Samac - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Samac

Samac

A Single Man (2009.)

Artina Films/VTI

101' drama, psihološki

Režija:           Tom Ford

Uloge: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Jon Kortajarena

Scenario:        Tom Ford, David Scearce

Producent/i:   Tom Ford, Andrew Miano, Robert Salerno, Chris Weitz

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice
Imdb

Samac

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
20
0.00

Drama o sredovječnom profesoru književnosti (Colin Firth) koji se prisjeća umrlog partnera, te na rubu samoubojstva otkriva ljepotu sitnica svakodnevice.

1962. sveučilišni profesor George Falconer (Colin Firth), Britanac u Los Angelesu, odluči počiniti samoubojstvo. Naime, njegov dugogodišnji partner Jim poginuo je u automobilskoj nesreći i George više ne nalazi smisla u životu. Ipak, toga dana – prije realizacije svoga plana, susret će mnoge ljude na koje će utjecati, jednako kao i oni na njega. To su njegova prijateljica Charley (koja je romantično zainteresirana za njega), Carlos koji želi postati glumac i jedan od njegovih studenata Kenny Potter...

'Samac', trailer.

Poetski redateljski debi modnog dizajnera Toma Forda je festivalsku premijeru imao u konkurenciji Festivala u Veneciji, gdje je glumcu Colinu Firthu pripala Coppa Volpi za najboljeg glumca, a za istu ulogu osvojio je nagradu BAFTA te nominacije za Zlatni globus i Oscara. 'Samac' je hrvatsku premijeru imao na otvaranju 57. Festivala igranog filma u Puli, a nagrađen je nagradom Žirija mladih filmofila za najbolji strani film.

Kritičari su pohvalili stiliziranu režiju Toma Forda, no glavne pohvale su otišle na račun Colina Firtha koji je suptilno i maestralno odglumio ulogu čovjeka pred raspadom.