Narednik James - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Narednik James

Narednik James

The Hurt Locker (2008.)

First Light Production, Kingsgate Films, Grosvenor Park Media/Discovery Film

131' drama, triler, ratni

Režija:           Kathryn Bigelow

Uloge: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Ralp Fiennes, Evangeline Lilly, Guy Pierce

Scenario:        Mark Boal

Producent/i:   Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier, Greg Shapiro

Zemlja:          SAD

Linkovi: Imdb
Službene stranice

Narednik James

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.59
58
0.00

Rat u Iraku je strašno opasan, a ovi vojnici rade najopasniji posao - demontiraju bombe! Hvaljeni ratni triler redateljice Kathryn Bigelow.

Irak. Potresan portret elitnih vojnika obučenih za najopasniji posao na svijetu - demontiranja bombi. Kada novi narednik James preuzme pomno utreniranu ekipu demontera, on ih nemilice tjera u smrtonosne zadatke. Dok se vojnici bore sa novim nekonvencionalnim vođom, Bagdad grca u kaosu..


'Narednik James', trailer.

Ovaj pogled u psihu razminiravatelja fikcionalna je priča inspirirana stvarnim događajima kojima je svjedočio novinar i scenarist Mark Boal koji je nekada bio stacioniran u specijalnoj jedinici u Iraku. Priznata redateljica Kathryn Bigelow ('Pakleni val', 'Čudni dani') poznata je kao autorica akcijskih filmova, pa je u ovom filmu isporučila bespoštednu realističnu akciju i istinsku ljudsku dramu. 

Film je dobio puno pohvala, te je na festivalu u Veneciji osvojio čak 4 manje nagrade. Na Metacriticu je film dobio nevjerojatnih 94% pozitivnih kritika. Roger Ebert ističe da je riječ o 'velikom i inteligentnom filmu koji je snimljen tako jasno da za sve znamo tko su, gdje su, što rade i zašto'. A.O. Scott proglasio je film 'najboljim dugometražnim igranim filmom napravljenom o ratu u Iraku', a dosta kritičara već ga uvrštava u ratne klasike. David Edelstein ističe da je riječ o prvom filmu o iračkom ratu koji bi se mogao probiti do masovne publike jer se 'ne bavi Amerikancima koje izjeda krivica, već pokazuje užas rata, ali uz uvid u um ratnika'.