Božićna priča - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Božićna priča

Božićna priča

A Christmas Carol (2009.)

Walt Disney Pictures/Continental Film

96' animirani, obiteljski, fantastika

Režija:           Robert Zemeckis

Scenario:        Robert Zemeckis

Producent/i:   Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Božićna priča

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.64
11
0.00

Duhovi Božića pokušavaju prosvijetliti škrtog Scroogea (Jim Carrey). 3D obradu klasika Charlesa Dickensa režira proslavljeni Robert Zemeckis.

Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) započinje Božićne blagdane kao i svake godine, ispunjen mrzovoljnim prijezirom i vičući na svog vjernog pomoćnika (Gary Oldman) i svog vedrog nećaka (Colin Firth). No, kada duhovi Božića Prošlih, Sadašnjih i Budućih dođu povesti Scroogea na putovanje koje mu otkriva istine s kojima se ne želi suočiti, on shvaća da, ako želi poništiti godine mrzovoljne zlobe, mora otvoriti svoje srce prije nego bude prekasno...


'Božićna priča', trailer

Ebenezer Scrooge je poznat širom svijeta kao simbol nesretnog i mračnog Božića. Lik Scroogea u 'Božićnoj priči' Charlesa Dickensa iz 1843., prikazan je kao 'strogi poslodavac škrte ruke… iznimno svadljiv, gramziv, pohlepan stari grešnik.' Ideja Scroogea je dobro poznata kroz povijest u liku čovjeka ispunjenog gorčinom prema samom sebi i ostatku svijeta, koji nikada ne čini ništa za bili koga osim za sebe samoga. Njegova najpoznatija uzrečica je 'Ma, prevara!' koju često koristi kako bi izrazio svoje neodobravanje božićnog veselja i tradicije. Scrooge je vjerovao kako je Božić samo vrijeme zaduživanja i 'vrijeme kada se nađeš godinu dana stariji, a niti jedan sat bogatiji.' Scrooge iznimno prezire siromašne ljude i vrlo je rijetko spreman učiniti dobro djelo, čak i članovima vlastite obitelji  li svojim zaposlenicima, bez obzira je li Božić ili neko drugo doba godine. Ljudi ga znaju kao zlobnog i zastrašujućeg starca koji je 'osamljen kao kamenica'.

Disneyeva 'Božićna priča' reklamira se kao 'uzbudljiva pustolovina za sva osjetila koju je iznova zamislio Oscarom nagrađeni redatelj Robert Zemeckis, a koja fantastičnu bit klasične Dickensove priče dočarava kroz revolucionarno 3D filmsko iskustvo'. Mary Ann Johanson (FlickFilosopher.com) je jedna od onih kojoj se ne sviđa film, te zaključuje da je Zemeckis 'odustao od stvaranja fantazija za odrasle' i počeo raditi atrakcije za klince. Redatelju zamjera da je od tragičnog lika Scroogea napravio 'komičnu figuru u stilu Mirka S. Zlikovskog'. Ipak, Roger Ebert se ne slaže s njom i tvrdi da je riječ o 'zabavi za odrasle' i razdraganom 'vizualnom doživljaju' u kojem Zemeckis dokazuje da je 'jedan od par redatelja koji zna raditi u 3D tehnici'.

Posebni dodaci DVD izdanja Continental Filma:
- Duh Dickensa: ponovno ispričana priča - put kroz stvaranje filma
- Na setu sa Sammi - dječji pogled na 'sasvim neobičan' dan
- Izbačene scene

s.p.