Zaljev - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zaljev

Zaljev

The Cove (2009.)

RESTART label, LUSH

92' dokumentarni, politički

Režija:           Louie Psihoyos

Uloge: Joe Chisholm, Mandy-Rae Cruikshank, Charles Hambleton

Scenario:        Mark Monroe

Producent/i:   Paula DuPré Pesman, Fisher Stevens

Zemlja:          SAD

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Zaljev

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.21
14
0.00

Oskarovski dokumentarac koji u stilu špijunskog trilera razotkriva biznis lova na delfine u Japanu.

Naslov filma upućuje na zaljev u japanskom Taijiiu, gdje se uz podršku vlasti redovito love i ubijaju delfini i kitovi. Morske vode u tom kraju kriju još mračnih tajni - more je onečišćeno brojnim otpadom, a uginuli delfini i kitovi iskorištavaju se za prehranu, iako su i sami zagađeni. Gradske i državne vlasti ne sjede besposleno, nego se bave organiziranjem straža koje čuvaju lokalni biznis i sprečavaju aktiviste i medije u praćenju ove ekološke katastrofe.

No, namjerili su se na moćne protivnike. Aktiviste koji su se odlučili razotkriti pokolj delfina predvodi Richard O’Barry, vodeći svjetski dreser delfina. On je radio na popularnom filmu 'Flipper', a kada mu je jedan od delfina uginuo na rukama, shvatio je da je dresura bila greška i da te životinje imaju pravo na slobodu. Odlučio je da neće odustati dok i posljednjeg delfina ne vrati u prirodno stanište.

S ekipom aktivista, filmaša i ronioca O'Barry je odlučio prodrijeti u 'zabranjeni' japanski zaljev i razotkriti mračne tajne. Tajnu akciju snimao je redatelj Louie Psihoyos, inače snimatelj National Geographica, a pritom je koristio specijalne kamere i podvodne mikrofone koje je nabavio od Industrial Light and Magica.


'Zaljev', trailer.

Najveće priznanje film je dobio kada je ove godine osvojio Oscara za najbolji dokumentarac. Osim Oscara, osvojio je više od 50 nagrada na važnim svjetskim festivalima, među ostalima i na prestižnom festivalu nezavisnog filma u Sundanceu, na kanadskom Hot Docsu te IDFA-i.

Kritičari kažu da je 'ovo vrlo vjerojatno jedan od najsnažnijih, najemotivnijih i najvažnijih dokumentaraca o prirodi koji su gledali, brutalno iskren i jednostavno fascinantan', a ističe se da ovo i 'odlično režiran dokumentarac koji se razotkriva kao špijunski triler'.

s.p.