiritantniji čovjek u Britaniji' Angus (Rhys Darby) i ostali rock eksperti.

Na rock brodu Simon pronalazi ljubav svog života Elenore (January Jones), ženi se s njom na brodu, no ona odlazi sljedeći dan. Istovremeno, Gavin (Rhys Ifans) se vraća iz Amerike i spreman je preuzeti titulu najvećeg DJ-a, no prvo se treba obračunati s Grofom. A mladi Carl upravo otkriva suprotni spol i saznaje tko je njegov pravi otac. A ministar Dormandy (Kenneth Branagh) počinje pratiti što se događa na piratskom brodu i odlučuje zabraniti 'rock gusare' kako bi zaradio političke bodove...

'Rocknroll brod', trailer.

Nakon svjetskog uspjeha njegovog redateljskog debija, romantične komedije 'Zapravo ljubav', Richard Curtis je počeo razmatrati ideje za svoj sljedeći film. Dok je razmišljao o novim pričama, Curtis se prisjetio sjećanja iz djetinjstva, kada je kasno noću slušao rock DJ-eve koji su puštali glazbu izvan britanskih teritorijalnih voda. Iz tog vremena potječe i njegov glazbeni ukus, te je osigurao da za filmski soundtrack budu dostupne njegove omiljene pjesme iz djetinjstva.

Kao inspiracija za film poslužili su mu 'MASH' Roberta Altmana i 'Animal House' Johna Landisa, prvi zbog svoje slobodne strukture, a drugi zbog luckastog humora. Za svoj najbližeg suradnika odabrao je producenta Hilaryja Bevana Jonesa, s kojim je radio na TV drami 'The Girl in the Café'. Iz te drame 'preuzeo' je i glumca, iskusnog Billa Nighyja, a u glumačkoj ekipi su razni slavni glumci poput Kennetha Branagha i Philipa Seymoura Hoffmana, uz asistenciju mladih nada poput Toma Sturridgea i Gemme Arterton.

Iako su filmovi Richarda Curtisa dosad imali solidne ocjene kritičara, britanska javnost je nakon premijere bila prilično negativno raspoložena prema filmu. Kritičar Guardiana se žali da filmu nedostaje smijeha i nabraja samo 2 gega, a tekst u Timesu je još oštriji: 'Osigurajte se i ponesite velike pojaseve za spašavanje jer je ova komedija Richarda Curtisa osuđena da potone prije ljeta'. Ljubitelji ležernih komedija i britanskog humora vjerojatno će ipak riskirati i otići sami u kina provjeriti o čemu je riječ.

s.p.