Che: Dio prvi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Che: Dio prvi

Che: Dio prvi

Che: Part One (2008.)

Wild Bunch/Discovery Film

134' drama, biografski, povijesni, spektakl, epski, politički

Režija:           Steven Soderbergh

Uloge: Benicio Del Toro, Julia Ormond, Catalina Sandino Moreno, Oscar Isaac, Franklin Díaz, Demián Bichir

Scenario:        Peter Buchman, prema memoarima Ernesta Che Guevare

Producent/i:   Laura Bickford, Benicio Del Toro

Zemlja:          SAD, Francuska, Španjolska

Linkovi:

službena stranica 
imdb

Che: Dio prvi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
3
0.00

Prvi dio Soderberghove biografije Che Guevare priča je o uspješnoj revoluciji karizmatičnog lidera Chea (Benicio Del Tero).

Che Guevara i grupa kubanskih emigranata predvođenih Fidelom Castrom domogla se 1956. kubanske obale. U roku od dvije godine mobiliziraju cijelu vojsku revolucionara te svrgavaju s vlasti proamerički orijentiranog diktatora Fulgencia Batistu.

 


'Che: Dio prvi', trailer.

 

'Che 1' i 'Che 2' prikazani su prvi put 2008. na Filmskom festivalu u Cannesu, i to kao jedan cjelovečernji film pod nazivom 'Che'. Riječ je o još jednom osobnom projektu redatelja Stevena Soderbergha, a scenarij za film je napisao Peter Buchman po memoarima 'Uspomene na Kubansku revoluciju' Ernesta Che Guevare. Zanimljivo je da je oskarovac Benicio Del Toro otpočetka smatran prvim izborom za naslovnu ulogu Chea, a u pričuvi je stajao Val Kilmer kao druga opcija, ukoliko bi Del Toro nekako bio spriječen.

S dva filma epskog trajanja i s kontroverznim protagonistom Soderbergh nije mogao računati na komercijalni uspjeh u Hollywoodu, ali je zato dobio brojne pohvale kritike. Ebert je pogledao film u integralnom izdanju, pa ga je čak stavio na listu najboljih filmova 2008. te je za to 4-satnu verziju filma rekao da 'uopće nije dosadna'. Izjavio je da film ne pokazuje toliko Cheovu osobnost, već njegovu volju, pa je i epska duljina filma 'vježba istrajnosti'.

Još neki kritičari su hvalili film i pisali da je 'Soderbergh napravio dva skoro pa savršena ratna filma, više nalik trilogiji 'Gospodara prstenova' nego 'Zelenim beretkama''. Neki hrvatski recenzenti su filmu zamjerili da sliči jugoslavenskim partizanskim spektaklima, no to će nekima zvučati i kao prava preporuka.

s.p.