Čuvarica svoje sestre - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čuvarica svoje sestre

Čuvarica svoje sestre

My Sister's Keeper (2009.)

New Line Cinema (Warner Bros. Pictures)/Continental Film

109' drama, melodrama

Režija:           Nick Cassavetes

Uloge: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin, Jason Patric, Sofia Vassilieva, Joan Cusack

Scenario:        Jeremy Leven, Nick Cassavetes

Producent/i:   Stephen Furst, Scott Goldman, Mark Johnson, Chuck Pacheco, Mendel Tropper

Zemlja:          SAD

Linkovi: Službene stranice
Imdb

Čuvarica svoje sestre

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
12
0.00

Mala Anna začeta je da svojoj bolesnoj sestri služi kao 'materijal' prilikom operacija koje joj produžavaju život.

Život Sare i Briana Fitzgeralda, koji imaju maloga sina i dvogodišnju kćer Kate, stubokom se mijenja kada saznaju da Kate ima leukemiju. Njihova jedina nada je začeti još jedno dijete koje će spasiti Katein život. Kod nekih bi takav genetski inženjering uzrokovao moralne i etičke dileme; ali obitelj Fitzgerald spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi Kate preživjela. A za to je potrebna Anna.

Tijekom svojih mladih života sestre se podvrgavaju brojnim medicinskim postupcima i život provode u bolnici – a to je samo jedan dio njihovog inače normalnog obiteljskog života. Sara (Cameron Diaz) je supruga i majka koja je napustila svoju odvjetničku karijeru kako bi se brinula za kćer i ponekad je izgubljena u ulozi skrbnika koji pokušava spasiti Katein život. Brian (Jason Patric) je njezin suprug koji je iznimno snažan i pomaže joj u svemu, no ponekad se zbog snage i odlučnosti svoje supruge osjeća nemoćno i pasivno. A njihov jedini sin Jesse (Evan Ellingson) katkad je potpuno zaboravljen jer su Kate i Anna u centru pažnje.

Sve dok Anna, kojoj je sada 11 godina, ne kaže ne. Pokušavajući se izboriti za medicinsku emancipaciju, Anna angažira odvjetnika (Alec Baldwin) i tako započinje suđenje koje podijeli obitelj... i koje bi Kateino krhko tijelo moglo ostaviti u rukama sudbine.


'Čuvarica svoje sestre', trailer

'Čuvarica svoje sestre' temelji se na istoimenom provokativnom romanu spisateljice Jodi Picoult. Kada je privukao pažnju filmaša Nicka Cassavetesa, roman je već bio bestseler i omiljena tema diskusija i debata u književnim klubovima diljem svijeta. U posve različitim filmovima kao što su 'John Q' i 'Alpha Dog' Cassavetes je istražio razne nijanse ljudskog stanja, prirodu ljubavi, slobodnu volju i ljudsko dostojanstvo – a te su teme obrađene i u romanu Jodi Picoult.

Kritičari su filmu dali osrednje ocjene, a Rogeru Ebertu film je dobar i hvali ga kao parabolu o zastupnicima i protivnicima prava na pobačaj. Uglavnom svi ističu sentimentalnost filma, pa Jason Buchanan (TV Guide) preporučuje da se film prikazuje 'u kinima koja imaju pretince za maramice pri ruci.' S druge strane, u Los Angeles Timesu zaključuju da 'u pripovjedanju srcedrapaljnih priča postoji fina granica između dirljivog i manipulativnog', a redatelj Cassavetes je po njima 'prekoračio tu granicu.'