I to je Amerika! Opaka i bez smisla - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      I to je Amerika! Opaka i bez smisla

I to je Amerika! Opaka i bez smisla

An American Carol (2008.)

Mpower Pictures/Blitz

83' parodija, satira

Režija:           David Zucker

Uloge: Kevin Farley, Kelsey Grammer, Dennis Hopper, Jon Voight, Chriss Anglin, Robert Davi, Morgan Beck

Scenario:        David Zucker, Myrna Sokoloff, Lewis Friedman

Producent/i:   Stephen McEveety, David Zucker, John Shepherd

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica
imdb

I to je Amerika! Opaka i bez smisla

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.25
4
0.00

Desničarska parodija Davida Zuckera koja ismijava Michaela Moorea i ostale liberale, a veliča američke konzervativne vrijednosti.

Ovaj film je vulgarna verzija romana 'Božićna pjesma' Charlesa Dickensa. Šašava priča o moralu Ebenezera Scroogea pretvara u slavnoga redatelja dokumentarnih filmova, Božić u američki Dan nezavisnosti, a Duha Prošlih Božića u generala Georgea Pattona. Priča počinje tijekom roštilja na Dan nezavisnosti kada djeca zamole 'Djeda' (Leslie Nielsen) da im ispriča neku od njegovih 'slavnih' priča. Kada on započne svoju priču, upoznajemo slavnoga i strašno frustriranoga filmskog redatelja Michaela Malonea (Kevin Farley).

Malone ima jako loš dan. Bori se kako bi ga shvatili ozbiljno i ne može dogovoriti financiranje filma 'Fašistička Amerika'. Njegov najnoviji dokumentarac, 'Crknite, svinje američke!' prošao je vrlo loše na kino blagajnama; a što je najgore, nikako ne uspijeva pokrenuti svoj najnoviji pothvat. On želi zabraniti Dan nezavisnosti u znak protesta protiv korumpirane Amerike koja se pretvorila u ratni stroj i njezine vanjske politike.

Njegov obiteljski život nije ništa bolji. Malone se bori kako bi održao nekakav odnos s njegovim potpuno drukčijim nećakom Joshom (Travis Schuldt), mornaričkim časnikom koji se sprema otići u Afganistan, a iza sebe ostavlja napaćenu suprugu i troje bolesne djece: Timmyja koji je na štakama, malenu Beccu koja je slijepa i razroka i malenu Tinu koja stoički čeka novi bubreg.

U međuvremenu, Maloneovi antiamerički dokumentarci toliko su popularni na Bliskome istoku da nemilosrdni vođa terorističke ćelije Aziz (Robert Davi) i njegova dva potrčkala, priglupi Mohammed (Geoffrey Aren) i Ahmed (Serdar Kalsin), odlučuju pronaći tog holivudskog redatelja koji će dotjerati njihov film o regrutiranju bombaša samoubojica. Stoga kreću u Ameriku kako bi ga angažirali, na prevaru ga uspiju uvjeriti da snimi njihov film, a on, zaveden njihovim dubokim džepovima, pristaje.

Misleći da će ga konačno svi početi smatrati ozbiljnim autorom, Malone zaspe gledajući prisegu svoga junaka Johna F. Kennedyja, a iz sna ga iznenada budi bivši predsjednik koji je s ekrana izašao u njegovu spavaću sobu. JFK je uznemiren Maloneovim selektivnim pamćenjem i iskrivljenim shvaćanjem povijesti i izražava veliko razočaranje zbog njegovih političkih stavova. Posjet mrtvog predsjednika nagovještava dolazak tri nova američka duha...


Trailer za 'I to je Amerika! Opaka i bez smisla'.

Nakon napada na Ameriku 09.11.2001. godine i rata u Iraku, filmaš David Zucker izjavio je da želi istražiti 'što znači biti domoljub kada domoljublje više nije na cijeni'. Zucker je inače poznat kao autor parodija kao što su 'Goli pištolj' i 'Scary Movie', pa je ovaj film njegov pokušaja da napravi 'domoljubnu parodiju'. Projekt je započeo kada je Zucker preko organizacije Republican Jewish Coalition upoznao koscenaristicu i izvršnu producenticu Myrnu Sokoloff; njih dvoje su shvatili da imaju slična uvjerenja, a suradnju su započeli napisavši četiri kontroverzne političke reklame na kojima je Zucker radio i kao redatelj. Ovaj film je njihova neskrivena parodija na račun Michaela Moorea kojeg predstavlja lik nazvan 'Michael Malone' koji, osim po imenu, i fizički nalikuje ljevičarskom filmašu.

No, ova angažirana komedija nije naišla na podršku kritičara, čak i oni koji ne vole Moorea i njegovu manipulativnu propagandu teško mogu 'svariti' ovakav film. Svi se uglavnom slažu da je ovaj film neuspjelo ismijavanje Moorea i liberalnih stavova, tim gori što pokušava opravdati ono što se ne može opravdati - politiku Georgea W. Busha! Nije se imalo što pohvaliti ni u režiji, i sami filmaši priznali su da su mijenjali šale i scene za vrijeme snimanja filma, što se navodno osjeti i u ritmu filma. Kritičari su ga stavili na liste 'najgorih filmova koje su ikad vidjeli', a novinarka Austin Chroniclea na kraju zaključuje: 'Michael Moore se nema čega bojati.'

s.p.