Bratstvo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bratstvo

Bratstvo

Brotherskab (2009.)

NordiskFilm, Trust/Queer Zagreb

90' drama

Režija:           Nicolo Donato

Uloge: Nicolas Bro, David Dencik, Thure Lindhardt

Scenario:        Rasmus Birch, Nicolo Donato

Producent/i:   Per Holst

Zemlja:          Danska

Linkovi: imdb

Bratstvo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Danska drama o dvojici neonacista koji su u nedozvoljenoj vezi - vole se međusobno!

Kada Larsu (Thure Lindhardt) propada gotovo sigurno vojno promaknuće zbog glasina o nedoličnom ponašanju spram njegovih sudruga, odlučuje napustiti vojsku. Ponovno kod kuće, njegovi ga uzoriti roditelji iz predgrađa u rekordnom roku izlude svojim nastojanjima da sramotan incident pometu pod tepih. Sasvim slučajno Lars se poveže s malom radikalnom skupinom neonacista, predvođenu karizmatičnim Michaelom (Nicolas Bro)..

U početku Lars se ideološki distanicira od njih, no potaknut nepovjerenjem u društveni sustav - a posebice u vlastite roditelje – odlučuje se pridružiti skupini. Fatso odmah uočava potencijal inteligetnog i elokventnog Larsa, te unatoč neslaganju Jimmyja (David Dencik), Fattijeve desne ruke, Lars brzo napreduje u grupi. Da bi napustio roditeljsko okrilje, počinje živjeti u udaljenoj vikendici koju Jimmy preuređuje. Usprkos početnoj uzajamnoj netrpeljivosti, privlačnost među njima je nezaustavljiva.

Rastrganost između ideologije i osjećaja, te nemir koji unosi u njihove živote ne mogu spriječiti početak tajne veze. Lars se u međuvremenu zasićuje lažne ideologije i noćnih napada na muslimane, a kada otkrije da se u bratstvu planiraju napadi i na gayeve, pokušava se izvući iz cijele priče. Jimmy se time nađe u bolnoj dilemi, jer, štogod učinio, izdati će ili naci-braću ili Larsa i njihovu vezu...


'Bratstvo', trailer.

'Bratstvo' ('Brotherskab') je drama o nedozvoljenoj vezi između dvojice muškaraca koja se rađa u kontekstu neonaci skupine i koja za sobom povlači ljubav, emocionalnu i moralnu rastrganost, te pitanja izdaje, lojalnosti i identiteta. Redatelje Nicolo Donato je filmaš talijanskih korijena koji je karijeru započeo kao redatelj glazbenih spotova, TV reklama i kratkometražnih filmova, među kojima je 'Os' iz 2006., prikazan u suradnji s filmskim festivalom u Cannesu. 'Bratstvo' je njegov prvi dugometražni igrani filmski uradak.

Izvrsna glumačka ostvarenja u višeslojnom dramaturškom vrtlogu još su jedan od razloga hvaljenosti ovog filma od strane kritičara i publike. Kritičar Village Voicea ističe da bi 'bilo lako odbaciti scenarij s pričom koja zvuči smiješno', no debitantski redatelj i scenarist Nicolo Donato je uz pomoć glumaca napravio film koji 'nadmašuje očekivanja'.

s.p.