(500) dana ljubavi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      (500) dana ljubavi

(500) dana ljubavi

500 Days of Summer (2009.)

Watermark/Continental Film

95' komedija, drama, romansa

Režija:           Marc Webb

Uloge: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Moretz

Scenario:        Scott Neustadter, Michael H. Weber

Producent/i:   Mason Novick, Jessica Tuchinsky, Mark Waters, Steven J. Wolfe

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službena stranica
imdb 

(500) dana ljubavi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
49
0.00

Najromantičniji film godine govori o 500 dana ljubavi koja završava - prekidom! Priča o dečku koji vjeruje u ljubav i curi koja ne vjeruje u veze.

Mladi Tom (Joseph Gordon-Levitt), usprkos ciničnom modernom svijetu koji ga okružuje, vjeruje u kozmički predodređenu, sudbonosnu, fatalnu ljubav. Summer (Zooey Deschanel) je djevojka koja ne vjeruje u to. Nimalo. Ali to neće spriječiti Toma da ju krene osvajati, iznova i iznova, poput modernog Don Quixotea. No odjednom, Tom više nije zaljubljen samo u krasnu, duhovitu i inteligentnu ženu, već i u ideju koju Summer predstavlja – ideju ljubavi koja oduzima dah i zaustavlja svijet.

Fitilj ove ljubavi upalio se dana 1., kada Tom, koji zarađuje za život pišući sladunjave čestitke, susreće Summer - živahnu i prelijepu novu tajnicu njegovog šefa. Iako je ona naočigled nedostižna, Tom uskoro otkriva kako ima mnogo toga zajedničkog sa Summer. Oboje vole grupu The Smiths. Oboje cijene nadrealističkog slikara Magrittea. Tom je nekoć živio u Jerseyu, a Summer ima mačku koja se zove Bruce. Po Tomovim riječima: 'Kompatibilni smo do ludila'. Do dana 31. stvari se počinju razvijati, iako samo 'ležerno'. Dana 32. Tom se budi nepopravljivo zaljubljen, razmišljajući samo i isključivo o Summer. Do dana 185. situacija je u ozbiljnoj slijepoj ulici, no Tom i dalje ima nade...


(500) dana ljubavi, trailer.

Iako se dijelu hrvatskoj kritici film nije svidio (npr. Bojan Stilin, T-portal.hr: 'klasičan primjer manipulacije kul indie chicom kakvu susrećete u reklamama za vodu, mobitele i majonezu'), ostatak kritičara uglavnom je hvalio film u kojem su prepoznatljivi svi sastojci romantične komedije, ali je sve izmiješano po pravom receptu. Često se film uspoređuje s klasikom Woodyja Allena, pa tako Boston Globe tvrdi da je ovo 'Annie Hall za iPod generaciju'. Chicago Reader ističe da je riječ o 'vizualno maštovitoj, savršeno izvedenoj romantičnoj komediji', a San Francisco Chronicle proglašava ga 'neodoljivo zabavnim filmom o ljubavi koja je krenula po zlu'.

Austin Chronicle zaključuje da je riječ o 'duhovitoj, zavodljivoj i iznenađujuće iskrenoj dramatizaciji puta kojim upadamo u nekompatibilne ljubavi', a Cinematical daje i odličan primjere sličnog filma: ‘500 dana ljeta' sličan je filmu ‘Kad je Harry sreo Sally’, s tom razlikom što je Sally otišla i izbola Harryjevo srce čačkalicom…’.

s.p.