Bijela vrpca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bijela vrpca

Bijela vrpca

Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte (2009.)

X-Filme Creative Pool/Continental Film

144' drama, triler, misterija

Režija:           Michael Haneke

Uloge: Susanne Lothar, Ulrich Tukur, Burghart Klaussner, Josef Bierbichler, Ursina Lardi, Steffi Kuhnert

Scenario:        Michael Haneke

Producent/i:   Stefan Arndt, Veit Heiduschka, Michael Katz, Margaret Ménégoz, Andrea Occhipinti

Zemlja:          Austrija, Njemačka, Francuska, Italija

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Bijela vrpca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.27
15
0.00

Uznemirujuća drama Michaela Hanekea o predratnom rađanju Zla u njemačkoj provinciji. Jedan od najnagrađivanijih europskih filmova 2009.!

Crno-bijela drama s elementima trilera odvija se u dječjem zboru u selu Eichwald na sjeveru Njemačke u vrijeme prije Prvog svjetskog rata. U poljoprivrednoj zajednici u kojoj pola stanovništva radi za Baruna, velik utjecaj, posebice na djecu, ima strogi protestantski pastor. Odjednom, u selu se počnu događati neobične nesreće koje postupno poprimaju oblik kaznenog rituala. Postavljen je konop kojim je oboren doktorov konj, zapaljen je štagalj, dvoje djece je oteto i mučeno... Učitelj koji vodi zbor promatra što se događa, istražuje i pokušava razotkriti nevjerojatnu istinu.

 
'Bijela vrpca', trailer.

Ovaj film teško je predstaviti, a da se ne spomene činjenica da je riječ o jednom od najnagrađivanijih filmova 2009. Film je dobio Zlatnu palmu u Cannesu, Zlatni globus za strani film i sve glavne Europske filmske nagrade 2009. Haneke je poznat kao uznemirujuć redatelj, a to se vidi i u ovom filmu od kojeg se ne može očekivati žanrovski krimić o otkrivanju zločinca. Film je posvuda dobio odlične kritike, a svi redom ističu da je riječ o 'sporoj', 'teškoj' i 'oštroj' drami koja je ujedno i 'jezovito predivna'.