Sanjari - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sanjari

Sanjari

The Dreamers (2003.)

Fox Searchlight Pictures / VTI

118' drama

Režija:           Bernardo Bertolucci

Uloge: Michael Pitt, Eva Green, Louis Garrel, Jean-Pierre Kalfon, Anna Chancellor

Scenario:        Gilbert Adair po svom romanu 'The Holy Innocents'

Producent/i:   Jeremy Thomas

Zemlja:          Italija, Francuska, VB

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Sanjari

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.72
25
0.00

Prikazan izvan konkurencije na Venecijanskom festivalu 2003., ovaj film legenarnog Bertoluccija celuloidna je oda seksu, kinematografiji i slobodnom duhu 60-ih.

Godine 1968., mladi Amerikanac Matthew dolazi na studij u Pariz. Smještaj nalazi kod blizanaca, 19-godišnjih Thea i Danielle. Mladi filmofili dane provode testirajući međusobno filmsko znanje. Uskoro nevina zabava prerasta u seksualnu igru i test psihičke izdržljivosti.

Matthew se zaljubljuje u Isabelle, a njegova šokiranost bliskom emocionalnom i seksualnom vezom između brata i sestre sve više raste. Ipak, i sam se uključuje u igre mladog para. Dva mladića natječu se za Isabellinu naklonost dok se ona bori s romantičnim osjećajima koje gaji prema bratu. Napetost u stanu raste dok vani, na ulicama Pariza, traju politički prosvjedi.

Osnovna ideja filma snimljenog po knjizi Gilberta Adaira iz 1988. 'The Holy Innocents', bila je 'uhvatiti' duh jednog vremena, duh kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bertolucci kroz priču oslikava doba političkih previranja, redefiniranja kulturnih vrijednosti i pomicanja seksualnih granica.

Portretirajući glavne aktere - filmofile (film je pun referenci i kadrova iz poznatih filmova), on slavi samu kinematografiju, a kulturni i filozofski aspekt, preko muzike, ocrtava najkvalitetnijim iz tog razdoblja (Janis Joplin, The Doors i Jimi Hendrix). Tema seksualnih eksperimentiranja ujedno je i okosnica međuodnosa glavnih junaka. Filmski portret ljudske seksualnosti ovdje je začinjen i incestnim odnosom brata i sestre.

Komornu radnju u stanu paralelno prati politička stvarnost vani - politički disidenti i mladež preplavili su ulice našavši novi način izražavanja i novi svjetonazor rock'n rolla, filozofije i droge. Kroz te dvije priče, Bertoluccijevo djelo suprotstavlja introvertni, filmu okrenut svijet glavnih likova i vanjski svijet političke i egzistencijalne realnosti.

Ipak, portretirajući glavne junake kao narcisoidne, egoistične i moralno dvojbene likove, režiser zapravo uspijeva u potkopavanju jedne ideologije koju je krenuo 'slaviti', a to je i osnovna zamjerka ovom filmu.

Zbog scena golotinje i seksa, film je u Americi i Francuskoj dobio zabranu prikazivanja mlađima od 18, odnosnu 13 godina.