Mjesec - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mjesec

Mjesec

Moon (2009.)

Liberty Films UK/Blitz

97' ZF, psihološki

Režija:           Duncan Jones

Uloge: Sam Rockwell, Benedict Wong, Malcolm Stewart, Dominique McElligott, Kevin Spacey

Scenario:        Nathan Parker

Producent/i:   Michael Henry, Stuart Fenegan, Trudie Styler

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Mjesec

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.94
35
0.00

Sam Rockwell je astronaut na Mjesecu koji odbrojava dane do povratka, no počinje doživljavati neobične stvari - i susreće neočekivano poznato lice!

Sam Bell (Sam Rockwell) ima još dva tjedna do kraja trogodišnjeg ugovora kojeg je potpisao s tvrtkom Lunar Industries. Tijekom te tri godine, Samov posao bio je skupljanje i slanje Heliuma-3 koji je glavni izvor energije na Zemlji. Budući da nema direktnu komunikaciju sa Zemljom, te samo povremeno razmjenjuje poruke sa ženom, Samov jedini prijatelj je GERTY, inteligentni kompjuter čija je funkcija brinuti se za njegove dnevne potrebe.

Uz gotovo nikakav ljudski kontakt, Sam počinje vjerovati da je tri godine izolacije od ostatka civilizacije previše i uvjeren je da je počeo halucinirati. Sve što želi je vratiti se na Zemlju kako bi uživao sa svojom ženom i trogodišnjom kćerkom koja se rodila netom prije njegova odlaska na Mjesec.

Međutim, dva tjedna prije isteka ugovora, Sam doživi nesreću kod jednog od strojeva koji skupljaju Helium-3, a nakon što se probudi otkriva zastrašujuću tajnu koja ga natjera da preispita svoj razum, vlastiti identitet, kompaniju u kojoj radi pa čak i kompjuter GERTY...


'Mjesec', trailer.

Ovu intrigantnu priču režirao je Duncan Jones koji je isprva bio poznat samo kao sin Davida Bowieja, no već je stekao status perspektivnog filmaša. 'Mjesec' je osvojio niz nagrada, uključujući i onu za najbolji britanski nezavisni film. Kritičari ističu sličnosti s kultnom '2001: Odisejom u svemiru', što se osobito vidi u liku inteligentnog kompjutera GERTY-ja kojeg tumači - Kevin Spacey!

Film opisuju kao 'studiju otuđenja, paranoje i usamljenosti' koja se dobro nastavlja na tradiciju klasičnih SF-ova iz 1970-ih. Kritičari su odahnuli i jer su nakon 'Transformersa 2' dobili 'SF film koji poštuje inteligenciju i pažnju odraslih', a 'više se oslanja na ideje i glumu nego na kompjuterske efekte'.