Bruno - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bruno

Bruno

Brüno (2009.)

Universal Studios / Blitz film&video

83' komedija

Režija:           Larry Charles

Uloge: Sacha Baron Cohen, Alice Evans, Trishelle Cannatella, Sandra Seeling, Candice Cunningham, Ben Youcef, Todd Christian Hunter

Scenario:        Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Dan Mazer

Producent/i:   Sacha Baron Cohen, Monica Levinson, Dan Mazer, Jay Roach

Zemlja:          SAD

Linkovi: Službena stranica 1
Službena stranica 2
Imdb

Bruno

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.50
46
0.00

Sacha Baron Cohen je Brüno - austrijski gay voditelj koji putuje svijetom i izvodi süper provokacije zbog kojih mu umalo strada frizura.

Brüno (Sacha Baron Cohen) je potpuno besramni 19-godišnji gay stilist koji je vrlo odlučan u svojoj namjeri da postane najslavniji Austrijanac nakon Hitlera. On je voditelj modne emisije koja ruši rekorde gledanosti u svim zemljama njemačkog govornog područja... osim u Njemačkoj. Nakon jednog incidenta, dobiva otkaz i putuje u Hollywood zajedno sa svojim vjernim pomoćnikom Lutzom (Gustaf Hammarstein), te se nada da će i on postati celebrity. Na svom putu do slave Brüno će proći vojnu obuku, posredovati između Židova i Palestinaca, usvojiti dijete iz Afrike...i razbjesniti gotovo svakoga!

U filmu 'Borat' Sacha Baron Cohen, redatelj Larry Charles i njihova ekipa koristili su gerilski stil snimanja kako bi stvorili urnebesnu komediju koja je osvojila i publiku i kritičare. Sada je Cohen opet oživio lik iz svog TV showa i prebacio ga na veliki ekran. Kao i 'Borat', i ovaj film je rađen u formi lažnog dokumentarca i uloženo je puno vremena i truda da bi se organizirale provokacije koje mogu nasmijati gledatelje. Pokušavajući postati überslavan, Cohenov Brüno pronalazi razne zanimljive sugovornike za intervju, od Paule Abdul pa sve do LaToye Jackson.


'Bruno', hrvatski trailer

Cohen je uspio dogovoriti i sastanak s liderom terorističke skupine Brigada mučenika al-Aqsa. Vođa organizacije poznate po samoubilačkim bombaškim napadima sjeo je s Brünom, a njegov pomagač prevodio je čudne, iznimno uvredljive izjave izvjestitelja. Bez zaštite Izraelaca, ekipa je hitro snimila potrebni materijal i brzo se vratila na zaštićeni teritorij. Jedan od eksperimenata bilo je Brünovo šepirenje u hasidskoj četvrti u Izraelu, gdje muškarci i žene ne smiju pokazivati previše kože, a Cohen je ulicom prošetao u uskim vrućim hlačicama i sa šeširićem na glavi. Velika, ljutita skupina počela se okupljati u namjeri da prebije Cohena, pa se glumac bio prisiljen sakriti u trgovini suosjećajnog trgovca.

Ekipa je snimala i u Americi, u kući poznatog rasističkog čelnika, iako te scene nisu ušle u konačnu verziju filma. Čovjek koji je deset godina proveo u zatvoru zbog širenja mržnje nije baš najbolje reagirao kada ga je Brüno upoznao sa svojim tadašnjim gay ljubavnikom Dieselom, nasrnuo je šakama na Barona Cohena koji je uspio izbjeći njegov udarac i pobjeći iz kuće. U Americi je Brüno nakratko sudjelovao i u treningu Nacionalne garde i jedva spasio snimke od zaplijene. Još jednom se susreo sa naoružanim ljudima kada se družio s lovcima koji su, kada su pomislili da se upucava jednome od njih, repetirali puške, pa čak i uperili oružje u jednoga člana ekipe. Na kraju su filmaši organizirali i gay borbu u kavezu, razbjesnili lokalnu publiku i prisilili 40 policajaca da dođe spašavati ekipu i smirivati razularenu rulju. Ukratko, snimanje je više sličilo vojnoj operaciji nego ičem drugom...

Velik uspjeh 'Borata' i dobar marketing za ovaj film podigli su očekivanja publike, ali i kritike. Prve kritike su pohvalne, jedna od njih kaže da je film o gay junaku 'poput filma 'Milk', samo s penisom koji govori'. Druga kritika kaže da je 'Bruno' 'još luđi i urnebesniji nego 'Borat', te 'uspješniji u korištenju šoka da nasmije ljudi'. Ipak, dosta zamjerki upućeno je na račun forsiranja 'dokumentarističkih' scena, mnogi pretpostavljaju da nakon 'Borata' Cohen nije mogao izazvati puno iznenađenja. Stoga u Hollywood Reporteru film ocjenjuju samo povremeno smiješnim, a Brunine 'zasjede' na slavne osobe proglašavaju 'namještenim'. No, publiku ne zanima kako je to snimljeno, već žele saznati samo jednu stvar - je li to smiješno ili ne?